У Доњој Брњици поплављено близу 20 домаћинстава

Речица Бутовац која се због обилних падавина излила из свог корита причинила је већу штету домаћинствима и ораницама у селу Доња Брњица код Приштине.


poplavljen-put
Речица преплавила пут и оранице, фото: ГрачаницаОнлјан

Вода, која још увек надолази, преплавила је баште и оранице дуж речног корита, али и близу 20 дворишта у нижим деловима села.

Ниво воде Бутовачке речице је нагло порастао због кише која, с мањим прекидима, пада већ трећи дан.

Набујала сеоска речице преплавила је и двориште Николе Попивића, продрла у подрум у помоћне објекте у дворишту и прети да поплави кућу овог домаћина.

„Чутаве ноћи ока нисмо склопили, од синоћ је вода почела да долази, стање постаје све горе јер киша не престаје да пада“, прича забринуто Никола.

sta43211
Никола Поповић, фото:ГрачаницаОнлајн

И Никола и многи мештани Доње Брњице, погледа упртих ка небу, ишчекују престанак падавина и помно прате временску прогнозу.

„Јављају на телевизији да је данас наранџасти аларм, али да би сутра киша требало да стане, ако не престане да пада, не знам шта нам је чинити“, говоре забринути мештани Доње Брњице.

Током преподнева поплавама угрожена домаћинства обишли су и службеници Општине Приштина, задужени за ванредне ситуације.

„Рекли су нам да сликамо поплављена дворишта и објекте, да сами направимо записник ако има неке штете и да то доставимо у општину, а онда ће они да разматрају то“, прича са неверицом Никола Поповић и додаје:

„Дај Боже да од тога нешто буде, јер не можемо ми сами да правимо записник, ваљда треба њихова комисија да нас обиђе и процени штету“, прича Поповић.

sta43206
Фото: ГрачаницаОнлајн

Додатни проблем мештанима Доње Брњице представља и атмосферска вода која се излива из канализационих шахти и одвода. Многа домаћинства уз помоћ пумпи воду црпе и и избацују из преплављених шахти и дворишта.

Мештани истичу да се проблем са речицом, која се пролећа и јесенени услед обилних падавина више пута изливала, мора решити продубљивањем њеног корита или постављањем насима на њеним обалама.

 

Иван Миљковић