Počinje izgradnja stanova u Suvom Dolu

Kamen temeljac za dve stambene zgrade, površine od 540 kvadratnih metara, sa po četiri individualne stambene jedinice, danas je u Suvom Dolu kod Lipljana, položio gradonačelnik Gračanice, Vladeta Kostić. Novi stanovi, površine 50 i 60 kvadratnih metara, realizacija socijalne karte koju je opštinska adminisitracija izradila, biće dodenjeni mladim bračnim parovima i socijalno ugroženim porodicama.

„Objekti će biti namenjeni za socijalne slučajeve, ali ne pojedinačno, već za mlade bračne parove, prvenstveno one sa decom i neće se deliti javnim konkursom, kako je to bilo ranije, u saradnji sa različitim ministarstvima. Stanovi će se dodeljivati na osnovu opštinske socijalne karte, koja je urađena, ali koja će biti i dorađena u toku sledeće godine“, istakao je Kostić. On je rekao da je opština za sledeću godinu kodirala sredstva za još ovakva dva tipska objekta.

Počinje izgradnja stanova u Suvom Dolu

„Mislim da je ovo odličan primer kako jedno malo naselje može da preraste u veće i urbano“, zaključio je predsednik opštine Gračanica, napominjući da se u ovom delu opštine Gračanica, decenijama nije ništa ulagalo niti gradilo.

Projekat izgradnje dve stambene zgrade u Suvom Dolu, radili su studenti arhitekture Fakulteta tehničkih nauka Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i saradnja između opštine Gračanica i mladih stručnjaka će biti nastavljena, poručio je Vladeta Kostić.

„Zajednički projekti se realizuju tako što studenti daju idejne predloge za naše projekte, a zatim postoji komisije koja određuje koji je projekat najprihvatnjiviji. Inače, vodili smo računa da ove zgrade koje gradimo ne remete seoski ambijent“, rekao je gradonačelnik Gračanice.

Idejni predlog, koji je po oceni komisije bio najbolji i na osnovu koga se grade stambene zgrade u Suvom Dolu, uradio je Eldin Ademi iz Prizrena, student treće godine arhitekture Fakulteta tehničkih nauka u Mitrovici.

Počinje izgradnja stanova u Suvom Dolu

„Ne mogu da opišem svoje oduševljenje što je baš moj projekat najbolji, a to je i moj prvi projekat. To je za mene jedno veliko iskustvo i ogroman uspeh. Srećan sam što je pobedilo moje ideno rešenje“, rekao je Eldin, zahvalivši se svima koji su mu pomogli.

Gradonačelnik Gračanice je Eldinu Ademiu uručio zahvalnicu i mobilni telefon,a zahvalnicu je uručio i docentu arhitekture Fakulteta tehničkih nauka iz Kosovske Mitrovice, Saji Kosanović, koja je bila na čelu tima studenata. Inače, Saja Kosanović, čiji su studenti izradili i idejno rešenje za turistučki info- centar u Gračanici, rođena je u Suvom Dolu.

Počinje izgradnja stanova u Suvom Dolu

„Ja danas osećam duplo zadovoljstvo i čast mi je da ja, kao neko ko je poreklom odavde, imam tu mogućnost da doprinesem razviju ovog kraja i ovog sela. Takođe, zadovoljstvo je raditi sa studentima, a to je i naš poziv. Posebno je lepo kada studenti imaju mogućnost da ono što su napravili u učionici, taj svoj projekat mogu i da realizuju. To je još uvek retko za njih i samim tim jedna specijalna prilika“, rekla je profesorka Kosanović, istakavši da su konkursni projekat „Socijalno stanovanje za Suvi Do“, radili studenti treće i četvrte godine odseka arhitekture Fakulteta tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici

Izgradnju prve dve stambene zgrade u Suvom Dolu, finansira opština Gračanica, a vrednost projekta iznosi 158 000 evra. Selo je skoro dobilo i novi asfaltni put i svu prateću infrastrukturu, izgrađen je vodovod, počela je izgradnja sportske hale i parterno uređenje školskog dvorišta, ograđeno je obdanište i rekonstruisan je Dom zdravlja.

A.Ć.