Srpska deca ne mogu ni u Makedoniju kao ranije

Kosovska policija nije dozvolila članovima Amaterskog pozorišta “Janićije Popović” i Doma kulture iz Gračanice da napuste Kosovo i pređu u Makedoniju, zbog nepotpune dokumentacije, kako sui m saopštili posle tri sata čekanja, javlja KiM radio.

Kako je saopšteno iz Doma kulture za sedmoro dece, članove pozorišta, policija je tražila pasoš, naglašavajući da granicu ne mogu da pređu sa „kosovskim ekstraktom“.

U saopštenju Doma kulture dalje se navodi da su članovi pozorišta prošle godine, bez ikakvih problema, putovali za Makedoniju, gde su odigrali predstave u Tetovu i Kumanovu, sa dokumentima koja su i danas posedovali.

“Prema važećim kosovskim pravilima, sa ovom dokumentacijom je moguće preći granicu, a sa tim se složila i makedonska policija, a intervenisali su i srpski predstavnici u kosovskim institucijama. Na kraju je policajac doneo papire i tražio da ih vođa puta, Srećko Todorović, potpiše i da posle toga mogu da putuju“, piše u saopštenju.

Nakon što je Todorović potpisao dokumenta, policajac je grupu vratio nazad, ne dozvolivši im da napuste Kosovo, tvrdi se u saopštenju.

U Domu kulture Gračanica, smatraju da je ovo “brutalna diskriminacija, zloupotreba i prevara od strane službenog lica, koje je samovoljno i bez ikakve potrebe ponizilo decu i umetnike“.

Izvor I fotografija: RTV KiM

A.Ć.