Хашим Тачи одао пошту страдалима у Великој Хочи и Сувој Реци

Косовски председник, Хашим Тачи, одао је пошту страдалим Србима и Албанцима, у Великој Хочи и Сувој Реци, у циљу откривања истине и помирења, саопштила је Информтивна служба председништва Косова.  Удружење породица киднапованих и несталих Срба отакзало заједничку посету Хочи.


Цвеће на споменик страдалим Србима у Великој Хочи, Тачи је положио са председником Комисије Владе Косова за нестала лица, Пренком Ђетајем, а након Велике Хоче, посетио је меморијални центар породице Бериша у Сувој Реци.

„Управо смо положили цвеће на споменик који је посвећен 84 српских грађана на Косову, како бисмо се присетили жртава без разлике у националности. Овде смо да тражимо истину и да тражимо помирење“, рекао је Тачи у Великој Хочи и додао: „За помирење свако од нас треба да се уздигне изнад себе, у име и у служби демократске будућности Косова“.

Споменик у Сувој Реци

„Косово не треба да остане талац прошлости, већ треба да изградимо европску будућност, а породице несталих су ми показале да да их је бол ујединила и да су сада једна породица која дели бол и жељу за помирењем“, закључио је Тачи, нагласивши да су породице несталих пример како треба сарађивати са другима.

Удружење породица киднапованих и несталих Срба отказало заједничку посету Великој Хочи

Негован Маврић из Удружења породица киднапованих и несталих Срба, изјавио је за ГрачаницуОнлајн да је посета Хашима Тачија Великој Хочи и одавање поште страдалим Србима била договорена са члановима удружења, али је Удружење породица киднапованих и несталих Срба, ту заједничку посету отказало.

Удружење породица киднапиваних и несталих Срба отказало је данашњу посету Великој Хочи, међутим, у делегацији која је одала пошту жртвама претходног рата и поклонила се српској застави и страдалим Србима у Великој Хочи, био је и један Србин. Брат градоначелника Штрпца и председника СНС –а за Штрпце Братислава Николића, Бранислав, иначе саветник у кабинету Хашима Тачија такође се поклонио жртвама рата у Великој Хочи.

Анђелка Ћуп