Канцеларија за КиМ: Систематско малтретирање Кате Грујућ

Канцеларија за Косово и Метохију најоштрије осуђује систематско малтретирање седамдесетпетогодишње Кате Грујић из села Доњи Петрич код Клине, којој су лопови овога пута украли 25 кокошака.

„Ката Грујић је жртва лопова постала шести пут у протекле две године, а полиција до сада није предузела ништа како би ова Српкиња добила могућност да ужива у мирној и безбедној старости. Кату Грујић ће већ сутра посетити представници Канцеларије за Косово и Метохију, а штету ће јој надокнадити држава Србија“, наглашено је у саопштењу канцеларије за КиМ.

„Наглашавамо да ово није само пример најподмуклијег кукавичког лоповлука, јер жртва је усамљена старица која нема никаквог начина да се одбрани, већ и симптом насилничког карактера друштва на Косову и Метохији, будући да се у срединама које већински настањују Албанци нечињењем полиције годинама охрабрују сви они који желе да учине нешто нажао малобројним Србима који су остали да живе у метохијским селима. Тиме се, уверени смо, плански ствара клима којом се обесхрабрује повратак прогнаних Срба и потхрањује мржња према српском народу, а жртве такве политике су нажалост обично најслабији и најнезаштићенији. Иако смо у прошлости много пута инсистирали на томе да се пронађе системски начин да се Србима који су најизложенији оваквој врсти злостављања гарантује заштита, и овим поводом тражићемо од привремених институција у Приштини и представника међународних институција на терену да предузму конкретне кораке како би се оваквом варварству коначно стало на пут“, закључује се на крају саопштења Канцеларије за КиМ.