Mlada aktivna Gračanica, lider mladih

Млада активна Грачаница, лидер младих
Фото Млада активна Грачаница

Млада активна Грачаница, лидер младих

Mlada aktivna Gračanica je nevladina organizacija koja okuplja mlade ljude, osnovana sa ciljem da utiče na poboljšanje kvaliteta života mladih na području Kosova.

“Skoro neprekidno imamo aktivnosti i uvek se trudimo da radimo ono što ne mogu drugi. Trudimo se da se ne ponavljamo, da ne organizujemo nešto što to već neko radi, već da budemo inovativni i da ponudimo mladima nove i korisne stvari”, kaže predsednik nevladine organizacije “Mlada aktivna Gračanica”, Vladimir Živković.

Obrazovanje i usavršavanje mladih do 30 godina, ali i svih onih koji se osećaju mladim, osnovna je misija ove organizacije koja okuplja preko 50 članova i koja je neprekidno otvorena za nove članove. Omladinski savet Gračanica, ali i sve omladinske organizacije, širom Kosova i regiona, partneri su “Mlade aktivne Gračanice.”

Foto Mlada aktivna Gračanica
Foto Mlada aktivna Gračanica

Između ostalih aktivnosti, “Mlada aktivna Gračanica” je jedina organizacija sa Kosova koja je sa organizacijama sa prostora zapadnog Balkana u Budvi, učestvovala na izradi plana za sprovođenje omladinske politike za region Balkana, događaju koji su organizovali savet Evrope i Evropska unija. Tom prilikom su predstavnici “Mlade aktivne Gračanice” posetili Tivat, gde su se upoznali sa aktivnostima Omladinskog kluba. S obzirom da žele da u Gračanici pokrenu inicijativu za izgradnju Omladinskog centra, to im je bilo dragoceno iskustvo i dobra prilika za razmenu iskustava, kako je rekao Živković.

Članovi Mlade aktivne Gračanice imaju, kako kažu, odličnu saradnju sa institucijama i organizacijama širom Evrope, pa su učestvovali i na seminaru u Volgogradu u Rusiji povodom obeležavanja Staljingradske bitke, a koji su zajednički održali Nacionalna ruska organizacija za mlade i Savet Evrope. Na Erazmus+ projektima, koji se odnose na programe obrazovanja mladih, u Baru i Subotici, takođe su aktivno radili predstavnici ove mlade organizacije, koja je osnovana 2014. godine.

Članovi “Mlade aktivne Gračanice” učestvovali su u mnogim humanitarnim akcijama, a među njihovim aktivnostima, izdvajaju se između ostalih: „Izaberi da igraš“, „Izaberi sebe. Aktiviraj se“, „Kroz moje oči“, “Srcem za Milicu” i mnoge druge, u koje su bili uključeni mladi ljudi.

Anđelka Ćup