“Ансамбл Коло у етнокореолошкој шетњи кроз Стару Србију”

Фото ГрачаницаОнлајн

Метрополитен, Палата Шајо, Карнеги хол, Ројал фестивал хол, Опера у Келну, Театар Фениче, Баљшој театар, Опера у Амстердаму, Е хол, Кембриџ театар, Гранд казино у Женеви, Национални уметнички центар у Пекингу, нека су од чувених места у којима је наступао Национални ансамбл народних песама и игара “Коло”, а синоћ, после седам година у складу песме, свирке и игре са простора Старе Србије, уживали су посетиоци у Дому културе у Грачаници.

Игре из Шумадије, Циганска игра из Војводине, Старобосанско немо коло из Гламоча, игре са Старе планине, Чобанско надигравање, Влашке игре, свадбении обичаји из села Коретиште код Гњилана и незаобилазни „Калач“ из Призрена, сплет игара из Србије, кореографије из 1948., 1956., 2006. године, само је део онога што су мештани Косова и Метохије имали прилике да виде у Милутиновој Грачаници.

„Ово је била етнокореолошка шетња кроз Стару Србију“, стручно нам је објаснио после концерта, Ђорђе Лакушић, дугогодишњи уметнички директор Културно уметничког друштва „Копаоник“ из Лепосавића, наглашавајући: „Нема овде шта да се каже, ако постоји врхунац сценско музичког извођења српског фолклора, онда је то ово што смо видели вечерас. Овоме треба да стреми наш аматеризам.“

Привлачећи корак, трептај, преплет, укрштени корак, трокорак, поскок, корак са утапањем, корак са привлачењем, део је корака који чине складни сценски наступ у извођењу игара из различитих делова Србије.

„Мени се чинило да они лебде, да не додирују земљу. Заиста…препуна сам утисака. Сви играчи су као један“, рекла нам је једна дама из публике, са сузама у очима.

Пре наступа гостију из Београда, сплет игара одиграо је и домаћин колегама из Београда, Ансамбл народних песам игара „Венац“ из Грачанице. Навикла је грачаничка публика да их гледа и слуша, професионалци су и врсни играчи, али њихова директорка каже да после наступа „Кола“, имају много да уче.

„„Венац“ је вечерас поносан што је угостио овакве уметнике. Оно што ја очекујем, јесте да мој колектив стреми оваквом професионализму“, рекла је Снежана Јовановић после концерта, док је шеф Ансамбла „Венац“, Мирољуб Ађанчић упитао: „Да ли треба нешто рећи после овакве реакције публике? Као неко ко је такође професионалац у овој уметности, само могу да кажем, свака част!“

Играли су играчи „Кола“ на свим континентима и у преко 80 земаља, чак и у земљама и местима где нема српске дијаспоре и свуда су испраћени са овацијама.  Иза њих је преко 5.000 концерата, а видело их је преко 10.000.000 посетилаца. Једном је неко рекао да је „Коло“ српски „Риверденс“. И више од тога, чини ми се после концерта у Грачаници, где су играчи играли некако са више душе и ентузијазма, што је публика и те како осетила и награђивала громогласним аплаузом.

Фото ГрачаницаОнлајн
Фото ГрачаницаОнлајн

Вишња Караклајић, солиста националног ансамбла „Коло“, није крила своје узбуђење што поново игра у Грачаници:

„За мене је посебан доживља играти пред публиком на Косову и Метохији. Чини ми се да овде, за ове људе увек дајемо свој максимум, јер ми се чини да нас они некако најтоплије дочекују.“

„ Вечерас је било посебно и сваки пут када овде дођемо, дођемо са неким посебним ентузијазмом и мислим да се то видело на сцени. А ова публика ретко са којом може да се пореди“, сложио се са Вишњом Ђорђе Петровић, играч овог реномираног чувара српске културне баштине.

Први званичан наступ Ансамбла “Коло” био је 28. новембра 1948. године на Свечаној академији у Народном позоришту у Београду. Ансамбл се тада представио кореографијама Олге Сковран: „Банатска момачка игра“, „Калач“ и „Игре из Србије“, које и сада често изводи. Од оснивања до данас, Ансамбл „Коло“ је истрајао у настојању да народну игру подигне на ниво високе уметничке интерпретације, што је очигледно успео, судећи по реакцијама публике у Грачаници, рекао је после концерта, директор “Кола”, Владимир Декић, који је први пут на простору Косова и Метохије:

“Ово вечерас је превазишло оквире неког уобичајеног концерта и прерасло је у неки догађај који је добар повод да се поново вратимо, јер мислим да реакција публике говори сама за себе. Видим да публика зна и познаје ову уметност и драго ми је да смо прошли њен суд, што и јесте крајњи циљ сваког уметника”.

Репертоар “Кола“ данас, после 69 година постојања, обухвата преко 40 кореографских дела свих етнокореолошких области Србије и Црне Горе, као и области са  подручја бивше Југославије у којима живи или је живио српски народ. Са Ансамблом “Коло” су сарађивали најбољи српски кореографи: Олга Сковран, Добривоје Путник, Драгомир Вуковић, Десанка Ђорђевић, Мира Сањина, Бранко Марковић, Милорад Мишковић, Владимир Логунов, Радојица Кузмановић, Милорад Лонић, Бора Талевски. Истакнути српски музичари, композитори и диригенти: Петар Јосимовић, Борислав Јанковић, Жарко Милановић, Љубомир Бошњаковић, Крешимир Барановић, Јосип Славенски, Живојин Здравковић, Стеван Христић, Никола Херцигоња, Михајло Вукдраговић, Боривоје Пашћан, Оскар Данон, Станојло Рајичић, Боривоје Илић, Душан Сковран, Зоран Христић и други, такође су сарађивали са “Колом”.

Осим песме, свирке и игре, Ансамбл „Коло“ представља и јединствени покретни музеј. Око 2.000 оригиналних костима непроцењиве вредности, од којих поједини датирају из 19. века, представљају национално благо, а неке примерке, као и изложбу слика костима и познатих солиста, имали су прилике да виде и посетиоци у Дому културе у Грачаници.

Концерт Ансамбла “Коло” у Грачаници, организовали су Ансамбл “Венац” и Дом културе у Грачаници, уз подршку Министарства културе Републике Србије и општине Грачаница. Већ за три дана, Ансамбл “Венац” иде у узвратну посету колегама из Београда, где ће заједно београдској публици приредити целовечерњи концерт.

kolo6


Пре заједничког концерта „Кола“ и „Венца“, конференцију за новинаре су оџали директорка „Венца“, Снежана Јовановић и директор „Кола“, Владимир Декић. Декић је новинарима објаснио да ће публика у Грачаници видети нову концепцију концертне презентације народне уметности, уметности народне игре, песме и музике, коју је „Коло“ брижљиво стварало и тако ову уметност увело у 21. век, уз помоћ и потпору колега из других уметности, из филмске, драмске, ликовне, примењене и графичког дизајна. Публици ће бити понуђено нешто што превазилази неке класичне оквире фолклорног концерта, рекао је директор „Кола“, осврнувши се и на почетке Ансамбла и оснивача, великог кореографа, Олгу Сковран:

„Мадам Сковран је неко ко је нама утро пут.Она је срочила и на неки начин успела да нам ту уметност формира, тиме што ју је са терена пренела на сцену и самим тим створила ту нову уметност на најфантистичнији могући начин. Њене кореографије су права ремек дела и дан данас су авангарда. Скоро смо имали један концерт, на коме смо изводили само њене кореографије и тек онда можете да схватите колико је та жена у том тренутку била испред свог времена. Олга Сковран нам је пренела на који начин треба пренети ту извођачку уметност, на који начин та презентација треба да буде достојанствена и са мером, како то не би прешло из уметности у неки кич.“
Директорка Ансамбла „Венац“, Снежана Јовановић, напоменула је да је ово одличан начин да се играчи ова два ансамбла упознају и размене искуства.

„Ја се надам да ће овај заједнички концерт бити само први у низу, који ће уследити. Код нас у „Венцу“ мора да постоји много већа жеља за развојем, а „Коло“ је сигурно ансамбл од кога можемо много научити“, истакла је Јовановићева.

Ансамбл „Коло“ ускоро припрема концерт са Симфонијским оркестром и хором Радио телевизије Србије, као што је и Олга Сковран први концерт овог националног ансамбла радила уз симфонијски звук.

Анђелка Ћуп