Opština Gračanica prva pritekla u pomoć poplavljenom Prilužju

Фото: Информативна служба општине Грачаница
Фото: Информативна служба општине Грачаница

Фото: Информативна служба општине Грачаница

Opština Gračanica je prva  pritekla u pomoć meštanima poplavljenog Prilužja, saopštila je Informativna služba opštine Gračanica, a gradonačelnik Vladeta Kostić, obišao je poplavljeno područje, uručivši pomoć meštanima.

Prva neophodna pomoć meštanima poplavljenog Prilužja, uručena je u prepodnevnim časovima  kada su predstavnici opštine Gračanica meštanima doneli čizme, muljne pumpe i džakove za pesak.

Predsednik opštine Gračanica, Vladeta Kostić, obišao je u popodnevnim časovima poplavljeno područje i domaćinstva u Prilužju, kako bi na licu mesta video kakava je situacija nakon nezapamćenih poplava. Tom prilikom, meštanima Prilužja je dovezeno  3.600 litara pijaće vode, a već sutra će biti dopremljeno još 4.000 litara.

Foto: Informativna služba opštine Gračanica
Foto: Informativna služba opštine Gračanica

„Dobili smo poziv od predstavnika Prilužja da im je preko potrebna pomoć zato što je došlo do velikih izlivanja reka Lab i Sitnica. Ono što smo interventno mogli da uradimo jeste da smo u roku od dvadeset minuta dopremili čizme, muljne pumpe i drugu pomoć“, rekao je Kostić.

Za razliku od Prilužja,  opština Gračanica ove godine nije imala većih problema sa nabujalim potocima i izlivanjem reka,  zahvaljujući, kako je rekao Vladeta Kostić, preduzetim preventivnim merama, kada je na desetine kilometara rečnih korita očišćeno, produbljeno i prošireno i podignuti bedemi.

„Opština Gračanica ima iskustva kada su ovakve nepogode u pitanju. Mi smo sanirali stanje na našoj teritoriji, gde smo imali manjih problema, mislim na poplave  u Lapljem Selu, a  sada je prioritet opštine Gračanica, iako to nije njena nadležnost, da pomognemo meštanima Prilužja”, dodao je predsednik opštine Gračanica.

Foto: Informativna služba opštine Gračanica
Foto: Informativna služba opštine Gračanica

Nakon obilnih padavina, u Prilužju je situacija alarmantna zbog izlivanja reka. Poplavljeno je oko 200 domaćinstava, ljudi pokušavaju da izprazne vodu iz svojih kuća, a najkritičnija situacija je na ulazu u selo iz pravca Plemetine. Meštani kažu da je voda i ranije dolazila, ali da ovakve poplave niko ne pamti i da su im u ovom trenutku najpotrebnije gumene čizme, jer je gotovo celo selo pod vodom. Meštani su svoje porodice evakuisali kod rođaka i prijatelja, a na nadležne institucije apeluju da im pomognu.

„Zahvaljujem se predsedniku Kostiću i opštini Gračanica na pomoći. Opština Gračanica nam je jutros prva pritekla u pomoć i donela sve što je u njihovoj moći, pumpe, čizme, vodu, džakove. Non-stop su tu i kordiniraju sa nama. Iako i oni imaju problema, pritekli su nam  u pomoć. Takođe, i komšije su nam pritekle u pomoć“,naglasila je Jadranka Simić, ispred Kriznog štaba Prilužja, zahvalivši se svima na pomoći.

Vladeta Kostić je obećao meštanima Prilužja svu neophodnu pomoć u okvirima mogućnosti opštine Gračanica.

A.Ć.