Врховни суд Косова тражи поништење закона о Трепчи

Специјално веће косовског Врховног суда затражило је поништење Закона о Трепчи, пошто је један од судија чланова тог већа утврдио да у поменутом закону постоји озбиљан недостатак који онемогућује наплату потраживања од тог предузећа, преноси данас портал Коха.нет.

Како се наводи у саопштењу Специјалног већа косовског Врховног суда, у предмету Ц-ИИ-14-0114, који се процесуира пред том судском инстанцом, један поверилац је поднео тужбу против друштвеног предузећа „Трепча“, али нови закон анулира вредност његовог потраживања, без икакве компензације.

Судија првостепене комисије Специјалног већа Врховног суда из Еулекса, дошао је до закључка да је Закон о Трепчи неуставан из два разлога, а оба су заснована на основим уставом заштићеним правима која гарантују имовину.

Како је објашњено, закон има ефекат експропријације без накадне штете повериоцу, а вредност његовог потраживања је редукована на нулу јер је „Трепча“ остала без извора и преоптерећена је дуговима. Такође, како се додаје у саопштењу, делимична експропријација се врши у корист приватних лица без икаквог образложења, и због тога је суд издао захтев Уставном суду да се закон поништи.

Закон о Трепчи, који је ступио на снагау на Косову, а који је Влада Србије поништила, предвиђа одузимање вредне имовине од „Трепче“ и пребацује је без икакве накнаде на тек оформљено акционарско друштво,у којем је 80 одсто акција у власништву Косова, а 20 одсто у приватном власништву. Акционарско друштво, према закону, не преузима обавезе „Трепче“ нити гарантује за њих.

Извор: Танјуг