Simić i Apostolova o dijalogu Beograda i Prištine

Predsednik Srpske liste Slavko Simić razgovarao je danas sa specijalnom predstavnicom EU i šeficom Kancelarije EU na Kosovu Natalijom Apostolovom o procesu dijaloga između Beograda i Prištine.

„Srpska lista je do sada bila isključivo posvećena naporima da se kroz aktivnosti preko saradnje sa centralnim institucijama na Kosovu učvrstio mir, politička stabilnost i vladavina prava“, podsetio je Simić.  Predsednik liste Srpska je naglasio da Evropska unija kao posrednik u dijalogu između Beograda i Prištine mora dati jaču podršku stavovima srpskih političkih predstavnika na Kosovu koji, kako je naveo, imaju veoma značajnu ulogu u razvoju snažnijeg i efikasnijeg rada nezavisnog zakonodavnog tela poput Skupštine Kosova.

Simić je predstavnicu EU na Kosovu Nataliju Apostolovu detaljno izvestio o stavu Srpske liste po pitanju zakona o Trepči i zakona o strateškim investicijama.

0

Obe strane su se složile da je sada na Ustavnom sudu Kosova da donese odluku o ovim pitanjima, ali i da se o tome i dalje treba razgovarati.  Šefica Kancelarije EU na Kosovu, Natalija Apostolova, istakla je važnost učešća Srpske liste u radu Skupštine i Vlade, kako bi zakoni koji su važni za Kosovo i kosovske Srbe, uz aktivno učešće Srpske liste, bili usvojeni.

Ona je naglasila značaj dijaloga o normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda za obe strane, uključujući neophodnost da se sprovedu svi sporazumi postignuti u dijalogu.

Apostolova je na kraju podsetila na više milionsku finansijsku pomoć koja je opštinama na severu Kosovu dostupna preko instrumenata EU za pretpristupnu pomoć (IPA), kao i Fonda za razvoj.