Protest u Gračanici pod sloganom „Zaštitite građane“

Фото ГрачаницаОнлајн: Протест у Грачаници

„Zaštitite građane“ i „Sprovedite zakon“, pisalo je na transparentima koje su danas na protestu nosili meštani opštine Gračanica, na platou ispred policijske stanice. Preko 500 građana je protestom želelo da ukaže na lošu bezbednosnu situaciju u svojoj opštini, nakon najnovijeg incidenta, kada je u svojoj kući, u selu Gračanica, pretučen osamdesetpetogodišnji Vojislav Popović.

„Bezbednosna situacija je nikakva. Policija ne radi svoj posao, loša situacija je zbog nerada policije“, rezignirano kaže tridesetogodišnji V.K. iz Donje Gušterice.

„Mene su pre tri godine opljačkali. Ušli lepo u kuću i sve odneli. Dva puta mi razbijali kuću. Policija ništa ne radi, samo izvršili uviđaj i to je to, niti obaveštenje, niti se zna išta“, dodaje Jorgovanka Glasnović.

Foto GračanicaOnlajn: Vladeta Kostić
Foto GračanicaOnlajn: Vladeta Kostić

Juna meseca ove godine, odbornici SO Gračanica su zatražili od nadležnih smenu komandira  Policijske stanice u Gračanici, Bratislava Trajkovića, nezadovoljni njegovim radom, ali ni do danas nisu dobili nikakav odgovor, kaže gradonačelnik Vladeta Kostić, naglašavajući da predstavnici lokalne samouprave nemaju skoro nikakvu komunikaciju sa komandirom Trajkovićem. Po Kostićevom mišljenju, bezbednosna situacija u opštini Gračanica je alarmantna, a opštinske vlasti nisu dobile nikada nikakav izveštaj od policijske stanice u vezi sa kriminalnim delima koja su se desila na njenoj teritoriji.

„Komunikacija opštine Gračanica  sa Policijskom stanicom u Gračanici, svodi se na prepisku, preko dopisa. Ja kao predsednik opštine, apsolutno nemam nijedan zvaničan dokument, a trebalo bi da imam izveštaje, čak i na dnevnom nivou, o bezbednosnoj situaciji i bezbednosnim događajima. Na moje pitanje, čak i na Odboru za bezbednost i na samoj Skupštini, kada je predstavnik policijske stanice bio prisutan, nama je rečeno da moramo pisanim putem da se obraćamo za te i takve informacije. Posledice naše nesaradnje trpe sami građani, nažalost“, kaže gradonačelnik Gračanice, koji je na skupu bio u svojstvu građanina, za vreme pauze.

Foto GračanicaOnlajn: Branimir Stojanović
Foto GračanicaOnlajn: Branimir Stojanović

Na dan opštinske slave, 21. septembra ove godine, policija nije omogućila slobodan i bezbedan prolaz praznične litije, koja je do tada, svake godine prolazila kroz Gračanicu. Tada je zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović obećao da će na višem nivou zahtevati  preispitivanje odgovornosti komandira policije u Gračanici, ali je i izrazio bojazan da „narod ne izađe na ulice zbog toga što mu institucije ne omogućavaju bezbedno i sigurno okruženje“. Na današnjem protestu, Stojanović je rekao da je komandiru policije u Gračanici važniji privatan posao nego bezbednost građana, naglašavajući da su se „neki ljudi  previše osilili i smatraju da im je pozicija data da bi privatno sa njom raspolagali“.

„Mesecima već razgovaram na višem političkom nivou, sa ministrom, sa direktorom policije oko brojnih pokazatelja koji vrlo jasno govore o tome da situacija u Gračanici nije dobra, da rad policijske stanice nije ni približno na visokom nivou, na kojem bi trebalo da bude i da se situacija pogoršava. Ovaj protest je kulminacija upravo tog nerada i nezainteresovanosti i komandira, ali verovatno i drugih ljudi, da se situacija promeni na bolje. Govorio sam im i tada, kao što im ponavljam i sada, da je potrebno da se nađe rešenje za problem pre nego što narod počne da traži na ulici rešenje za taj problem, kao što je to danas počeo da traži. Neko očigledno ne želi da reši na normalan način problem, odnosno samo da preispita rad jedne stanice i jednog čoveka i da na osnovu toga donese vrlo jednostavnu odluku, a to je odluka da ovaj čovek ne može više da bude komandir policije po mom dubokom ubeđenju i da treba da potraži sebi neki drugi posao“, naglašava zamenik kosovskog premijera.

Foto GračanicaOnlajn: Policijska stanica u Gračanici
Foto GračanicaOnlajn: Policijska stanica u Gračanici

Na protestnom skupu, pročitani su i zahtevi meštana opštine Gračanica, između kojih su: da gradonačelnik hitno sazove sastanak Odbora za bezbednost, na kome će prisustvavati građani, uz mogućnost da direktno postavljaju pitanja nadležnima; da policija saopšti detalje istrage, ali i da  saopšti procenu bezbednosti na teritoriji opštine Gračanica; navesti razloge zbog kojih se slučajevi kriminalnih dela ne rešavaju, kao i  šta policija preventivno radi kako bi se suzbio kriminal. Takođe, građani su zatražili povećan broj policijskih patrola.

Posle protesta, nekoliko novinarskih ekipa je pokušalo da razgovara i sa komandirom Policijske stanice u Gračanici, Bratislavom Trajkovićem ili sa nekim drugim ovlašćenim licem, ali nam je dežurni policajac na portirnici rekao da izjavu za medije može dati samo komandir Trajković, koji nažalost nije tu, već u Prištini.

A.Ć.