УНС и ДНКиМ: Најоштрије казнити вандале који из године у годину руше плочу несталим новинарима

Удружење новинара Србије (УНС) и Друштво новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) најоштрије осуђују поновно рушење плоче на месту где су 21. августа 1998. године нестали новинари Радио Приштине Ђуро Славуј и Ранко Перенић. Новинарска удружња од међународних и косовских институција захтевају да открију ко већ пети пут чини овај вандализам.


Непознате особе, највероватније јуче, однеле су обележје несталим колегама на путу Велика Хоча – Зочиште, на месту где су онипоследњи пут виђени. На њој је на српском и албанском језику писало: „Овде су 21. августа 1998. нестали новинари“.

image
Фото: УНС (архива)

Претходно су, крајем септембра ове године, вандали покушали да поломе плочу, али тада у томе нису успели. Плоча је билаискривљења и оскрнављена, а око ње су остали трагови возила којим је постоље искривљено.

Скрнављење места на ком су нестали новинари и рушење плоче сваки пут је пријављено полицији, али починиоци никада нису откривени.

УНС и ДНКиМ поново траже од  Еулекса и косовске полиције да коначно почну да одговорно раде свој посао и обавесте јавност шта су предузели како би били пронађени и кажњени киднапери новинара.

Ораховац: Покушај рушења спомен-плоче несталим новинарима

Славуј и Перенић су нестали када су кренули да ураде репортажу о повратку отетих монаха у манастир Зочиште, скренули на погрешан пут и прешли на територују коју је контролисала Ослободилачка војска Косова. Били су у аутомобилу „застава 128“ плаве боје који никада није пронађен.

УНС и ДНКиМ подсећају да је после нестанка Ђура Славуја и Ранка Перенића на Косову и Метохији до 2005. године нестало и убијено седам српских и албанских новинара и медијских радника.

Љубомир Кнежевић, новинар приштинског „Јединства“ и дописник „Политике“ отет је 6. маја 1999. године код Вучитрна у подножју планине Чичавица. Новинар и преводилац Александар Симовић нестао је 21. августа 1999. године у Приштини. Део посмртних остатака Симовића пронађен је у селу Обриње код Глоговца. Медијског радника Мила Буљевића отела је ОВК 25. јуна 1999. године недалеко од избегличког центра у Приштини. Новинар српске редакције Радио Косова Марјан Мелонаши нестао је у Приштини 9. септембра 2000. године. Момир Стокућа, фоторепортер, убијен је 21. септембра 1999. године у породичној кући у центру Приштине.

Међу убијеним новинарима на Косову и Метохији су и новинари листа „Бота сот“ Беким Кастрати (2001) и Бардиљ Ајети (2005). Ајети је убијен код села Бресалце недалеко од Гњилана. Убијен је из возила у покрету.