Српска деца не могу ни у Македонију као раније

Косовска полиција није дозволила члановима Аматерског позоришта “Јанићије Поповић” и Дома културе из Грачанице да напусте Косово и пређу у Македонију, због непотпуне документације, како суи м саопштили после три сата чекања, јавља КиМ радио.

Како је саопштено из Дома културе за седморо деце, чланове позоришта, полиција је тражила пасош, наглашавајући да границу не могу да пређу са „косовским екстрактом“.

У саопштењу Дома културе даље се наводи да су чланови позоришта прошле године, без икаквих проблема, путовали за Македонију, где су одиграли представе у Тетову и Куманову, са документима која су и данас поседовали.

“Према важећим косовским правилима, са овом документацијом је могуће прећи границу, а са тим се сложила и македонска полиција, а интервенисали су и српски представници у косовским институцијама. На крају је полицајац донео папире и тражио да их вођа пута, Срећко Тодоровић, потпише и да после тога могу да путују“, пише у саопштењу.

Након што је Тодоровић потписао документа, полицајац је групу вратио назад, не дозволивши им да напусте Косово, тврди се у саопштењу.

У Дому културе Грачаница, сматрају да је ово “брутална дискриминација, злоупотреба и превара од стране службеног лица, које је самовољно и без икакве потребе понизило децу и уметнике“.

Извор И фотографија: РТВ КиМ

А.Ћ.