Симић и Апостолова о дијалогу Београда и Приштине

Председник Српске листе Славко Симић разговарао је данас са специјалном представницом ЕУ и шефицом Канцеларије ЕУ на Косову Наталијом Апостоловом о процесу дијалога између Београда и Приштине.

„Српска листа је до сада била искључиво посвећена напорима да се кроз активности преко сарадње са централним институцијама на Косову учврстио мир, политичка стабилност и владавина права“, подсетио је Симић.  Председник листе Српска је нагласио да Европска унија као посредник у дијалогу између Београда и Приштине мора дати јачу подршку ставовима српских политичких представника на Косову који, како је навео, имају веома значајну улогу у развоју снажнијег и ефикаснијег рада независног законодавног тела попут Скупштине Косова.

Симић је представницу ЕУ на Косову Наталију Апостолову детаљно известио о ставу Српске листе по питању закона о Трепчи и закона о стратешким инвестицијама.

0

Обе стране су се сложиле да је сада на Уставном суду Косова да донесе одлуку о овим питањима, али и да се о томе и даље треба разговарати.  Шефица Канцеларије ЕУ на Косову, Наталија Апостолова, истакла је важност учешћа Српске листе у раду Скупштине и Владе, како би закони који су важни за Косово и косовске Србе, уз активно учешће Српске листе, били усвојени.

Она је нагласила значај дијалога о нормализацији односа између Приштине и Београда за обе стране, укључујући неопходност да се спроведу сви споразуми постигнути у дијалогу.

Апостолова је на крају подсетила на више милионску финансијску помоћ која је општинама на северу Косову доступна преко инструмената ЕУ за претприступну помоћ (ИПА), као и Фонда за развој.