“Ansambl Kolo u etnokoreološkoj šetnji kroz Staru Srbiju”

Фото ГрачаницаОнлајн

Metropoliten, Palata Šajo, Karnegi hol, Rojal festival hol, Opera u Kelnu, Teatar Feniče, Baljšoj teatar, Opera u Amsterdamu, E hol, Kembridž teatar, Grand kazino u Ženevi, Nacionalni umetnički centar u Pekingu, neka su od čuvenih mesta u kojima je nastupao Nacionalni ansambl narodnih pesama i igara “Kolo”, a sinoć, posle sedam godina u skladu pesme, svirke i igre sa prostora Stare Srbije, uživali su posetioci u Domu kulture u Gračanici.

Igre iz Šumadije, Ciganska igra iz Vojvodine, Starobosansko nemo kolo iz Glamoča, igre sa Stare planine, Čobansko nadigravanje, Vlaške igre, svadbenii običaji iz sela Koretište kod Gnjilana i nezaobilazni „Kalač“ iz Prizrena, splet igara iz Srbije, koreografije iz 1948., 1956., 2006. godine, samo je deo onoga što su meštani Kosova i Metohije imali prilike da vide u Milutinovoj Gračanici.

„Ovo je bila etnokoreološka šetnja kroz Staru Srbiju“, stručno nam je objasnio posle koncerta, Đorđe Lakušić, dugogodišnji umetnički direktor Kulturno umetničkog društva „Kopaonik“ iz Leposavića, naglašavajući: „Nema ovde šta da se kaže, ako postoji vrhunac scensko muzičkog izvođenja srpskog folklora, onda je to ovo što smo videli večeras. Ovome treba da stremi naš amaterizam.“

Privlačeći korak, treptaj, preplet, ukršteni korak, trokorak, poskok, korak sa utapanjem, korak sa privlačenjem, deo je koraka koji čine skladni scenski nastup u izvođenju igara iz različitih delova Srbije.

„Meni se činilo da oni lebde, da ne dodiruju zemlju. Zaista…prepuna sam utisaka. Svi igrači su kao jedan“, rekla nam je jedna dama iz publike, sa suzama u očima.

Pre nastupa gostiju iz Beograda, splet igara odigrao je i domaćin kolegama iz Beograda, Ansambl narodnih pesam igara „Venac“ iz Gračanice. Navikla je gračanička publika da ih gleda i sluša, profesionalci su i vrsni igrači, ali njihova direktorka kaže da posle nastupa „Kola“, imaju mnogo da uče.

„„Venac“ je večeras ponosan što je ugostio ovakve umetnike. Ono što ja očekujem, jeste da moj kolektiv stremi ovakvom profesionalizmu“, rekla je Snežana Jovanović posle koncerta, dok je šef Ansambla „Venac“, Miroljub Ađančić upitao: „Da li treba nešto reći posle ovakve reakcije publike? Kao neko ko je takođe profesionalac u ovoj umetnosti, samo mogu da kažem, svaka čast!“

Igrali su igrači „Kola“ na svim kontinentima i u preko 80 zemalja, čak i u zemljama i mestima gde nema srpske dijaspore i svuda su ispraćeni sa ovacijama.  Iza njih je preko 5.000 koncerata, a videlo ih je preko 10.000.000 posetilaca. Jednom je neko rekao da je „Kolo“ srpski „Riverdens“. I više od toga, čini mi se posle koncerta u Gračanici, gde su igrači igrali nekako sa više duše i entuzijazma, što je publika i te kako osetila i nagrađivala gromoglasnim aplauzom.

Foto GračanicaOnlajn
Foto GračanicaOnlajn

Višnja Karaklajić, solista nacionalnog ansambla „Kolo“, nije krila svoje uzbuđenje što ponovo igra u Gračanici:

„Za mene je poseban doživlja igrati pred publikom na Kosovu i Metohiji. Čini mi se da ovde, za ove ljude uvek dajemo svoj maksimum, jer mi se čini da nas oni nekako najtoplije dočekuju.“

„ Večeras je bilo posebno i svaki put kada ovde dođemo, dođemo sa nekim posebnim entuzijazmom i mislim da se to videlo na sceni. A ova publika retko sa kojom može da se poredi“, složio se sa Višnjom Đorđe Petrović, igrač ovog renomiranog čuvara srpske kulturne baštine.

Prvi zvaničan nastup Ansambla “Kolo” bio je 28. novembra 1948. godine na Svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu u Beogradu. Ansambl se tada predstavio koreografijama Olge Skovran: „Banatska momačka igra“, „Kalač“ i „Igre iz Srbije“, koje i sada često izvodi. Od osnivanja do danas, Ansambl „Kolo“ je istrajao u nastojanju da narodnu igru podigne na nivo visoke umetničke interpretacije, što je očigledno uspeo, sudeći po reakcijama publike u Gračanici, rekao je posle koncerta, direktor “Kola”, Vladimir Dekić, koji je prvi put na prostoru Kosova i Metohije:

“Ovo večeras je prevazišlo okvire nekog uobičajenog koncerta i preraslo je u neki događaj koji je dobar povod da se ponovo vratimo, jer mislim da reakcija publike govori sama za sebe. Vidim da publika zna i poznaje ovu umetnost i drago mi je da smo prošli njen sud, što i jeste krajnji cilj svakog umetnika”.

Repertoar “Kola“ danas, posle 69 godina postojanja, obuhvata preko 40 koreografskih dela svih etnokoreoloških oblasti Srbije i Crne Gore, kao i oblasti sa  područja bivše Jugoslavije u kojima živi ili je živio srpski narod. Sa Ansamblom “Kolo” su sarađivali najbolji srpski koreografi: Olga Skovran, Dobrivoje Putnik, Dragomir Vuković, Desanka Đorđević, Mira Sanjina, Branko Marković, Milorad Mišković, Vladimir Logunov, Radojica Kuzmanović, Milorad Lonić, Bora Talevski. Istaknuti srpski muzičari, kompozitori i dirigenti: Petar Josimović, Borislav Janković, Žarko Milanović, Ljubomir Bošnjaković, Krešimir Baranović, Josip Slavenski, Živojin Zdravković, Stevan Hristić, Nikola Hercigonja, Mihajlo Vukdragović, Borivoje Pašćan, Oskar Danon, Stanojlo Rajičić, Borivoje Ilić, Dušan Skovran, Zoran Hristić i drugi, takođe su sarađivali sa “Kolom”.

Osim pesme, svirke i igre, Ansambl „Kolo“ predstavlja i jedinstveni pokretni muzej. Oko 2.000 originalnih kostima neprocenjive vrednosti, od kojih pojedini datiraju iz 19. veka, predstavljaju nacionalno blago, a neke primerke, kao i izložbu slika kostima i poznatih solista, imali su prilike da vide i posetioci u Domu kulture u Gračanici.

Koncert Ansambla “Kolo” u Gračanici, organizovali su Ansambl “Venac” i Dom kulture u Gračanici, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i opštine Gračanica. Već za tri dana, Ansambl “Venac” ide u uzvratnu posetu kolegama iz Beograda, gde će zajedno beogradskoj publici prirediti celovečernji koncert.

kolo6


Pre zajedničkog koncerta „Kola“ i „Venca“, konferenciju za novinare su odžali direktorka „Venca“, Snežana Jovanović i direktor „Kola“, Vladimir Dekić. Dekić je novinarima objasnio da će publika u Gračanici videti novu koncepciju koncertne prezentacije narodne umetnosti, umetnosti narodne igre, pesme i muzike, koju je „Kolo“ brižljivo stvaralo i tako ovu umetnost uvelo u 21. vek, uz pomoć i potporu kolega iz drugih umetnosti, iz filmske, dramske, likovne, primenjene i grafičkog dizajna. Publici će biti ponuđeno nešto što prevazilazi neke klasične okvire folklornog koncerta, rekao je direktor „Kola“, osvrnuvši se i na početke Ansambla i osnivača, velikog koreografa, Olgu Skovran:

„Madam Skovran je neko ko je nama utro put.Ona je sročila i na neki način uspela da nam tu umetnost formira, time što ju je sa terena prenela na scenu i samim tim stvorila tu novu umetnost na najfantističniji mogući način. Njene koreografije su prava remek dela i dan danas su avangarda. Skoro smo imali jedan koncert, na kome smo izvodili samo njene koreografije i tek onda možete da shvatite koliko je ta žena u tom trenutku bila ispred svog vremena. Olga Skovran nam je prenela na koji način treba preneti tu izvođačku umetnost, na koji način ta prezentacija treba da bude dostojanstvena i sa merom, kako to ne bi prešlo iz umetnosti u neki kič.“
Direktorka Ansambla „Venac“, Snežana Jovanović, napomenula je da je ovo odličan način da se igrači ova dva ansambla upoznaju i razmene iskustva.

„Ja se nadam da će ovaj zajednički koncert biti samo prvi u nizu, koji će uslediti. Kod nas u „Vencu“ mora da postoji mnogo veća želja za razvojem, a „Kolo“ je sigurno ansambl od koga možemo mnogo naučiti“, istakla je Jovanovićeva.

Ansambl „Kolo“ uskoro priprema koncert sa Simfonijskim orkestrom i horom Radio televizije Srbije, kao što je i Olga Skovran prvi koncert ovog nacionalnog ansambla radila uz simfonijski zvuk.

Anđelka Ćup