EU: Dijalog nije zasnovan na ultimatumu

Dijalog Beograda i Prištine nikada nije bio, niti će biti zasnovan na ultimatumima, rečeno je danas Tanjugu u Evropskoj komisiji, povodom novih zahteva kojima Priština uslovljava nastavak dijaloga. Plan o narednoj fazi dijaloga, koji je Edita Tahiri u sredu predstavila u Prištini, zapravo je stari dokument koji je još pred više od dve godine sastavila kosovska vlada, rečeno je Tanjugu u Evropskoj Komisiji, i istaknuto da se dijalog dve strane ne zasniva na ultimatumima.

U komisiji još ocenjuju da je istup Tahiri u javnosti namenjen unutrašnjoj upotrebi.
„Dijalog Beograda i Prištine nikada nije bio, niti će biti zasnovan na ultimatumima“, rečeno je Tanjugu u Evropskoj komisiji, povodom novih zahteva kojima Priština uslovljava nastavak dijaloga.

U Evropskoj komisiji su precizirali da je fokus dijaloga u ovom trenutku na primeni onoga što je već dogovoreno.
„Trenutno se ne razgovara o onome što će posle biti“, naglasili su za Tanjug u Komisiji.

Diplomatski izvori bliski pregovaračkom procesu Beograda i Prištine u Briselu navode da je „plan o narednoj fazi dijaloga“, koji je Edita Tahiri juče predstavila kosovskom parlamentarnom Odboru, zapravo stari dokument.
„Taj dokument je još pre više od dve godine sastavila kosovska vlada u okviru konsultacija o tome kako oni vide dijalog sa Beogradom i o temama koje bi oni želeli da pokrenu“, naveo je Tanjugov izvor.

Da bi takvi predlozi, koji dolaze i Beograda i od Prištine, postali i zvanične teme dijaloga potrebno je, ističe, da se i Beograd i Priština o tome prethodno saglase.
„Teme koje je Tahiri ponovila pred kosovskim parlamentom, kao i ponovno prejudiciranje ishoda dijaloga, prvenstveno je namenjeno za unutrašnjopolitičke prilike na Kosovu“, tvrdi isti izvor.

Načelno, ponavlja se, u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine uvek je u pitanju dijalog, a ne ultimatumi. Dodaje se takođe da su parametri dijaloga jasno određeni, a zvaničan stav Brisela jeste da se u okviru dijaloga razgovara o temama o kojima se prethodno dogovore obe strane.

U Evropskoj komisiji u ovom trenutku ne žele da prejudiciraju o čemu će se razgovarati u nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa. Postavlja se, kažu, pitanje zašto govoriti o sledećoj fazi kada nije primenjeno ni sve što je od sada dogovoreno u dijalogu.

 

Izvor: Tanjug