fbpx

PREGLED NEDELJE: Od Isinog mosta do Rakićevog biti ili ne biti zida. Na severu stare priče, na jugu zamrznuti uz stari hit – Nekako s proljeća.

ПРЕГЛЕД НЕДЕЉЕ

U nedelji za nama, Savet EU i Evropski parlament saglasili su se o mehanizmu koji bi omogućio da suspenduju bezvizni režim u slučaju potrebe, što je bilo neophodno da se uradi pre nego što se Ukrajini, Gruziji i Kosovu omogući ukidanje viza za putovanje u EU, rekao je neimenovani izvor u Savetu EU za agenciju Tass. Odluka sada treba da bude odobrena na sednici Evropskog parlamenta, dodao je isti izvor. Kada će konačno i građani Kosova moći bez viza u prijateljske zemlje Evropske unije, još se ne zna. Šampanjac u čast bezvizog režima je odavo popijen. Popio ga je tadašnji ministar za evropske integracije, a građani? Oni su popili još jedo obećanje i sada još samo da sačekaju da se to i ispuni.

Piše: Anđelka Ćup

Kada sam već kod Evropske unije, podsećam da je ona posredovala, da se protekle nedelje postigne dogovor o sprovođenju Sporazuma o pravosuđu iz 2015. godine. Dakle, prvo razgovor, pa dogovor, pa sporazum, pa razgovori o postignutom sporazumu…Kada počinje sprovođenje dogovorneg, nija baš najjasnije. Naravno, tu su izjave dva najaktivnija aktera, kada je u pitanju tumačenje dogovorenog, Edite Tahiri i Marka Đurića. Gospođa Tahiri kaže, kao i uvek da je zaokružena i još jednom potvrđena kosovska državnost, a Marko Đurić tvrdi: “Nakon višemesečnih diplomatskih napora, naša delegacija je ovim dogovorom uspela da osigura priznanje i izvršenje presuda i odluka sudova Republike Srbije, donetih nakon 1999. godine na Kosovu i Metohiji, čime je obezbeđena adekvatna pravna zaštita za srpska fizička i pravna lica u pokrajini”.

Isti gospodin Đurić ne dođe na sever Kosova, na otvaranje tri benzinske stanice Naftne industrije Srbije, iako je to bilo najavljeno. Ali je zato na sever stigao prvi čovek Vlade Kosova, Isa Mustafa, sa ministrima i “sa sve KFOR-om”. Do duše, preko neke šume, jer su glavni put blokirali građani, zbog kako je rečeno provokativne Isine posete, a posebno, jer je sa njim bio i ministar Bezbednosnih snaga Kosova, Haki Demoli.

E, taj dolazak preko šume, kako su nekada i mlađani Marko, a pre njega i Vulin, često dolazili na sever, naljuti četiri gradonačelnika sa severa Kosova, na čelu sa jednim od Isinih ministara, Ljubomirom Marićem i prekinuše saradnju sa KFOR-om. Nisu prekinuli saradnju sa Vladom Kosova, a mogli su. Ipak, odatle primaju plate, a i investicije, pa bolje je da se ne zameraju.

Ali se zato posvađaše među sobom. Naljutiše se Jankovć, Rakić i Vulović, na Jablanovića starijeg, kao nekada prištinski političari na Jablanovića mlađeg. Rekoše da je on za njih “politički mrtav”, jer radi protiv interesa Srba sa severa i da je “eksponent antisrpske politike”. Jablanović otac je još uvek prvi čovek opštine Leposavić, ali i odbornici u skupštini njegovog grada traže od spomenutog ministra Marića, odnosno od ministartsva na čijem je čelu, da ga razreši dužnosti. Možda i hoće, ali je Marić trenutno “zamrznut”, pa kada se “odmrzne”. Valjda će to odmrzavanje da se podudari sa onim kalendarskim, “nekako s proleća”, u mesecu martu, kad se na Kosovu po starom običaju mnoge stvari i dešavaju i rešavaju. A da podsetim, i ostali poslanici i ministri su još “zamrznuti”, nisu se stekli uslovi za “odmrzavanje”, a kada se primaju plate, “otkrave se” ali ovog puta ne “nekako s proleća”, već od prvog do prvog u mesecu.

A u već pomenutom Leposaviću, na krajnjm severu Kosova, Kosovska policija pronađe pre par dana nelegalnu fabriku alkoholnih pića i vode. Ponavljam, Kosovska policija. U isto vreme, zemlje Kvinte pozvaše institucije da ulože više napora u borbu protiv korupcije, koja je po rečima sadašnjeg britanskog ambasadora u Prištini, “kancer Kosova”. Zbog tog “kancera”, Grupa za pravne i političke studije objavila je izveštaj o implementaciji Strategije za borbu protiv korupcije. Delfine Eljšani iz Grupe za pravne i političke studije, prilikom predstavljanja izveštaja, reče: “U srtategiju treba da bude uključen sistem kažnjavanja i sankcija za one institucije koje je ne poštuju. Prateći stepen impelementacije Strategije, nismo naišli na spremnost institucija da nam pruže informacije o napretku i primeni mera koje proističu iz akcionog plana“. Aljbuljena Hadžiju, predsedavajuća skupštinskog odbora za zakonodavstvo je istakla da na Kosovu nema hrabrih sudija koji bi uhapsili one koji su se obogatili na račun građana: “Stepen korupcije na Kosovu raste zbog korumpiranog tužilaštva”, reči su gospođice Hadžiju, a ja se slažem.

Protekle nedelje stiže još jedna vest: Sporazum o specijalizovanim komorama na Kosovu, u sklopu Specijalnog suda koji će se baviti ratnim zločinima pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova, stupiće na snagu 1. januara 2017. godine, a glavni most na reci Ibar, koji deli Kosovsku Mitrovicu na severni i južni deo, opet je glavna tema političara i medija. Naime, u blizini mosta, sa srpske strane je izgrađen zid. Gradonačelnik kosovske opštine Severna Mitrovica, Goran Rakić, prvo je rekao da je zid u skladu sa Briselskim dogovorom o revitalizaciji mosta. Edita Tahiri odmah odgovara da izgradnja zida nije u skladu sa pomenutim dogovorom i da će “prijaviti Rakića Evropskoj uniji”. I prijavi ga. Posle zajedničkog sastanka, kao i skoro uvek do sada, dva saopštenja. Gospođa Tahiri kaže da se zid mora srušiti, a gospodin Rakić da neće, ali promeni izjavu o nameni zida. Prvo je rekao da je to nivelacija šetališta, a posle da će to biti amfiteatar na otvorenom ili letnja pozornica. “Dogovoreno je da ovde zid bude redizajniran, ovde će biti nešto u vidu letnje pozornice koja će služiti za održavanje manifestacija kada projekat pešačke zone bude gotov”, zaključi gradonačelnik Severne Mitrovice.

U međuvremenu, inspekcija Minsitarstva za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja Kosova, zabranjuje dalju izgradnju zida, jer nema građevinsku dozvolu, a dva radnika, u vreme pisanja ovog teksta skratiše zid za 60 – 70 santimetara. Oglasi se i Evropska unija, saopštenjem “da će ostati u bliskom kontaktu sa obe strane, kako bi se osiguralo sprovođenje sporazuma iz avgusta 2015., sprovođenjem sporazuma od avgusta 2016. i dogovora postignutog danas sa obe strane. Prema tome, 20. januar će biti rok za ponovno otvaranje mosta i pešačke zone, i to će biti ispunjeno „. Vrhunac je izjava portparolke Visoke predstavnice EU za spoljnu politiku, koju je portalu Kossev dala Maja Kocijančič:

„Neće biti zida. Tokom jučerašnjih razgovora, strane su se složile da će biti postavljen stepenik kojim će se osigurati sa jedne strane sloboda kretanja, a sa druge, bezbednost na putu.” Da li to znači da sa druge strane nema slobode kretnja, a sa prve bezbednosti na putu? To već ne razumem.

Kako bilo, osim političara i medija, o izgradnji zida ili stepenika ili šetališta, bićemo obaveštavani i od “aktivista” društvenih mreža. A od društvenih mreža sve više postaju “zavisni” i kosovski političari. Tako, u protekloj nedelji, na zvaničnom tviter nalogu Ministarstva inostranih poslova Kosova, osvanu vest da se Hašim Tači sada našao na specijalnoj poštanskoj markici Malte. Bolje na markici, nego na poternici.

Da osvrt na prošlu sedmicu završim lepom vešću. U Gračanici je održan peti jubilarni Grafest, međunarodni festival dokumentarnog filma i kratke televizijske forme. Prvu nagradu je osvojila novinarka Televizije Most, Jasmina Stojković iz Gračanice. Zasluženo.

Anđelka Ćup

Save

%d bloggers like this: