„Интернет предатори“ пошаст модерног доба

Према подацима МУП-а Републике Србије у току 2016. године пријављен је нестанак 794 детета, 741. дете је пронађено, за 42. се још увек трага, док је троје убијено.  Полицијска евиденција показује да у 75% случајева отмице, сва отета деца буду убијена у прва три сата након нестанка.


Иако се о трговини људима и органима, белом робљу и трафикингу у нашем друштву ретко говори јавно, ово нису појаве које се дешавају тамо негде и некоме, већ, нажалост, све чешће постају део наше свакодневице. У циљу безбедности деце и њихове боље информисаности о опасностима које вребају, посебно на друштевним мрежама, у Дому културе у Грачаници је у орананизацији Фондације „Тијана Јурић“ из Суботице и „Нинамедија“ из Новог Сада, одржана трибина “Украдена безбедност“ којој су присуствовали ученици овдашњих основних и средњих школа.

14971293_10206069986308921_1828719022_n
Трибина „Украдена безбедност“

Потенцијална жртва „интернет предатора“ може постати било које дете различите доби и узраста из нашег окружења, упозорили су из Фондације чији је оснивач Игор Јурић, отац отете и убијене 15 годишње девојчице Тијане.

Модерно доба и експанзија итнернета и друштвених мрежа омогућило је „интернет предаторима“ да се деца не осећају сигурно ни у свом дому.

„Ступањем у комуникацију са непознатима, посредством друштевних мрежа, деца нису свесна да радозналост може скупо да их кошта“, упозорава новинар и публициста Влада Арсић.

„Једним кликом наша деца лако постају плен педофила и осталих криминалаца који своје жртве вребају скривајући се иза лажних профила на друштвеним мрежама“, појашњава Арсић.

Статистика Министарства унутрашњих послова Србије показује да се број нестале деце током ове године није у многоме смањио у односу на претходу.

Према подацима МУП-а у току 2016. године пријављен је нестанак 794 детета, 741. дете је пронађено, за 42. се још увек трага, док је троје убијено.

Полицијска евиденција показује и да у 75% случајева отмице, отета деца буду убијена у прва три сата након нестанка.

Игор Јурић истиче да Држава и МУП у случају отмице деце морају брже и организованије да реагују због чега је непоходно увођење система „брзог обавештавања“. Како је рекао, у циљу борбе за бољу безбедност деце, Фондација на чијем је челу, покренуће иницијативу за увођење доживотне казне за убице деце, као и израду јавног регистра педофила.

14914912_10206069986988938_878175307_n

Новинар и публициста Влада Арсић упозорава да педофили жртву  бирају преко фотографија које деца наивно и неопрезно постављају на друштвеним мрежама.

„Највећи проблем код деце је што ћуте када буду врбована од стране таквих криминалаца. Ћуте из страха, јер су свесна да су својим поступком допринели појави тог проблема“, напомиње Арсић.

Он саветује да деца сваки проблем овакве природе обавезно пријаве родитељима који ће алармирати оговарајуће службе за то.

„Интернет предатори“ не одустају тако лако. Кад једном уплету неко дете у своју замку, они игру воде до краја“, упозорио је Арсић.

„Безбеност деце у Србији тренутно није на завидном нивоу и ми ћемо увек инсистриати на томе да се она побољша и спремни смо да сарађујемо са државом како би се неке ствари промениле, а оне се морају променити на боље“, рекао је обраћајући се средошколцима и основцима из Грачанице Игор Јурић.

За две године колико постији, Фондација „Тијана Јућић“ је обишла више од 70 школа широм Србије и организовала бројна предавања и трибине на којима су ученици, наставници и родитељи упознати са свим опасностима којима су у садашњем друштву изложена деца.

 

Иван Миљковић