Generalna skupština Saveta evropskih investitora izabrala novi Bord direktora

Slika sa: pixabay
Slika sa: pixabay

Savet evropskih investitora (SEI) je izabrao nov Bord direktora na juče održanoj trećoj generalnoj skupštini u Prištini. Predsednik novog, 9-članog borda će biti Robert Erzin, generalni direktora IPKO. Mandat predsednika traje 2 godine. Potpredsednik je Iljir Aljiu (Ilir Aliu), generalni direktor Prokredit banke. Aljbert Ljumezi (Albert Lumezi), generalni direktor Nove ljubljanske banke, će imati ulogu blagajnika, dok je Pol Gerins (Paul Garins), generalni direktor Jetoila, novi generalni sekretar, kaže se u saopštenju Službe za informisanje Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

Skupština je takođe ponovo izabrala Nataliju Apostolovu, šeficu Kancelarije EU na Kosovu/specijalnu predstavnicu EU i Elenu Petrovsku, šeficu kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj na Kosovu, za počasne članice.

Savet evropskih investitora trenutno čine 22 investitora koji direktno zapošljavanju 5 000 ljudi i još 3 000 indirektno. Trenutni promet članova SEI je 500 miliona evra, dok iznos investicija na Kosovu do sada dolazi i do cifre od milijardu evra.

Povodom ovog događaja, gđica Apostolova se zahvalila bivšem predsedniku i Bordu direktora na njihovom radu i doprinosu Planu evropskih reformi, koji su prošle nedelje pokrenuli komesar Han (Hahn) i premijer Mustafa.

„Poslovna zajednica na Kosovu se suočava sa nedovoljnim nivoom vladavine prava, sivom ekonomijom, nefunkcionalnim pravosuđem, ad hoc odlukama Vlade, manjkom energenata i manjkom kvalifikovane radne snage. U isto vreme, manjak ekonomskih perspektiva pokreće političku nestabilnost, migracije, radikalizaciju i etničke podele. Ideja SEI je da se osnuje telo koje bi imalo ulogu javnog zagovaranja, a koje bi bilo deo konstruktivnog dijaloga sa Vladom Kosova i drugim nadležnim institucijama, kako bi se zajedničkim naporima rešila pitanja koja predstavljaju prepreku investicijama iz EU na Kosovu. Cilj je povećanje broja radnih mesta za narod Kosova“, rekla je Apostolova.

Savet evropskih investitora (SEI) je neprofitno udruženje i osnovano je 2014. godine. SEI je osnovan kako bi se čuo glas evropskih investitora. Cilj je uklanjanje sistemskih nedostataka poslovnog okruženja, ali i povećanje direktnih stranih investicija. To bi zauzvrat ostvarilo potencijal Kosova kroz jačanje konkurentnosti i kapaciteta za građane i preduzeća, samim tim stvarajući veći broj radnih mesta na Kosovu.

A.Ć.