Samoopredeljenje: Vladajući režim odgovoran za smrt Astrita Deharija

Pristalice opozicije protestvovale su danas u Prištini zbog smrti Astrita Deharija (26), člana pokreta „Samoopredeljenje“, optuženog da je bio umešan u napad na zgradu kosovske vlade u avgustu ove godine.  Opozicija navodi da je vlada u Prištini direktno odgovorna za smrt albanskog mladića.

Kovčeg sa telom Deharija bio je tokom protesta izložen na otvorenom u centru Prištine i prekriven albanskom zastavom, a na Filološkom fakultetu u Prištini održan je komemorativni skup. Predsednik Samoopredeljenja Visar Imeri optužio je na protestu vladajući režim da je direktno kriv za smrt mladića.

Zbog sumnje da stoje iza napada na kosovski parlament u kome se u tom trenutku glasalo za sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, Astrit Dehari je zajedno sa još pet članova opozicionog pokreta „Samoopredeljenje“ uhapšen u septembru ove godine.  Deharti je pronađen mrtav u zatvrskoj ćeliji, u subotu, pod još nerazjašnjenim okolnostima.

Prištinski mediji su ranije danas preneli informaciju da je prema nalazima obdukcije smrt aktiviste „Samoopredeljenja“ Astrita Deharija nastala gušenjem.

Saopštavajući nalaze, glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Prizrenu Silje Hodža je odbacio navode da je Dehari koristio lekove.

Lider pokreta „Samoopredeljenje“ Aljbin Kurti je prethodno za prištinsku KTV negirao da je Dahari izvršio samoubistvo, tvrdeći da je mladić ubijen u svojoj ćeliji.

„Do smrti je došlo usled gušenja“, rekao je Kurti i dodao da je Dehari imao vidljive tragove nasilja na vratu i rukama, polomljena rebra i povredu glave.

Astrit Dehari je sahranjen danas u 14 časova.

 

Izvor: Rojters – Tanjug