Ministartvo spoljnih poslova Kosova pozvalo građane da ne putuju kroz Srbiju

Фото: Радио КИМ

Ministarstvo inostranih poslova Vlade Kosova, pozvalo je građane Kosova da izbegavaju putovanje kroz Srbiju, istovremeno izrazivši uznemirenost zbog hapšenja Hiljmija Keljmendija, koga su srpske vlasti uhapsile pod optužbom za ratne zločine.

„Posle pritvaranja potpukovnika Kosovske policije, Nehata Tačija, koje je bilo pre nekoliko nedelja, iz isključivo političkih razloga, ovo hapšenje Keljmendija je neprihvatljivo i dovodi u pitanje procese koji su postignuti tokom  dijaloga o normalizaciji odnosa“, kaže se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Kosova.

Podsećamo, srpska policija je u ponedeljak, 31. oktobra, uhapsila Hiljmija Keljmendija (36), pod optužbom da je počinio ratne zločine na Kosovu. Keljmendi je uhapšen dok se vraćao u Nemačku, gde živi već 12 godina. Sa druge strane, Nehat Tači je oslobođen krivice i pušten na slobodu.

Naglašavajući da će ovo pitanje podići na najviši nivo, u saradnji sa  „međunarodnim prijateljima,  SAD, EU i drugim prijateljskim zemljama”, kosovsko Ministrastvo spoljnih poslova dodaje da će obezbediti svu potrebnu zaštitu za uhapšene građane Kosova.

„Ministarstvo spoljnih poslova takođe poziva državljane Kosova, koji iz bilo kojih razloga prolaze kroz Srbiju, da to maksimalno izbegavaju u narednim mesecima. Istovremeno zahtevamo i od drugih zemalja u regionu i EU, da kao i do sada ne uzimaju u obzir naloge za hapšenje Srbije za građane Kosova“, zaključuje se u saopštenju.

A.Ć.