OEBS osuđuje pretnje upućene novinaru Leonardu Kerćukiju

Мисије ОЕБС-а на Косову
Мисије ОЕБС-а на Косову

Фото ГрачаницаОнлајн: Мисије ОЕБС-а на Косову

Pretnje autoru emsije „Zona Ekspres“ i glavnom uredniku portala „GazetaEkspres“ iz Prištine, Leonardu Kerćukiju, osudili su danas šef misije OEBS-a na Kosovu, Jan Bratu i predstavnica OEBS-a za slobodu medija, Dunja Mijatović.

“Osuđujem pretnje i pozive na nasilje prema Kerćukiju. Sloboda izražavanja mora se zagovarati i poštovati  u svim okolnostima. Pozivam organe vlasti i vladavine prava da neodložno istraže ove pretnje i izvedu pred lice pravde počinioce” , rekao je Jan Bratu u saopštenju koje je medijima prosledila Služba za informisanje Misije OEBS-a na Kosovu.

OEBS osuđuje pretnje upućene novinaru Leonardu Kerćukiju
Jan Bratu, šef misije OEBS-a na Kosovu

U dokumentarnoj emisiji „Zona Expres“, Kerćuki  istražuje osetljive teme  u kosovskom društvu. Poslednje izdanje, emitovano 23. oktobara 2016., bavilo se, između ostalog, zločinima nad lokalnim Srbima. Kerćuki  je od  tada izložen kampanji blaćenja na društvenim medijima, kaže se dalje u saopštenju.

“Pretnje i nasilje upereno prema novinarima, predstavlja napad na demokratiju i društvo kao celinu. Pripadnici medija moraju da budu u stanju da obavljaju svoj važan rad na slobodan i bezbedan način,” rekla je Dunja Mijatović.

Napad na Leonarda Kerćukija,osudilo je i Udruženje novinara Kosova.

A.Ć.