Самоопредељење: Владајући режим одговоран за смрт Астрита Дехарија

Присталице опозиције протествовале су данас у Приштини због смрти Астрита Дехарија (26), члана покрета „Самоопредељење“, оптуженог да је био умешан у напад на зграду косовске владе у августу ове године.  Опозиција наводи да је влада у Приштини директно одговорна за смрт албанског младића.

Ковчег са телом Дехарија био је током протеста изложен на отвореном у центру Приштине и прекривен албанском заставом, а на Филолошком факултету у Приштини одржан је комеморативни скуп. Председник Самоопредељења Висар Имери оптужио је на протесту владајући режим да је директно крив за смрт младића.

Због сумње да стоје иза напада на косовски парламент у коме се у том тренутку гласало за споразум о демаркацији са Црном Гором, Астрит Дехари је заједно са још пет чланова опозиционог покрета „Самоопредељење“ ухапшен у септембру ове године.  Дехарти је пронађен мртав у затврској ћелији, у суботу, под још неразјашњеним околностима.

Приштински медији су раније данас пренели информацију да је према налазима обдукције смрт активисте „Самоопредељења“ Астрита Дехарија настала гушењем.

Саопштавајући налазе, главни тужилац Основног тужилаштва у Призрену Сиље Хоџа је одбацио наводе да је Дехари користио лекове.

Лидер покрета „Самоопредељење“ Аљбин Курти је претходно за приштинску КТВ негирао да је Дахари извршио самоубиство, тврдећи да је младић убијен у својој ћелији.

„До смрти је дошло услед гушења“, рекао је Курти и додао да је Дехари имао видљиве трагове насиља на врату и рукама, поломљена ребра и повреду главе.

Астрит Дехари је сахрањен данас у 14 часова.

 

Извор: Ројтерс – Танјуг