fbpx

Rukovodstvo opštine Zubin Potok: saopštenje

Општина Зубин Поток
Општина Зубин Поток

Општина Зубин Поток

U našu redakciju jutros je stiglo saopštenje, koje je sa svoje imejl adrese poslao Srđan Vučinić, direktor Odeljenja za ekonomski razvoj opštine Zubin Potok i osoba zadužena za kontakt sa javnošću u ovoj opštini. Optužujući kosovske vlasti da prema Srbima i odlukama u Briselu preduzimaju  „arogantno -destruktivne mere“, lokalna administracija opštine Zubin Potok kaže da će, ukoliko se one nastave, potpuno prekinuti saradnju sa centralnim kosovskim institucijama i da će odbornici vratiti svoje mandate građanima, koji su ih izabrali.

Srđan Vučinić u imejlu moli medije da saopštenje objave u celosti i zbog toga ga mi objavljujemo, onako kako je napisano.


Rukovodstvo opštine Zubin Potok
S A O P Š T E NJ E
Integracija civilne zaštite sa područja severnog Kosova i Metohije u privremene institucije tzv. Kosova, trebao je da bude jedan od prvih pravih pokazatelja primene Briselskog sporazuma, ali i pokazivanje dobre volje i želje za kompromisom, kako Vlade Srbije, tako i opštinskih rukovodstava severnih, srpskih opština.
Vlada tzv. Kosova, konkretno MALS (Ministarstvo lokalne samouprave), do danas nije ispoštovala ovaj dogovor i nije u potpunosti sprovela pomenuti proces integracije pripadnika, sada već rasformirane civilne zaštite. Dvadesetak mladih ljudi, zahvaljujući opstrukciji i oportunizmu, oklevanju i svesnoj indolenciji pomenutog ministarstva, ostali su već godinu dana bez prava na lični dohodak.
Konstantni napori, intervencije i ukazivanje na problem od strane opštinskih rukovodstava četiri opštine sa severa nisu urodili plodom. Pored ovog problema, Vlada tzv. Kosova je u bezbroj navrata prekršila Briselski sporazum, pokazala nedoslednost u postignutim dogovorima i svesno, na štetu stanovnika severnog Kosova i Metohije, sprovodila politiku netrpeljivosti, netolerancije i nerazumevanja do granica krajnje diskriminacije. Odlaganje izvršenja budžeta, konstantno umanjenje sredstava za kapitalne investicije i opstrukcija isplate fonda za sever su samo neke u nizu političkih pritisaka i uecena koje bez ustručavanja sprovode kosovske vlasti.
Opštinsko rukovodstvo opštine Zubin Potok, povodom ovih i sličnih arogantno-destrukrivnih manira tzv. Kosovske vlade najoštrije iskazuje svoj protest i pokrajinskim vlastima u Prištini ukazuje na poslednju opomenu pred totalni raskid odnosa. Naime, odbornici će vratiti svoje mandate narodu i neće više moći da kontrolišu nagomilani bes koji će kulminirati novim barikadama i izlivima nepopularnih metoda.
Ovim putem, obraćamo se i svim relevantnim međunarodnim faktorima na području Kosova i Metohije, da ulože svoju moć i autoritet, kako bi se sačuvao mir i stabolnost na severu Kosova i Metohije.
Takođe se obraćamo i opštinama Leposavić, Sevena Mitrovica i Zvečan, da se sa ovim saopštenjem solidarišu, kako bi se izbegao haos, anarhija i eventualno nasilje, već da i dalje zajedno radimo na podizanju kvaliteta života na području. kako severa, tako i celog Kosova i Metohije.

A.Ć.

%d bloggers like this: