Ђурић: „Приштина да усвоји декрет о успостављању ЗСО“

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић састао се са изаслаником за Југоисточну Европу у Министарству спољних послова Савезне Републике Немачке амбасадором Кристијаном Хелбахом.

Ђурић је Хелбаха упознао са стањем дијалога Београда и Приштине, а саговорници су се сагласили да је постизањем договора о примени споразума о телекомуникацијама Београда и Приштине учињен значајан помак у процесу нормализације односа, и да би он требало да буде настављен уз јачање конструктивности и поверења између страна укључених у преговоре.

s6

Директор Канцеларије за КиМ констатовао је да ће спремност Приштине да коначно одблокира процес формирања Заједнице српских општина бити својеврстан тест жеље и способности друге стране да у доброј вери примењује договорено.

„Очекујемо да привремене институције самоуправе у Приштини, у складу са потписаним споразумом, у најкраћем року усвоје декрет о успостављању ЗСО“, истакао је Ђурић.

Према његовим речима, периодични једнострани потези Приштине, попут доношења закона о Трепчи, стална су претња политичкој стабилности на Косову и Метохији и ефикасности дијалога са Београдом, и нагласио да питања имовине морају бити решавана разговорима.