Завршен Графест: Јасмини Стојковић прва награда фестивала.

Награђени аутори "Графеста"

Поглед на косовску збиљу и забрањен повратак из угла жене аутора. Прва награда такмирачрског дела „Графеста“ филму „На путу за провратак“ Јасмине Стојковић који се и у свом ревијалном делу фокусирао на женски поглед на свет у документаристици.    


Пети међународни фестивал документарног филма и телевизијских остварења „Графест“ завшен је у Грачаници доделом награда и признања ауторима најбољих филмова из такмичарског дела програма.

Јасмини Стојковић прва награда „Графеста“

„На путу за повратак“ ауторке Јасмине Стојковић, у продукцији РТВ центра Грачаница, проглашен је за најбољи документарац овогодишњег фестивала. Стојковићева је на примеру села Мушутишта представила сву драматичност и тежину повратка прогнаних Срба, наглашено је у образложењу одлуке жирија.

На путу за повратак је прича о вишедеценијској борби Срба из Мушутишта да остваре своје основно људско право на имовину, да могу слободно да се врате у своје село обиђу порушену светињу, куће и имања, али их у томе годинама спречавају локална власт и комшије Албанци“, рекла је ауторка награђеног филма Јасмина Стојковић.

„Овај филм је допринос њиховој борби.  Моја нада је да као што сам ја добила награду о њима тако и они, на крају, буду коначни победници у својој борби и да се врате у своје село и тамо наставе живот“, рекла је Стојковићева током доделе признања.

Другонарађени, Бојан Антић новинар РТВ Пулс

Бојан Антић, новинар РТВ Пулс из Шилова добио је другу награду за филм „Часни крст Јовића“. Антић се, према оцени жирија, у свом раду највише од осталих такмичара приближио стандардима документарног филма, ненаметљиво и сугестивно представљајући један локални српски обичај о Богојављању у Косовском Поморвљу.

„Филм говори о нашим обичајима, а идеја водиља је да се на овај начин боримо за очување нематеријалне културне баштине и то ће бити приоритет наше телевизијске продукције у наредном периоду“, рекао је Антић.

Трећа награда новинару Жарку Јоксимовићу

Новинару Радио Телевизије Косова 2, програма на српском језику,  Жарку Јоксимовићу, који је у такмичарском делу овогодишењег „Графеста“ учествовао са чак три рада, додељена је трећа награда за документарно остварење „ 17 година после – Велика Хоча“.

У награђеном раду је, према оцени жирија, представио широку слику актуелног стања у једном од најстаријих српских насеља на КиМ, Великој Хочи.

Захваливши се тиму који је са њим, од маја ове године, радио на серијалу „17 година после“, Јоксимовић је примајући награду рекао да се он и његова екипа осећају као морални победници „Графеста“.

„ Имамо разлога да се осећамо као морални победници фестивала јер смо се показали са једном озбиљном продукцијом у свим секторима, од краћих телевизијских извештаја и форми до документрних филмова.  Али и трећа награда је награда у околностима у окружњу у коме смо је добили“, рекао је Јоксимовић.

Фото:ГрачанциаОнлине

Радови „Нацртај ми љував – снимање фима“, Кристине Андрејевић, „Приштина не (з) савешена прича“, Радмиле Тодић Вулићевић, „Мој живот моја прича – Мошо Одаловић“, Александре Јовановић и „17 март 2004. – 12 година после“, Милана Михајловића посебно су похваљени од стране жирија.

Филмски редитељ Данило Бећковић, председник жирија „Графеста“

„ Мислим да је „Графест“ једна важна ствар, како за публику тако и професионалце који се баве документаним филмом на КиМ и то би требало подржати“, рекао је на затварању фестивала филмски режисер Данило Бећковић којии се ове године нашао у улози председника жирија.

Похваливши висок новинаркси приступ темама, Бећковић је сугерисао ауторима да убудуће више пажње посвете техничким капацитетима.

„Треба обратити пажњу и појачати техничке капацитете филмова, што је последица техничких услова у којима раде овдашење ТВ и продукције. Али, са једним техничим занатским подизањем те лествице, поруке које се шаљу са Косова и Метохије могле  би да се чују и даље и боље, а на томе би у будућности требало да се обрати пажња“, оценио је Бећковић.

У такмичарском делу програма овогодишњег „Графеста“ приказано је 13 телевизијских остварења. Публика у Грачаници је од 5. до 7. децембра могла да погледа и 3 документарца награђивана на међународним фестивалима. Селекторка фестивала Соња Ђекић се одлучила да на петом Графесту фокус буде усмерен на женкси поглед на филм.

Министарство културе Републике Србије и Канцеларија за Косово и Метохију били су покровитељи Међуранордног фестивала документарног филма „Графест“ који пети пут организује Дом културе у Грачаници.

 

Иван Миљковић