Regionalni sajam preduzetništva u Gračanici

Фото ГрачаницаОнлајн: Регионални сајам предузетништва у Грачаници

Opština Gračanica i Agencija za regionalni razvoj, organizovale su u Gračanici jednodnevni sajam malih i srednjih preduzetnika. Na sajmu učestvuje 30 izlagača, a sajam podržava Kancelarija Evropske unije na Kosovu. Izloženi su poljoprivredni proizvodi, hrana, piće, ručni radovi, suveniri.

Vladeta Kostić, predsednik opštine Gračanica, pozdravio je izlagače, zahvalivši se Evropskoj uniji i Agenciji za regionalni razvoj, što su izabrali baš Gračanicu za domaćina sajma, jer Gračanica, kako je rekao, i jeste otvorena opština za sve ljude dobre volje, posebno za one koji međusobnim povezivanjem i saradnjom, rade na poboljšanju i podizanju standarda života svih građana na Kosovu, bez obzira koje su nacionalnosti.

Foto GračanicaOnlajn: Gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić
Foto GračanicaOnlajn: Gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić

„Ništa ne može da spreči preduzetnike da razmenjuju iskustva, da sarađuju i izlažu svoje proizvode. Prosto je neverovatno da živimo jedni pored drugih, a da ništa ne znamo jedni o drugima i možda će zli jezici da nam se smeju zato što smo začetnici u ovom poslu. Ali, jedno je sigurno, opština Gračanica će ostati dosledna na putu saradnje i poboljšanja života građana, a ovaj sajam je samo početak“,istakao je gradonačelnik Kostić.

Na jednom od štandova, ponuđeni su ručni radovi žena iz udruženja „Otvorena vrata“, koje okuplja samohrane majke i žene invalide. „Izradom ručnih radova i njihovom prodajom, žene koje su naše članice izdržavaju familiju. Interesovanje za ručni rad je veliko, ali prodaja baš i ne ide. Zato su nam ovakvi sajmovi potrebni“, kaže predstavnica ovog udruženja, Fahrija Seljimi iz Prištine.

Foto GračanicaOnlajn: Fahrija Seljimi
Foto GračanicaOnlajn: Fahrija Seljimi

Iz Gušterice, sa mesnim prerađevinama, došao je Donko Stolić „Škurt“, koji se proizvodnjom mesa i mesnih prerađevina bavi preko četrnaest godina, a farmu svinja je imao i mnogo pre toga. Trenutno u turnusu gaji oko 200 komada svinja i preko 3000 tovnih pilića u jednom turnusu.

“Zapošljavamo preko 30 radnika, ali je problem jer mladi neće da rade ovaj posao. Traže nešto lakše. Takođe, problem je što nikada do sada nisam dobio nikakvu donaciju, a bilo je perioda kada sam imao 5000 evra mesečnu ratu kredita. Hvala Bogu, sada je dobro“, priča Donko, dodajući da na ovakvim sajmovima može da se uspostavi dosta poslovne saradnje.

Foto GračanicaOnlajn: Donko Stolić
Foto GračanicaOnlajn: Donko Stolić

„Kosovo je bogato lekovitim biljem, samo treba puno rada, volje, ali naravno i znanja kako bi se ono sakupilo. Moja firma „99 lule“ ( 99 vrsta cveća) se već nekoliko godina bavi sakupljanjem i preradom lekovitog bilja i može da se živi od toga, ako neko želi da radi, a ko ne želi da radi, ne može ni od čega da živi“, tvrdi jedan od izlagača, Kadri Bunjaku iz Kišnice, koji u sezoni zapošljava između dvadeset i trideset radnika.

Vlada Kosova je u okviru Nacionalne strategije za razvoj izdvojila poseban budžet za razvoj malih i srednjih preduzeća koja se bave proizvodnim delatnostima, a 50% tog budžeta je predviđeno za žene preduzetnice, rekla je na otvaranju sajma u Gračanici, zamenica ministra za ekonomski razvoj, Besa Zogaj Gaši, pozvavši sve preduzetnike da se više interesuju za programe i donacije Vlade Kosova:

Foto GračanicaOnlajn: Besa Zogaj Gaši
Foto GračanicaOnlajn: Besa Zogaj Gaši

„Organizacija ovakvih sajmova koji promovišu proizvode i proizvodnju, povezani su ciljem Vlade Kosova, a to je povećanje domaće proizvodnje“.

Službenik za ekonomski razvoj u kancelariji Evropske unije na Kosovu, Miha Pezelj, obećao je dalju podršku Evropske unije otvaranju uspešnih malih i srednjih preduzeća, koja će se baviti proizvodnjom, ali i proširenju onih biznisa koji su se pokazali uspešnim: „Kosovo se suočava sa različitim izazovima kada je u pitanju proizvodnja, posebno jer kosovski proizvodi nisu dovoljno poznati. Ovakav događaj, kao ovaj danas, na kome imamo 30 binisa iz čitavog regiona, iz svih opština, govori nam o tome da imamo dosta dobrih malih biznisa na Kosovu, a ti mali biznisi su važni za otvaranje većih, a ovakvi događaji pomažu promociji kvaliteta proizvoda“.

Foto GračanicaOnlajn: Miha Pezelj
Foto GračanicaOnlajn: Miha Pezelj

Ovakvi sajmovi su jedinstvena prilika za proizvođače da se okupe na jednom mestu, ne samo da izlože svoje proizvode, već i da uspostave poslovne kontakte u cilju buduće saradnje, istakla je Mrika Maculje, izvršni direktor regionalne agencije za razvoj: „Organizovanjem ovog sajma u Gračanici, ARDA (Agencija za ekonomski razvoj) dokazuje spremnost da pruži podršku svim preduzećima, bez obzira na njihovu versku, etničku ili političku pripadnost“, zaključila je Maculje.

Foto GračanicaOnlajn: Mrika Maculje
Foto GračanicaOnlajn: Mrika Maculje

Jedan od izlagača na regionalnom sajmu, bila je i Turistička organizacija Gračanice, sa ponudom turističkih kapaciteta i suvenirima, kao i sa promotivnim materijalom za dalji razvoj turizma, koji je jedan od stubova ekonomskog razvoja opštine Gračanica.

A.Ć.