Двери: Поздрављамо долазак Сергеја Лаврова

Српски покрет Двери поздравља долазак шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова. Позивамо Александра Вучића да престане да испуњава налоге Брисела и Вашингтона, да престане за пријатеље да проглашава оне који су били највећи заговорници убијања Срба – НАТО, Баједен, Блер, Клинтонови…


На данашњој конференцији за новинаре у Народној скупштини, председник посланичке групе Двери, Бошко Обрадовић позвао је Александра Вучића да коначно престане да ради у складу са интересима западних центара моћи, већ да  делује у складу са нашим интересима и да учвршћује и проширује сарадњу са Руском Федерацијом и осталим земљама којима није циљ да нас економски израбљују и територијално комадају, које не врше политички притисак и не мешају се у унутрашње ствари наше земље.

„Зато позивамо Александра Вучића да уради оно што до сада није смео да уради – да особљу „Руско-српског хуманитарног центра“  додели дипломатски имунитет, на шта имају право. То је хуманитарни центар који је помагао нашим грађанима у свим ванредним ситуацијама, они су храбро спашавали  наше грађане током поплава. Ако имунитет имају НАТО војници, зашто то не би имали и припадници руског хуманитарног центра?“ – упитао  је Обрадовић.

„Позивам Александра Вучића да формира посебну Канцеларију за сарадњу са Руском Федерацијом, која је до сада толико пута најављивана, а он није смео да је формира. Имамо Канцеларију за Европске интеграције, министра за ЕУ и у сваком министарству у Влади има више десетина и стотина људи који раде на ЕУ интеграцијама, Скупштина има Одбор за ЕУ интеграције и све то због наводног  уласка у ЕУ, која се на наше очи распада. Оно што је у нашем интересу да радимо на побољшању економске сарадње са Русијом, то Вучићу није дозвољено. Није дозвољено да у пуном капацитету користимо Споразум о слободној трговини са Руском Федерацијом, а замислите само потенцијал тог споразума и од каквог је значаја за наше произвођаче могућност да своје производе пласирају на огромном руском тржишту“ – рекао је Обрадовић.

Обрадовић је упитао и шта је са нашим чланством у Евроазијској унији које је бомбастично најављивано? То је споразум о слободној трговини са пет држава Евроазијске економске уније, коју чине Русија, Белорусија, Казахстан, Јерменија и Киргистан. Погледајте величину тог тржишта. Сав тај потенцијала Србија не користи, јер Вучићеве газде то не дозвољавају,  а онда нам објашњавају како је ЕУ наш најважнији спољнотрговински партнер са којим се обавља око 70% спољнотрговинске размене. То је тако зато што је Србија приморана на то, није јој дозвољено да се економски развија и да користи економске потенцијале који су јој на дохват руке.

Обрадовић истиче да је више него очигледно да се не придаје подједнако важна пажња остваривања пуне војне неутралности Србије, јер су односи са НАТО пактом много интензивнији него са ОДКБ-ом, где Србија има статус посматрача, док са НАТО пактом има више потврђених међународних споразума и значајно већи број војних вежби него са армијама из ОДКБ-а. ”То није војна неутралност – рекао је Обрадовић.

„Руска Федерација нам је увек помагала у најкритичнијим ситуацијама. Захваљујући Русији није прошла срамна британска декларација која је имала за циљ да српски народ прогласи за геноцидан, захваљујући Русији тзв. Косово није примљено у УНЕСКО. Русија стално истиче подршку нашем територијалном суверенитету и интегритету и нуди помоћ у свим сферама у којима нам је помоћ потребна. Русија нас не условљава, не уцењује,  није нас бомбардовала и није убијала наше грађане“ – закључио је Обрадовић.

 

Информативна служба Српског покрета Двери