Јан Брату позвао да се обезбеде услови за неометани рад новинара

Фото ГрачаницаОнлајн: Јан Брату
Фото ГрачаницаОнлајн: Јан Брату

Поводом Међународног дана борбе против некажњивости злочина над новинарима, шеф Мисије ОЕБС-а на Косову, амбасадор Јан Брату, позвао је све релевантне институције на Косову да и даље раде на обезбеђивању безбедних и неометаних услова за рад медија.

„Закључно са септембром 2016. године, Асоцијација новинара Косова забележила је осам случајева претњи или напада на новинаре. Иако забрињава свака претња или напад уперен ка медијским радницима на дужности, напомињемо да је ово ипак побољшање у поређењу са 27 случајева насиља над новинарима који су се одиграли током 2015. године. Безбедност новинара предуслов је за слободу говора и слободне медије. Стога, подстичем институције које се баве злочинима над новинарима, да пруже систематски одговор, поведу благовремене истраге и правовремено реше све ове случајеве,“ поручио је Брату у саопштењу, достављеном медијима.

Мисија ОЕБС-а на Косову се бави заштитом и унапређивањем људских права, демократизацијом и развојем сектора јавне безбедности. Мисија такође потпомаже заштиту слободе медија и слободе изражавања и подржава развој професионалног и плуралног медијског окружења.

А.Ћ.