Министартво спољних послова Косова позвало грађане да не путују кроз Србију

Фото: Радио КИМ

Министарство иностраних послова Владе Косова, позвало је грађане Косова да избегавају путовање кроз Србију, истовремено изразивши узнемиреност због хапшења Хиљмија Кељмендија, кога су српске власти ухапсиле под оптужбом за ратне злочине.

„После притварања потпуковника Косовске полиције, Нехата Тачија, које је било пре неколико недеља, из искључиво политичких разлога, ово хапшење Кељмендија је неприхватљиво и доводи у питање процесе који су постигнути током  дијалога о нормализацији односа“, каже се у саопштењу Министарства спољних послова Косова.

Подсећамо, српска полиција је у понедељак, 31. октобра, ухапсила Хиљмија Кељмендија (36), под оптужбом да је починио ратне злочине на Косову. Кељменди је ухапшен док се враћао у Немачку, где живи већ 12 година. Са друге стране, Нехат Тачи је ослобођен кривице и пуштен на слободу.

Наглашавајући да ће ово питање подићи на највиши ниво, у сарадњи са  „међународним пријатељима,  САД, ЕУ и другим пријатељским земљама”, косовско Министраство спољних послова додаје да ће обезбедити сву потребну заштиту за ухапшене грађане Косова.

„Министарство спољних послова такође позива држављане Косова, који из било којих разлога пролазе кроз Србију, да то максимално избегавају у наредним месецима. Истовремено захтевамо и од других земаља у региону и ЕУ, да као и до сада не узимају у обзир налоге за хапшење Србије за грађане Косова“, закључује се у саопштењу.

А.Ћ.