Цркву Вазнесења Христовог у Церници красе три нова мозаика

Фото ГрачаницаОнлајн

Црква посвећена Вазнесењу Христовом, у селу Церница код Гњилана, грађена у четрнаестом веку, поново добија право лице светиње. Министарство за заједнице и повратак Владе Косова свесрдно помаже да се црква, која је била претворена у гомилу камења, врати у стање у коме би и требало да буде овакво културно и верско благо, које је понос српског народа, а не само овог места, рекао је данас у Церници, протојереј ставрофор, Драган Којић.

„Када сам дошао у ово место, наш преосвећени владика Теодосије је предложио да обновимо ову светињу и да урадимо три мозаика и ја сам се дуго питао како да обезбедим паре за то. Али ето, господ шаље овог човека коме је у срцу љубав, који је прави градитељ, а то је министар Јевтић, који је данас са нама да подели нашу духовну радост“, истакао је парох Којић, захваливши се на подршци свим људима добре воље.

Фото ГрачаницаОнлајн

Мистартсво за повратак и заједнице уложило је 4 500 евра у израду три мозаика, Вазнесење Христово, Богородицу са малим Христом у наручју и мозаик Исуса Христа, који ће красити цркву у Церници, селу које је после 1999. године дало седам жртава. Међу убијенима је био и Милош Петровић, који је тек закорачио у четврту годину живота.

„Ја данас овде делим и тугу и радост. Тугу што још увек, након свих ових година не знамо ко је убио малог Милоша и ко је крив за невино страдале у овом селу. Та туга ће трајати заувек, али се она може ублажити уколико нам коначно открију убице, и малог Милоша и свих других људи. Радостан сам због тога што сам чуо од самих мештана да се сада мало осећају снажније зато што нису заборављени“,  рекао је Јевтић после полагања цвећа на споменик страдалим Србима из Цернице и обиласка цркве посвећене Вазнесењу Христовом.

Фото ГрачаницаОнлајн

Министартсво за повратак и заједнице је у овом селу, поред израде мозаика,  финансирало и изградњу пута до цркве, а Јевтић је данас мештанима обећао и изградњу школе за шесторо ученика, колико их треутно има и који тренутно наставу похађају у приватној кући. Скупштина општине Гњилане доделила је плац, површине 6 ари, Српској православној цркви, на којој ће бити изграђена школа.

У Церници, надомак Гњилана, пре оружаних сукоба на Косову, било је 130, а сада је остало само 37 српских домаћинстава. По процени пароха Којића, у селу тренутно има око 150 Срба, који су решени да остану на својим огњиштима.

Анђелка Ћуп