„Ovo su talasi Radio Gračanice“

Tačno pre sedamnaest godina, u godini stradanja i progonstva, počela je sa radom radio stanica, sa koje smo osim vesti, mogli da čujemo i muziku. Muziku na našem jeziku, koji tada nije baš bilo slobodno ni govoriti, ni slušati. U teškim vremenima, kada smo svakog drugog dana slušali strašne vesti, da je neko kidnapovan ili ubijen, da je negde bačena bomba, da je toliko i toliko Srba napustilo svoje domove, da su Metohija i svi gradovi na Kosovu i Metohiji ostali bez Srba, mala radio stanica je emitovala vesele pesme. I mi smo se smejali i plakali i pevali. I pitali smo se, dokle će trajati Radio Gračanica?

Na sreću, opstali su, uz manje ili veće probleme, sa manjim i većim kadrovskim promenama. Opstao je radio, odakle su potekli mnogi sada uspešni novinari, snimatelji, montažeri, njih oko 150, kako reče koordinator Radio televizijskog centra Gračanica, Saša Micić.  One prve radnike radio Gračanice pamtimo po stručnosti i profesionalnosti, ove nove, koji se uspešno uče novinarskom poslu, sada slušamo, ali i gledamo, jer je radio Gračanica dobila novi studio i prerasla u Radio televizijski centar Gračanica. Jasmina, Ivan, Ana, Zoran, Dragana, samo su neka od imena čije smo glasove slušali.

Od postanka do danas, Radio Gračanica je snimila mnogo emisija, zabeležila skoro sve što se događalo, ne samo u Gračanici, već i šire. Na njihov sedamnaesti rođendan, deo tih zabeleški smo mogli da vidimo na izložbi fotografija, pod nazivom „Kosovski detalji“, koji su nam pripremili zaposleni. A njihovu skromnu proslavu, uveličali su mladi umetnici, muzičari Teodora i  Vuk Stojanović i još mlađi harmonikaš Sava Zdravković. Na proslavi i veliki broj kolega, onih kojima je novinarska solidarnost i kolegijalnost na prvom mestu. I slavljenicima je bilo drago što su na proslavu došle kolege iz različitih medija.

„Posebno mi je drago što vidim ovde predstavnike medija, odnosno što vidim naše kolege novinare. To samo znači da među novinarima ne mora uvek da radi novinarska sujeta i da nekada možemo da budemo i saradnici i partneri i da zajednički radimo“, rakao je glavni i odgovorni urednik Radio Gračanice, Zoran Stanković, obećavši da će sve ono što nisu dobro radili, ispraviti. Ja nemam razloga da mu ne verujem, ali videćemo se i na osamnaesti rođendan.

„Ovo su talasi Radio Gračanice“

I kakva bi to proslava bila, ako na njoj ne bude neko od političara? Danas ih na proslavi godišnjice Radio Gračanice nije bilo mnogo, ali je pisana poruka došla od prvog čoveka Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Marka Đurića.

„Budite i dalje primer doslednosti, hrabrosti i istrajnosti, promovišete dobro, a nacionalna pitanja Srba na Kosovu i Metohiji neka vam budu kao i do sada najznačajnija tema i svakodnevna briga“, poručio je Đurić, a kroz poruku Radio Gračanici, ja sam čula poruku za sve nas koji se bavimo ovim zanatom.

Poruku je poslala i direktorka Javnog preduzeća „Mreža Most“, Slađana Ivančević, koja takođe nije bila u mogućnosti da prisustvuje rođendanu.

“U teškim i burnim godinama od početka rada ove naše medijske kuće, zadržali ste profesionalnost, objektivnost, aktuelnost i kompetentnost u izveštavanju. Uvek ste bili na pravom mestu u pravom trenutku, bez obzira na poteškoće i opasnost sa kojima ste se suočavali i zbog toga sam ponosna na vas”, uz hvalospeve je čestitala rođendan Ivančevićeva ovoj još uvek „maloletnoj „ radio stanici. „Pa nećete nas valjda kritikovati na rođendan“, reče urednik Stanković.

Zaista, bilo bi neukusno, ali ima šta da se i popravi. Kao kod svakoga, naravno. Uvek može bolje.

Koordinator Radio televizijskog centra Gračanica, Saša Micić, nije krio zadovoljstvo postignutim, a posebno je ponosan na vreme u kome su njegove kolege krenule da rade.

„21.oktobra 1999. godine, Radio Gračanica je odigrala, neću reći presudnu, ali veoma važnu ulogu, kada je stanovništvo u pitanju. Onda, kada je situacija bila konfuzna i euforična, kada su ljudi možda razmišljali o odlasku, vi čujete: „Dobro jutro, želi vam Radio Gračanica““, ponosno je rekao Micić.

Zato, ne zaboravimo… Na današnji dan, 1999. godine, u 12 časova, prvi put je u etru odjeknuo glas, čini mi se Aleksandrin, oprostićete mi ako je to bio neko drugi: „Poštovani slušaoci, dobar dan. Ovo su talasi Radio Gračanice“.

Želim da ih slušamo još dugo godina. I mnogo drugih, pored njih, naravno.

Anđelka Ćup