„Ово су таласи Радио Грачанице“

Тачно пре седамнаест година, у години страдања и прогонства, почела је са радом радио станица, са које смо осим вести, могли да чујемо и музику. Музику на нашем језику, који тада није баш било слободно ни говорити, ни слушати. У тешким временима, када смо сваког другог дана слушали страшне вести, да је неко киднапован или убијен, да је негде бачена бомба, да је толико и толико Срба напустило своје домове, да су Метохија и сви градови на Косову и Метохији остали без Срба, мала радио станица је емитовала веселе песме. И ми смо се смејали и плакали и певали. И питали смо се, докле ће трајати Радио Грачаница?

На срећу, опстали су, уз мање или веће проблеме, са мањим и већим кадровским променама. Опстао је радио, одакле су потекли многи сада успешни новинари, сниматељи, монтажери, њих око 150, како рече координатор Радио телевизијског центра Грачаница, Саша Мицић.  Оне прве раднике радио Грачанице памтимо по стручности и професионалности, ове нове, који се успешно уче новинарском послу, сада слушамо, али и гледамо, јер је радио Грачаница добила нови студио и прерасла у Радио телевизијски центар Грачаница. Јасмина, Иван, Ана, Зоран, Драгана, само су нека од имена чије смо гласове слушали.

Од постанка до данас, Радио Грачаница је снимила много емисија, забележила скоро све што се догађало, не само у Грачаници, већ и шире. На њихов седамнаести рођендан, део тих забелешки смо могли да видимо на изложби фотографија, под називом „Косовски детаљи“, који су нам припремили запослени. А њихову скромну прославу, увеличали су млади уметници, музичари Теодора и  Вук Стојановић и још млађи хармоникаш Сава Здравковић. На прослави и велики број колега, оних којима је новинарска солидарност и колегијалност на првом месту. И слављеницима је било драго што су на прославу дошле колеге из различитих медија.

„Посебно ми је драго што видим овде представнике медија, односно што видим наше колеге новинаре. То само значи да међу новинарима не мора увек да ради новинарска сујета и да некада можемо да будемо и сарадници и партнери и да заједнички радимо“, ракао је главни и одговорни уредник Радио Грачанице, Зоран Станковић, обећавши да ће све оно што нису добро радили, исправити. Ја немам разлога да му не верујем, али видећемо се и на осамнаести рођендан.

„Ово су таласи Радио Грачанице“

И каква би то прослава била, ако на њој не буде неко од политичара? Данас их на прослави годишњице Радио Грачанице није било много, али је писана порука дошла од првог човека Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, Марка Ђурића.

„Будите и даље пример доследности, храбрости и истрајности, промовишете добро, а национална питања Срба на Косову и Метохији нека вам буду као и до сада најзначајнија тема и свакодневна брига“, поручио је Ђурић, а кроз поруку Радио Грачаници, ја сам чула поруку за све нас који се бавимо овим занатом.

Поруку је послала и директорка Јавног предузећа „Мрежа Мост“, Слађана Иванчевић, која такође није била у могућности да присуствује рођендану.

“У тешким и бурним годинама од почетка рада ове наше медијске куће, задржали сте професионалност, објективност, актуелност и компетентност у извештавању. Увек сте били на правом месту у правом тренутку, без обзира на потешкоће и опасност са којима сте се суочавали и због тога сам поносна на вас”, уз хвалоспеве је честитала рођендан Иванчевићева овој још увек „малолетној „ радио станици. „Па нећете нас ваљда критиковати на рођендан“, рече уредник Станковић.

Заиста, било би неукусно, али има шта да се и поправи. Као код свакога, наравно. Увек може боље.

Координатор Радио телевизијског центра Грачаница, Саша Мицић, није крио задовољство постигнутим, а посебно је поносан на време у коме су његове колеге кренуле да раде.

„21.октобра 1999. године, Радио Грачаница је одиграла, нећу рећи пресудну, али веома важну улогу, када је становништво у питању. Онда, када је ситуација била конфузна и еуфорична, када су људи можда размишљали о одласку, ви чујете: „Добро јутро, жели вам Радио Грачаница““, поносно је рекао Мицић.

Зато, не заборавимо… На данашњи дан, 1999. године, у 12 часова, први пут је у етру одјекнуо глас, чини ми се Александрин, опростићете ми ако је то био неко други: „Поштовани слушаоци, добар дан. Ово су таласи Радио Грачанице“.

Желим да их слушамо још дуго година. И много других, поред њих, наравно.

Анђелка Ћуп