„Jesen samuraja“, za projekcije u Gračanici se tražila karta više

Novo ostvarenje reditelja Danila Bećković koje kao scenarista potpisuje Dimitrije Vojnov izazvalo je veliko interesovanje publike. Za projekcije u 19 i 21 čas tražila se karta više, a publika je do poslednjeg mesta ispunila veliku salu Doma kulture u Gračanici.


Posle beogradske i premijere na Festivalu igranog filma u Leposaviću film „Jesen samuraja“ prikazan je i publici u Gračanici. Film je odlično prihvaćen i za nepunih mesec dana od njegove beogradske premijere videlo ga je više od 100 hiljada ljudi.

gracanica_premijera_jesen_samuraja_1
Pred projekciju filma „Jesen samuraja“ u 21 čas.

„Nadam se da će film ostaviti dobre utiske i na publiku u Gračananici, kao što je to bilo i u ostalim delovima Srbije gde je do sada prikazan“, rekao je producent Marko Paljić na konferenciji za medije uoči gračaničke premijere.

Podsetivši da je saradnja sa Domom kulture počela još pre dve godine sa filmom „Mali Budo“, Paljić je naglasio da mu je drago što je sa novim filmom ponovo u Gračanici i što se na taj način uspešna saradnja sa ovdašnjnim kulturnim centrom nastavlja.

„Nama je ovo veliki ispit i želimo da vidimo da li smo mi dovoljno dobri i da li je film dovoljno dobar, a to će se najbolje pokazati na ovom mestu“, rekao je Paljić.

jesen_samuraja_konferencija_1
Producent Marko Paljić i glumica Marija Jovanović

Na konferenciji za medije govorila je i Marija Jovanović, mlada glumica koja u bioskopskoj verziji „Jeseni samuraja“ igra epizodnu ulogu, ali je, kako je objasnila, njena uloga znatno proširenija u televizijskoj veziji filma, koju će se u formi serije prikazivati kasnije.

„Iako prvi put radim ovakvu vrstu žanra, bilo je pravo zadovoljstvo sarađivati sa Danilom Bećkovićem kao rediteljem. Imala sam čast da budem u jednoj uigranoj ekipi koja je sve vreme bila otvrena za saradnju“, ispričala je Jovanovićeva.

Odovaraući na pitanje da li je za za produkciju bio izazov obezbediti novac u vreme kada je para za film sve manje Marko Paljić je naglasio da je uvek bilo teško snimati filmove, čak i u finanskijki sigurnijim vremenima.

„Uvek je bilo teško i uvek će biti teško, ali nedostatak novca nije opravdanje za nekvalitetne filmove“, rekao je Paljić.

Kao i u „Centru Sava“ i publika u Gračanici je pre projekcije „Jeseni samuraja“ mogla da odgleda kratkometražni film „Nacrtaj mi ljubav“ na kome su radili učesnici ovogodišnje „Škole filmske magije“.

„Ovo nije mali film i prevazišao je naša očekivanja. Mi smo posle beogradske premijere morali da objašnjavamo da su u njegovom nastajanju u potpunosti učestvovala deca glumci, kamermani i montažeri, rekao je Paljić i dodao da ne vidi razlog da „Škola filmske magije“ ne bude nastavljena i naredne godine.

nacrtaj_mi_ljubav_2
Glumačka i tehnička ekipa filma „Nacrtaj mi ljubav“

Gromoglasnim aplauzom publika je nagradila glumačku i tehničku ekipu filma „Nacrtaj mi ljubav“ koja se posle projekcije filma poklonila na bini. Ovaj kratkometražni igrani film koji je krajem avgusta snimljen u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Sušici, finalni je produkt „Škole filmske magije 2“. „Nacrtaj mi ljubav“ je kratka priča o školskoj ljubavi, nedostatku empatije i dečijoj opsednutosti mobilnim telefonima.

gracanica_premijera_jesen_samuraja_2

Dugim aplauzom i ovacijama oduševljene publike nagrađeni su Marko Paljić i glumica Marija Jovanović koji su se posle premijere „Jeseni samuraja“ poklonili publici u Gračanici.

„Jesen samuraja“ je romatnična komedija sa elemtima sportskog filma.

Kroz ljubavnu priču između propalog karatiste Vladice Simonovića (Petar Strugar) i Snežane (Hristina Popović), uz neizostavan lik mladog Vukašina koga Vladislav podučava borilačkim veštinama, scenarista i reditelj vešto pričaju priču o trenutnom stanju našeg društva i svesti. Društva u kome pojedinac lako postaje žtrva korumpiranih struktura u policiji, lokaloj vlasti i sportskom savezu.

Sav prihod od prodatih karata za film „Jesen samuraja“  u Gračanici biće namenjen u dobrotvorne svrhe, a kako je rečeno krajem novembra i početkom decembra uslediće i projekcije filma u srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji.

 

Ivan Miljković