fbpx

Nedelja na Kosovu (i Metohiji)

Nedelja u kojoj je Spomen-ploča nestalim novinarima nekima opet zasmetala.  Dok su se zamrznuti odmrznuli na koji minut, za po koje obraćanje javnosti, stanovi podeljeni po kriterijumu „važni“ zajednici. Slučaj helikopter: albanski anestezilog i spasen život srpskog dečaka.


Piše: Anđelka Ćup:

andjelka_cup

U nedelji za nama, peti put je uklonjena spomen ploča otetim medijskim radnicima, na putu između Zočišta i Velike Hoče. Naravno, kao i uvek do sada, počinioci su nepoznati. Kako su nepoznati oni koji su otimali i ubijali Srbe, nepoznati su i oni koji bi da se zatre svaki trag da su Srbi živeli na Kosovu i Metohiji.

Srpski političari su i dalje zamrznuti, mislim, zamrzli su svoje aktivnosti u kosovskim institucijama. Ponekad se neko od njih pojavi na nekom, kako kažu, važnom sastanku, uglavnom sa stranim predstavnicima, odakle dođe saopštenje da “se više niko prema Srbima neće ponašati kao pre” i da se Zajednica srpskih opština, koja se inače baš tako i ne zove, mora formirati. Kada i kako, nije baš najjasnije.

Zvaničnici Vlade Kosova su pozvali iste “zamrznute Srbe” da se vrate u institucije, ali pošto Srbi nisu saopštili svoju odluku pismenim putem, valjda zbog reciprociteta, i Albanci neće ništa pisanim putem. Jednom su potpisali koalicioni sporazum, pa ga nisu ispoštovali, pa što bi sada nešto pisali. Na Kosovu se “drži reč” (besa).

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, razgovarao sa,kako je rečeno u saopštenju, političkim predstavnicima Srba sa severa. Vidno je bilo da je nedostajao gradonačelnik Leposavića, Dragan Jablanović, a zaključak je opet isti, kao mnogo puta ranije, samo ovaj put malo više u pesničkom stilu “Kosovo je srce Srbije koje živo kuca”. Ne, ovo je poruka direktora Đurića sa otvaranja sajma hrane i pića u Beogradu, a posle pomenutog sastanka, na kome nije bilo Jablanovića starijeg, poručeno je da se ZSO mora formirati u skladu sa dogovorom.

Dok se ne formira ZSO,formiraju se lokalni saveti u opštini Gračanica. To su nekadašnji mesni odbori i oni će voditi računa u kojim delovima sela će se praviti kanalizacija, koje ruge, pardon, ulice će se asfaltirati i tako redom. Ne znam da li je lokalni savet ili neko drugi odlučivao da se u Čaglavici kanalizacija napravi u delu gde se grade kuće “visokih predstavnika države Kosovo”. Uostalom, možda će oni Srbi koji su prodali njive i placeve, po cenama kao pored Ženevskog jezera sami finansirati izgradnju kanalizacije. A možda i neće. Oni će se prijaviti kao povratnici i biće im dodeljeni stanovi i kuće, ali i higijenski paketi. Ili barem građevinski materijal da grade nove kuće na opštinskom ili zemljištu neke privatizovane firme.

Kada već spominjem stanove, da kažem da su Ministarstvo za povratak i zajednice Vlade kosova i opština Gračanica, dodelili šesnaest stanova u Lapljem Selu i Gračanici. Prošlo je nešto manje od godinu i po dana (konkurs je raspisan avgusta 2015. godine), mlađana petočlana komisija je većala i vagala i na kraju objavila spisak srećnih dobitnika. Na spisku su svi po pravilima konkursa, povratnici, ugroženi i ljudi važni za zajednicu. Nije bilo ni “po babu ni po stričevima”. A ja sam se uvek pitala šta znači “važan za zajednicu”? I saznala sam. To su oni koji dođu utorkom na Kosovo, odrade jednu ili dve smene u nekoj firmi i idu nazad preko Merdara, uglavnom. Zaista,tim ljudima treba dati stan. Pa gde će da prespavaju dve noći?
Ali nije dobro uvek imati kuću ili stan.

Eto, u prošloj nedelji, obijena je i kuća državnog tužioca Kosova, Aleksandra Ljumezija. Kada se to desilo pored toliko obezbeđenja, šta da očekuju građani u svojim kućama bez obezbeđenja, naravno, oni koji imaju kuće? Tu je policija, svakako. Oni otkrivaju krivce i kriminalce ekspresno. Šalim se! Imaju policajci preča posla nego da vijaju tamo neke koji tuku starce ili pljačkaju.

Ako ne rade policijaci, radi administrativni deo Ministarstva unutrušnjah poslova Kosova. Oni su prvo zabranili ulazak na Kosovo vozilima sa oznakama Bosne i Hercegovine, a dan kasnije izrazili žaljenje zbog maltretiranja građana Bosne i Hercegovine, koji nisu mogli da uđu na Kosovo. Navodno, došlo je do nesporazuma i Vlada Kosova nije uvela nikakve recipročne mere vozilima sa oznakama BiH i Bosanci i Hercegovci sa svojim automobilima, opet mogu na Kosovo. Naravno, za one koji ne znaju, prethodno im je potrebna viza. Isto to ministartsvo je obustavilo izdavanje KS tablica. Možda ne žele da poštuju dogovor iz Brisela ili možda nemaju tablice. Ovih RKS nema, pa se po Kosovu vozi PR, mislim probne, ali baš liče na one PR koje ne mogu na Kosovo, osim na sever.
Najupečatljiviji događaj prošle nedelje je ipak borba za život bebe Dimitrija iz Lapljeg Sela. U tu borbu su bili uključeni i lekari i pripadnici KFOR-a. Dimitrije će pobediti u borbi za život, u to sam sigurna, ali je pored njega, pobednik i dr Muharem Morina, anesteziolog iz Prištine, koji je bio uz Dimitrija na putu iz Prištine do Beograda.

%d bloggers like this: