JEVTIĆ I MARIĆ RAZGOVARALI SA DELEGACIJOM SAVETA EVROPE O LJUDSKIM PRAVIMA I POVRATKU

ЈЕВТИЋ И МАРИЋ РАЗГОВАРАЛИ СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ САВЕТА ЕВРОПЕ О ЉУДСКИМ ПРАВИМА И ПОВРАТКУ

ЈЕВТИЋ И МАРИЋ РАЗГОВАРАЛИ СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ САВЕТА ЕВРОПЕ О ЉУДСКИМ ПРАВИМА И ПОВРАТКУ

Ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić  i ministar administracije lokalne samouprave Ljubomir Marić, sastali su se danas u Prištini sa delegacijom   Savetodavne komisije za okvirnu konvenciju Saveta Evrope za zaštitu nacionalnih manjina, koju je predvodila šefica Kancelarije Saveta Evrope u Prištini, Izabela Servos Galuči. Tema razgovora su bila prava nevećinskih naroda na Kosovu, kao i povratak prognanih i raseljenih, saopšteno je iz Službe za informisanje Ministarstva za zajednice i povratak Vlade Kosova.

Jevtić i Marić su sagovornicima izneli probleme sa kojima se svakodnevno sreću pripadnici nevećinskih naroda, koji žive na Kosovu, posebno apostrofirajući nepoštovanje Zakona protiv diskriminacije, kao i nepoštovanje prava na slobodu kretanja i na povratak. Ministri su takođe istakli da je u Skupštini Kosova potrebno donositi zakone, uvažavajući stavove političkih predstavnika Srba, što nije bio slučaj kada su usvojeni zakoni o Trepči, verifikaciji imovine i strateškim investicijama.

„Na sastanku je takođe istaknuta potreba da se formira Zajednica srpskih opština, ne samo zbog činjenice da je ona jedan od sporazuma postignutih u Briselu, već zbog potrebe da se u pozitivnom smislu obezbedi mehanizam koji će Srbima, ali i drugim narodima na Kosovu, pomoći upravo u segmentima koji su važni za svakodnevni život pa samim tim i procesu povratka ali i opstanka nevećinskih naroda“,kaže se u saopštenju.

Dijalog i saradnja, jedini su način rešavanja problema, zaključili su srpski ministri u Vladi Kosova i istakli spremnost da kao politički predstavnici Srba oko svih tema i problema razgovaraju sa političkim predstavnicima većinskog naroda na Kosovu, ali da taj razgovor mora bude suštinski a ne formalan.

A.Ć.