ПРЕГЛЕД НЕДЕЉЕ: Од Исиног моста до Ракићевог бити или не бити зида. На северу старе приче, на југу замрзнути уз стари хит – Некако с прољећа.

У недељи за нама, Савет ЕУ и Европски парламент сагласили су се о механизму који би омогућио да суспендују безвизни режим у случају потребе, што је било неопходно да се уради пре него што се Украјини, Грузији и Косову омогући укидање виза за путовање у ЕУ, рекао је неименовани извор у Савету ЕУ за агенцију Тасс. Одлука сада треба да буде одобрена на седници Европског парламента, додао је исти извор. Када ће коначно и грађани Косова моћи без виза у пријатељске земље Европске уније, још се не зна. Шампањац у част безвизог режима је одаво попијен. Попио га је тадашњи министар за европске интеграције, а грађани? Они су попили још једо обећање и сада још само да сачекају да се то и испуни.

Пише: Анђелка Ћуп

Када сам већ код Европске уније, подсећам да је она посредовала, да се протекле недеље постигне договор о спровођењу Споразума о правосуђу из 2015. године. Дакле, прво разговор, па договор, па споразум, па разговори о постигнутом споразуму…Када почиње спровођење договорнег, нија баш најјасније. Наравно, ту су изјаве два најактивнија актера, када је у питању тумачење договореног, Едите Тахири и Марка Ђурића. Госпођа Тахири каже, као и увек да је заокружена и још једном потврђена косовска државност, а Марко Ђурић тврди: “Након вишемесечних дипломатских напора, наша делегација је овим договором успела да осигура признање и извршење пресуда и одлука судова Републике Србије, донетих након 1999. године на Косову и Метохији, чиме је обезбеђена адекватна правна заштита за српска физичка и правна лица у покрајини”.

Исти господин Ђурић не дође на север Косова, на отварање три бензинске станице Нафтне индустрије Србије, иако је то било најављено. Али је зато на север стигао први човек Владе Косова, Иса Мустафа, са министрима и “са све КФОР-ом”. До душе, преко неке шуме, јер су главни пут блокирали грађани, због како је речено провокативне Исине посете, а посебно, јер је са њим био и министар Безбедносних снага Косова, Хаки Демоли.

Е, тај долазак преко шуме, како су некада и млађани Марко, а пре њега и Вулин, често долазили на север, наљути четири градоначелника са севера Косова, на челу са једним од Исиних министара, Љубомиром Марићем и прекинуше сарадњу са КФОР-ом. Нису прекинули сарадњу са Владом Косова, а могли су. Ипак, одатле примају плате, а и инвестиције, па боље је да се не замерају.

Али се зато посвађаше међу собом. Наљутише се Јанковћ, Ракић и Вуловић, на Јаблановића старијег, као некада приштински политичари на Јаблановића млађег. Рекоше да је он за њих “политички мртав”, јер ради против интереса Срба са севера и да је “експонент антисрпске политике”. Јаблановић отац је још увек први човек општине Лепосавић, али и одборници у скупштини његовог града траже од споменутог министра Марића, односно од министартсва на чијем је челу, да га разреши дужности. Можда и хоће, али је Марић тренутно “замрзнут”, па када се “одмрзне”. Ваљда ће то одмрзавање да се подудари са оним календарским, “некако с пролећа”, у месецу марту, кад се на Косову по старом обичају многе ствари и дешавају и решавају. А да подсетим, и остали посланици и министри су још “замрзнути”, нису се стекли услови за “одмрзавање”, а када се примају плате, “откраве се” али овог пута не “некако с пролећа”, већ од првог до првог у месецу.

А у већ поменутом Лепосавићу, на крајњм северу Косова, Косовска полиција пронађе пре пар дана нелегалну фабрику алкохолних пића и воде. Понављам, Косовска полиција. У исто време, земље Квинте позваше институције да уложе више напора у борбу против корупције, која је по речима садашњег британског амбасадора у Приштини, “канцер Косова”. Због тог “канцера”, Група за правне и политичке студије објавила је извештај о имплементацији Стратегије за борбу против корупције. Делфине Ељшани из Групе за правне и политичке студије, приликом представљања извештаја, рече: “У сртатегију треба да буде укључен систем кажњавања и санкција за оне институције које је не поштују. Пратећи степен импелементације Стратегије, нисмо наишли на спремност институција да нам пруже информације о напретку и примени мера које проистичу из акционог плана“. Аљбуљена Хаџију, председавајућа скупштинског одбора за законодавство је истакла да на Косову нема храбрих судија који би ухапсили оне који су се обогатили на рачун грађана: “Степен корупције на Косову расте због корумпираног тужилаштва”, речи су госпођице Хаџију, а ја се слажем.

Протекле недеље стиже још једна вест: Споразум о специјализованим коморама на Косову, у склопу Специјалног суда који ће се бавити ратним злочинима припадника бивше Ослободилачке војске Косова, ступиће на снагу 1. јануара 2017. године, а главни мост на реци Ибар, који дели Косовску Митровицу на северни и јужни део, опет је главна тема политичара и медија. Наиме, у близини моста, са српске стране је изграђен зид. Градоначелник косовске општине Северна Митровица, Горан Ракић, прво је рекао да је зид у складу са Бриселским договором о ревитализацији моста. Едита Тахири одмах одговара да изградња зида није у складу са поменутим договором и да ће “пријавити Ракића Европској унији”. И пријави га. После заједничког састанка, као и скоро увек до сада, два саопштења. Госпођа Тахири каже да се зид мора срушити, а господин Ракић да неће, али промени изјаву о намени зида. Прво је рекао да је то нивелација шеталишта, а после да ће то бити амфитеатар на отвореном или летња позорница. “Договорено је да овде зид буде редизајниран, овде ће бити нешто у виду летње позорнице која ће служити за одржавање манифестација када пројекат пешачке зоне буде готов”, закључи градоначелник Северне Митровице.

У међувремену, инспекција Минситарства за заштиту животне средине и просторног планирања Косова, забрањује даљу изградњу зида, јер нема грађевинску дозволу, а два радника, у време писања овог текста скратише зид за 60 – 70 сантиметара. Огласи се и Европска унија, саопштењем “да ц́е остати у блиском контакту са обе стране, како би се осигурало спровођење споразума из августа 2015., спровођенјем споразума од августа 2016. и договора постигнутог данас са обе стране. Према томе, 20. јануар ће бити рок за поновно отварање моста и пешачке зоне, и то ће бити испуњено „. Врхунац је изјава портпаролке Високе представнице ЕУ за спољну политику, коју је порталу Коссев дала Маја Коцијанчич:

„Неће бити зида. Током јучерашњих разговора, стране су се сложиле да ће бити постављен степеник којим ће се осигурати са једне стране слобода кретања, а са друге, безбедност на путу.” Да ли то значи да са друге стране нема слободе кретња, а са прве безбедности на путу? То већ не разумем.

Како било, осим политичара и медија, о изградњи зида или степеника или шеталишта, бићемо обавештавани и од “активиста” друштвених мрежа. А од друштвених мрежа све више постају “зависни” и косовски политичари. Тако, у протеклој недељи, на званичном твитер налогу Министарства иностраних послова Косова, освану вест да се Хашим Тачи сада нашао на специјалној поштанској маркици Малте. Боље на маркици, него на потерници.

Да осврт на прошлу седмицу завршим лепом вешћу. У Грачаници је одржан пети јубиларни Графест, међународни фестивал документарног филма и кратке телевизијске форме. Прву награду је освојила новинарка Телевизије Мост, Јасмина Стојковић из Грачанице. Заслужено.

Анђелка Ћуп

Save