fbpx

Dveri: Protiv učešća Vojske Srbije u mirovnim operacijama EU i deset pitanja za ministra vojnog.

Dveri su saglasne sa učešćem Vojske Srbije u mirovnim operacijama UN, ali smo protiv učešća Vojske Srbije u mirovnim operacijama u organizaciji EU, posebno ako smo uslovljeni time na daljem, pogubnom putu Srbije u EU, navedeno je između ostalog u saopštenju Informativne službe pokreta Dveri.

Predsednik i zamenik predsednika PG Dveri, Boško Obradović i Srđan Nogo konstatovali su da je učešće Vojske Srbije u mirovnim operacijama u organizaciji EU, posebno ako smo uslovljeni time na daljem, pogubnom putu Srbije u EU, apsolutno neprihvatljive.

Bolje je da Vojska Srbije brine o Migrantskoj krizi koja  ugrožava bezbednost naših granica,  a ne da šaljemo vojnike u mirovne multinacionalne misije.

Srđan Nogo, upitao je da li je ministar upoznat da je nakon 17 godina od bombardovanja u Srbiji epidemija kancera kao posledica NATO bombardovanja i da li u Vojsci Srbije postoji centar koji prati radioaktivnost i posledice istog.

Ministar je odgovorio da postoji takav centar na VMA. Dveri će u narednom periodu tražiti detaljnije informacije o radu ovog centra, kako bi javnost saznala kakve su posledice po stanovništvo Srbije nakon bombardovanja NATO bombama sa osiromašenim uranijumom.

serbia-1500643__180

U cilju jasnog definisanja stanja u Vojsci Srbije, narodni poslanici Dveri postavili su niz pitanja ministru vojnom g. Đorđeviću:

  1. Kako možemo biti vojno neutralni, tj. imati isti odnos i prema onima koji su

nas bombardovali i prema onima koji nas nikada nisu bombardovali, i prema NATO i prema Rusiji?

  1. Zašto idemo u mirovne operacije širom sveta da bismo učili vojni zanat, a penzionisali smo većinu vrhunskih i relativno mladih oficira sa ratnim iskustvom?
  2. Da li će više sporazuma o saradnji sa NATO paktom završiti učlanjenjem u ovaj vojni savez?
  3. Da li treba slati vojnike širom sveta u trenutku kada ogromna migrantska kriza u Evropi traži zaštitu naših granica, za šta nemamo dovoljno vojnika?
  4. Da li ćete u sklopu usklađivanja spoljne politike i bezbednosti sa EU po prvi put u srpskoj istoriji stati na stranu protiv Rusije?
  5. Da li iza misija EU po svetu zapravo stoje interesi NATO pakta?
  6. Da li je ravnopravan odnos naše države sa NATO i Rusijom kada sa NATO imamo 10, a sa Rusijom 1 zajedničku vojnu vežbu?
  7. Da li logikom vojne neutralnosti  ravnopravnosti treba da uzmemo učešća u mirovnim operacijama Ruske Federacije u Siriji?
  8. Koji procenat srpskih vojnika od ukupnog broja aktivnih vojnika je angažovan u mirovnim operacijama?

10.Zašto se ne vraća redovno služenje vojnog roka kada to želi više od 70% građana Srbije?

Navodi se u saopštenju koje je medijima prosledila Informativna služba pokreta Dveri.

%d bloggers like this: