fbpx

Crkvu Vaznesenja Hristovog u Cernici krase tri nova mozaika

Фото ГрачаницаОнлајн

Crkva posvećena Vaznesenju Hristovom, u selu Cernica kod Gnjilana, građena u četrnaestom veku, ponovo dobija pravo lice svetinje. Ministarstvo za zajednice i povratak Vlade Kosova svesrdno pomaže da se crkva, koja je bila pretvorena u gomilu kamenja, vrati u stanje u kome bi i trebalo da bude ovakvo kulturno i versko blago, koje je ponos srpskog naroda, a ne samo ovog mesta, rekao je danas u Cernici, protojerej stavrofor, Dragan Kojić.

„Kada sam došao u ovo mesto, naš preosvećeni vladika Teodosije je predložio da obnovimo ovu svetinju i da uradimo tri mozaika i ja sam se dugo pitao kako da obezbedim pare za to. Ali eto, gospod šalje ovog čoveka kome je u srcu ljubav, koji je pravi graditelj, a to je ministar Jevtić, koji je danas sa nama da podeli našu duhovnu radost“, istakao je paroh Kojić, zahvalivši se na podršci svim ljudima dobre volje.

Foto GračanicaOnlajn

Mistartsvo za povratak i zajednice uložilo je 4 500 evra u izradu tri mozaika, Vaznesenje Hristovo, Bogorodicu sa malim Hristom u naručju i mozaik Isusa Hrista, koji će krasiti crkvu u Cernici, selu koje je posle 1999. godine dalo sedam žrtava. Među ubijenima je bio i Miloš Petrović, koji je tek zakoračio u četvrtu godinu života.

„Ja danas ovde delim i tugu i radost. Tugu što još uvek, nakon svih ovih godina ne znamo ko je ubio malog Miloša i ko je kriv za nevino stradale u ovom selu. Ta tuga će trajati zauvek, ali se ona može ublažiti ukoliko nam konačno otkriju ubice, i malog Miloša i svih drugih ljudi. Radostan sam zbog toga što sam čuo od samih meštana da se sada malo osećaju snažnije zato što nisu zaboravljeni“,  rekao je Jevtić posle polaganja cveća na spomenik stradalim Srbima iz Cernice i obilaska crkve posvećene Vaznesenju Hristovom.

Foto GračanicaOnlajn

Ministartsvo za povratak i zajednice je u ovom selu, pored izrade mozaika,  finansiralo i izgradnju puta do crkve, a Jevtić je danas meštanima obećao i izgradnju škole za šestoro učenika, koliko ih treutno ima i koji trenutno nastavu pohađaju u privatnoj kući. Skupština opštine Gnjilane dodelila je plac, površine 6 ari, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, na kojoj će biti izgrađena škola.

U Cernici, nadomak Gnjilana, pre oružanih sukoba na Kosovu, bilo je 130, a sada je ostalo samo 37 srpskih domaćinstava. Po proceni paroha Kojića, u selu trenutno ima oko 150 Srba, koji su rešeni da ostanu na svojim ognjištima.

Anđelka Ćup

%d bloggers like this: