Мађарска пружа подршку српским политичким представницима на Косову

Фото: Наш план

Министар спољних послова Мађарске, Петер Сијарто и амбасадор те земље у Приштини, Ласло Маркус, састали су се данас са замеником косовског премијера, Бранимиром Стојановићем, минисром локалне самоуправе, Љубомиром Марићем и директором Канцеларије за заједнице, Иваном Томићем, саопштено је из кабинета заменика косовског премијера.

Теме разговора две делегације биле су политичка ситуација, положај српске заједнице, као и положај Српске православме цркве на Косову. Српски политички представници су упознали високе мађарске званичнике са проблемима са којима се сусрећу у раду са својим албанским колегама, као и са разлозима свог тренутног неучествовања у раду косовских институција.

„Изнели смо своју забринутост због свих околности у којима радимо. Детаљно смо објаснили разлоге свог неучествовања, као и штетност Закона о Трепчи. Такође смо истакли важност Бриселског споразума и спровођење његовог најважнијег дела који се тиче Заједнице српских општина“, рекао је Стојановић, док је министар Марић истакао важност формирања Заједнице српских општина на начин како је то договорено у Бриселу.

„Министар спољних послова Мађарске Сијарто и амбасадор Маркус, пружили су пуну подршку српским представницима, уз обећање да ће се залагати да се промене услови живота српске заједнице на боље“, закључује се у саопштењу.

Анђелка Ћуп