ЈЕВТИЋ И МАРИЋ РАЗГОВАРАЛИ СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ САВЕТА ЕВРОПЕ О ЉУДСКИМ ПРАВИМА И ПОВРАТКУ

ЈЕВТИЋ И МАРИЋ РАЗГОВАРАЛИ СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ САВЕТА ЕВРОПЕ О ЉУДСКИМ ПРАВИМА И ПОВРАТКУ

Министар за заједнице и повратак, Далибор Јевтић  и министар администрације локалне самоуправе Љубомир Марић, састали су се данас у Приштини са делегацијом   Саветодавне комисије за оквирну конвенцију Савета Европе за заштиту националних мањина, коју је предводила шефица Канцеларије Савета Европе у Приштини, Изабела Сервос Галучи. Тема разговора су била права невећинских народа на Косову, као и повратак прогнаних и расељених, саопштено је из Службе за информисање Министарства за заједнице и повратак Владе Косова.

Јевтић и Марић су саговорницима изнели проблеме са којима се свакодневно срећу припадници невећинских народа, који живе на Косову, посебно апострофирајући непоштовање Закона против дискриминације, као и непоштовање права на слободу кретања и на повратак. Министри су такође истакли да је у Скупштини Косова потребно доносити законе, уважавајући ставове политичких представника Срба, што није био случај када су усвојени закони о Трепчи, верификацији имовине и стратешким инвестицијама.

„На састанку је такође истакнута потреба да се формира Заједница српских општина, не само због чињенице да је она један од споразума постигнутих у Бриселу, већ због потребе да се у позитивном смислу обезбеди механизам који ће Србима, али и другим народима на Косову, помоћи управо у сегментима који су важни за свакодневни живот па самим тим и процесу повратка али и опстанка невећинских народа“,каже се у саопштењу.

Дијалог и сарадња, једини су начин решавања проблема, закључили су српски министри у Влади Косова и истакли спремност да као политички представници Срба око свих тема и проблема разговарају са политичким представницима већинског народа на Косову, али да тај разговор мора буде суштински а не формалан.

А.Ћ.