fbpx

Jan Bratu pozvao da se obezbede uslovi za neometani rad novinara

Фото ГрачаницаОнлајн: Јан Брату
Фото ГрачаницаОнлајн: Јан Брату

Фото ГрачаницаОнлајн: Јан Брату

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, šef Misije OEBS-a na Kosovu, ambasador Jan Bratu, pozvao je sve relevantne institucije na Kosovu da i dalje rade na obezbeđivanju bezbednih i neometanih uslova za rad medija.

„Zaključno sa septembrom 2016. godine, Asocijacija novinara Kosova zabeležila je osam slučajeva pretnji ili napada na novinare. Iako zabrinjava svaka pretnja ili napad uperen ka medijskim radnicima na dužnosti, napominjemo da je ovo ipak poboljšanje u poređenju sa 27 slučajeva nasilja nad novinarima koji su se odigrali tokom 2015. godine. Bezbednost novinara preduslov je za slobodu govora i slobodne medije. Stoga, podstičem institucije koje se bave zločinima nad novinarima, da pruže sistematski odgovor, povedu blagovremene istrage i pravovremeno reše sve ove slučajeve,“ poručio je Bratu u saopštenju, dostavljenom medijima.

Misija OEBS-a na Kosovu se bavi zaštitom i unapređivanjem ljudskih prava, demokratizacijom i razvojem sektora javne bezbednosti. Misija takođe potpomaže zaštitu slobode medija i slobode izražavanja i podržava razvoj profesionalnog i pluralnog medijskog okruženja.

A.Ć.

%d bloggers like this: