Ђурић са Дуеом: Београд жели стабилност српско албанских односа

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић састао се данас са  директором за Азију, Блиски Исток, Европу и Латинску Америку у Департману за мировне операције Уједињених нација  Питером Дуеом, са којим је разговарао о кључној улози УН на Косову и Метохији и дијалогу Београда и Приштине.

Ђурић је Дуеа информисао о току дијалога Београда и Приштине, констатујући да је неопходно унапредити климу и обновити поверење у том процесу како би се могло рачунати на конкретније резултате.

s7

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је објаснио да Београд жели стабилност у српско-албанским односима, јер је то једина гаранција дугорочног опстанка српског народа у покрајини.

Према његовим речима, у последње време у Приштини влада политичка клима у којој се актери утркују ко ће да заузме тврђи став према Београду и кључним интересима српског народа, што не доприноси ни дијалогу нити побољшању друштвене климе на Косову и Метохији.

Ђурић се посебно осврнуо на недавне једностране акте Приштине којима се решавање питања од суштинског интереса за Србе у покрајини измешта из оквира дијалога на терен политичке самовоље.

Он је указо и на чињеницу да такав след потеза негативно утиче и на однос јавног мњења у Србији према дијалогу са Приштином, али и према процесу евроинтеграција.

Саговорници су се осврнули и на акутне проблеме српског народа на Косову и Метохији у светлу предстојећег редовног извештаја генералног секретара Уједињених нација о стању у јужној покрајини.