„Internet predatori“ pošast modernog doba

Prema podacima MUP-a Republike Srbije u toku 2016. godine prijavljen je nestanak 794 deteta, 741. dete je pronađeno, za 42. se još uvek traga, dok je troje ubijeno.  Policijska evidencija pokazuje da u 75% slučajeva otmice, sva oteta deca budu ubijena u prva tri sata nakon nestanka.


Iako se o trgovini ljudima i organima, belom roblju i trafikingu u našem društvu retko govori javno, ovo nisu pojave koje se dešavaju tamo negde i nekome, već, nažalost, sve češće postaju deo naše svakodnevice. U cilju bezbednosti dece i njihove bolje informisanosti o opasnostima koje vrebaju, posebno na društevnim mrežama, u Domu kulture u Gračanici je u orananizaciji Fondacije „Tijana Jurić“ iz Subotice i „Ninamedija“ iz Novog Sada, održana tribina “Ukradena bezbednost“ kojoj su prisustvovali učenici ovdašnjih osnovnih i srednjih škola.

14971293_10206069986308921_1828719022_n
Tribina „Ukradena bezbednost“

Potencijalna žrtva „internet predatora“ može postati bilo koje dete različite dobi i uzrasta iz našeg okruženja, upozorili su iz Fondacije čiji je osnivač Igor Jurić, otac otete i ubijene 15 godišnje devojčice Tijane.

Moderno doba i ekspanzija itnerneta i društvenih mreža omogućilo je „internet predatorima“ da se deca ne osećaju sigurno ni u svom domu.

„Stupanjem u komunikaciju sa nepoznatima, posredstvom društevnih mreža, deca nisu svesna da radoznalost može skupo da ih košta“, upozorava novinar i publicista Vlada Arsić.

„Jednim klikom naša deca lako postaju plen pedofila i ostalih kriminalaca koji svoje žrtve vrebaju skrivajući se iza lažnih profila na društvenim mrežama“, pojašnjava Arsić.

Statistika Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije pokazuje da se broj nestale dece tokom ove godine nije u mnogome smanjio u odnosu na prethodu.

Prema podacima MUP-a u toku 2016. godine prijavljen je nestanak 794 deteta, 741. dete je pronađeno, za 42. se još uvek traga, dok je troje ubijeno.

Policijska evidencija pokazuje i da u 75% slučajeva otmice, oteta deca budu ubijena u prva tri sata nakon nestanka.

Igor Jurić ističe da Država i MUP u slučaju otmice dece moraju brže i organizovanije da reaguju zbog čega je nepohodno uvođenje sistema „brzog obaveštavanja“. Kako je rekao, u cilju borbe za bolju bezbednost dece, Fondacija na čijem je čelu, pokrenuće inicijativu za uvođenje doživotne kazne za ubice dece, kao i izradu javnog registra pedofila.

14914912_10206069986988938_878175307_n

Novinar i publicista Vlada Arsić upozorava da pedofili žrtvu  biraju preko fotografija koje deca naivno i neoprezno postavljaju na društvenim mrežama.

„Najveći problem kod dece je što ćute kada budu vrbovana od strane takvih kriminalaca. Ćute iz straha, jer su svesna da su svojim postupkom doprineli pojavi tog problema“, napominje Arsić.

On savetuje da deca svaki problem ovakve prirode obavezno prijave roditeljima koji će alarmirati ogovarajuće službe za to.

„Internet predatori“ ne odustaju tako lako. Kad jednom upletu neko dete u svoju zamku, oni igru vode do kraja“, upozorio je Arsić.

„Bezbenost dece u Srbiji trenutno nije na zavidnom nivou i mi ćemo uvek insistriati na tome da se ona poboljša i spremni smo da sarađujemo sa državom kako bi se neke stvari promenile, a one se moraju promeniti na bolje“, rekao je obraćajući se sredoškolcima i osnovcima iz Gračanice Igor Jurić.

Za dve godine koliko postiji, Fondacija „Tijana Jućić“ je obišla više od 70 škola širom Srbije i organizovala brojna predavanja i tribine na kojima su učenici, nastavnici i roditelji upoznati sa svim opasnostima kojima su u sadašnjem društvu izložena deca.

 

Ivan Miljković