Двери: Против учешћа Војске Србије у мировним операцијама ЕУ и десет питања за министра војног.

Двери су сагласне са учешћем Војске Србије у мировним операцијама УН, али смо против учешћа Војске Србије у мировним операцијама у организацији ЕУ, посебно ако смо условљени тиме на даљем, погубном путу Србије у ЕУ, наведено је између осталог у саопштењу Информативне службе покрета Двери.

Председник и заменик председника ПГ Двери, Бошко Обрадовић и Срђан Ного констатовали су да је учешће Војске Србије у мировним операцијама у организацији ЕУ, посебно ако смо условљени тиме на даљем, погубном путу Србије у ЕУ, апсолутно неприхватљиве.

Боље је да Војска Србије брине о Мигрантској кризи која  угрожава безбедност наших граница,  а не да шаљемо војнике у мировне мултинационалне мисије.

Срђан Ного, упитао је да ли је министар упознат да је након 17 година од бомбардовања у Србији епидемија канцера као последица НАТО бомбардовања и да ли у Војсци Србије постоји центар који прати радиоактивност и последице истог.

Министар је одговорио да постоји такав центар на ВМА. Двери ће у наредном периоду тражити детаљније информације о раду овог центра, како би јавност сазнала какве су последице по становништво Србије након бомбардовања НАТО бомбама са осиромашеним уранијумом.

serbia-1500643__180

У циљу јасног дефинисања стања у Војсци Србије, народни посланици Двери поставили су низ питања министру војном г. Ђорђевићу:

  1. Како можемо бити војно неутрални, тј. имати исти однос и према онима који су

нас бомбардовали и према онима који нас никада нису бомбардовали, и према НАТО и према Русији?

  1. Зашто идемо у мировне операције широм света да бисмо учили војни занат, а пензионисали смо већину врхунских и релативно младих официра са ратним искуством?
  2. Да ли ће више споразума о сарадњи са НАТО пактом завршити учлањењем у овај војни савез?
  3. Да ли треба слати војнике широм света у тренутку када огромна мигрантска криза у Европи тражи заштиту наших граница, за шта немамо довољно војника?
  4. Да ли ћете у склопу усклађивања спољне политике и безбедности са ЕУ по први пут у српској историји стати на страну против Русије?
  5. Да ли иза мисија ЕУ по свету заправо стоје интереси НАТО пакта?
  6. Да ли је равноправан однос наше државе са НАТО и Русијом када са НАТО имамо 10, а са Русијом 1 заједничку војну вежбу?
  7. Да ли логиком војне неутралности  равноправности треба да узмемо учешћа у мировним операцијама Руске Федерације у Сирији?
  8. Који проценат српских војника од укупног броја активних војника је ангажован у мировним операцијама?

10.Зашто се не враћа редовно служење војног рока када то жели више од 70% грађана Србије?

Наводи се у саопштењу које је медијима проследила Информативна служба покрета Двери.