„Grafest 2016.“: Ženski rukopis i pogled na dokumentarni film

Peti Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi „GRAFEST“ biće održan od 5. do 7. docembra 2016. godine u Gračanici. 


Ove godine je pažnja revijalnog programa usmerena na ženski pogled na film.

Po izboru selektorke festivala Sonje Đekić biće prikazana tri dugometražna dokumentarca koji, osim činjenice da su ih stvarale žene, imaju zajedničko i to da su u pitanju bioskopski hitovi, sa velikim uspehom prikazivani na festivalima i pred publikom širom sveta.

Zabavna i dirljiva priča o susretu dva bračna para iz dve različite kulture (Mama i tata), mladalački film o muzici, snovima i procesu učenja (Zvezda je rođena) i film o istoriji Jugoslavije kreiranoj na filmskom platnu (Sinema Komunisto).

U takmičarskom delu programa, od ukupno 35 prijavljenih radova autora sa Kosova i Metohije, publici će biti prikazano njih 14, po izboru selektorke.

Žiri festivala izabraće najbolje meću njima kojima će biti dodeljene i nagrade na svečanom zatvaranju festivala.

Jednočasovno predavanje u okviru festivala ove godine posebno je usmereno prema srednjoškolcima i istražuje granice dokumentarnog, a održaće ga, četvrti put za redom, profesori i filmski autori Svetlana i Zoran Popović.