Dalibor Jevtić u Kosovskom Pomoravlju

Фото ГрачаницаОнлајн

Uz pomoć Ministartsva za povratak i zajednice, Osnovna škola „Desanka Maksimović“, u selu Ajnovce kod Kosovske Kamenice, koju pohađa 81 učenik, dobila je novu stolariju i fasadu. Tim povodom, danas je prvi čovek tog ministarstva, Dalibor Jevtić, obišao kolektiv i učenike škole.

Zahvalivši se na pomoći, direktorka škole, Jadranka Vasić, rekla je da su sada uslovi za rad daleko bolji i da su učenici dobili toplije učionice.

„Ja, učenici i radnici ove škole, svesni smo vrednosti ulaganja u obrazovnu ustanovu, kao i kolika je vrednost ulaganja u svetinje na Kosovu i Metohiji. Nikada nije promašaj, ako se nešto ulaže u obrazovanje, jer to znači napredak jednog društva“, istakla je Vasićeva sa nadom da će se broj dece u srpskim selima svake godine povećavati.

Foto GračanicaOnlajn

Kosovski ministar za zajednice i povratak je naglasio da je cilj renoviranja škole, prvenstveno stvaranje boljih uslova za učenike, njihova bezbednost i mogućnost da znanje stiču u čistom, zdravom i prijatnom okruženju.

„Draga deco, zbog vas smo danas ovde, zbog vas smo pokrenuli ideju da ovu školu koja je bila u drugačijem stanju pre godinu dana, sredimo. Uspeli smo da u funkciju stavimo grejanje, ali smo znali da to neće biti dovoljno i zato smo zamenili stolariju i sredili fasadu. Zbog vas ćemo, draga deco, nastaviti da pomažemo ovu školu“, rekao je Jevtić, naglasivši da ulaganjem u škole, ulažemo u budućnost.

Foto GračanicaOnlajn

Uz bogat kulturno umetnički program, učenici škole u Ajnovcu su se zahvalili na pomoći.


Pre Ajinovca, ministar Jevtić je obišao i porodicu Vukić, u Podgorcu kod Klokota, čija je kuća spaljena pre nekoliko dana.

Foto GračanicaOnlajn

„Mi smo im trn u oku, ne želimo da prodamo i zato nas pale“, rekao je Stanislav Vukić, naglasivši da se nikada nije zamerio nikome, kao ni njegov sin, sveštenik u Osojanu, dok njegova supruga dodaje: „Teško je. Po drugi put nam pale kuću. Kada je prvi put gorela, mi smo gledali, a KFOR nam nije dao da priđemo. Šta da se radi?“

Dalibor Jevtić je obećao da će pomoći porodici Vukić, zajedno sa opštinom Klokot:

„Svakako da ćemo naredbne godine porodici Vukić omogućiti da imaju svoj krov nad glavom, što i jeste naš posao. Na taj način ćemo podržati upornost ovih ljudi, koji se i pored toga što su im dva puta palili kuću, i dalje odupiru prodaji ovog imanja“.


Dalibor Jevtić je danas bio i u selu Grizime kod Kosovske Kamenice, u kome je sedmočlanoj porodici Đokić sredstvima Ministartva za zajednice i povratak izgrađena kuća. Jevtić je novogodišnjim paketićima obradovao četvoro najmlađih Đokića.

Foto GračanicaOnlajn

Anđelka Ćup