Mađarska pruža podršku srpskim političkim predstavnicima na Kosovu

Фото: Наш план

Ministar spoljnih poslova Mađarske, Peter Sijarto i ambasador te zemlje u Prištini, Laslo Markus, sastali su se danas sa zamenikom kosovskog premijera, Branimirom Stojanovićem, minisrom lokalne samouprave, Ljubomirom Marićem i direktorom Kancelarije za zajednice, Ivanom Tomićem, saopšteno je iz kabineta zamenika kosovskog premijera.

Teme razgovora dve delegacije bile su politička situacija, položaj srpske zajednice, kao i položaj Srpske pravoslavme crkve na Kosovu. Srpski politički predstavnici su upoznali visoke mađarske zvaničnike sa problemima sa kojima se susreću u radu sa svojim albanskim kolegama, kao i sa razlozima svog trenutnog neučestvovanja u radu kosovskih institucija.

„Izneli smo svoju zabrinutost zbog svih okolnosti u kojima radimo. Detaljno smo objasnili razloge svog neučestvovanja, kao i štetnost Zakona o Trepči. Takođe smo istakli važnost Briselskog sporazuma i sprovođenje njegovog najvažnijeg dela koji se tiče Zajednice srpskih opština“, rekao je Stojanović, dok je ministar Marić istakao važnost formiranja Zajednice srpskih opština na način kako je to dogovoreno u Briselu.

„Ministar spoljnih poslova Mađarske Sijarto i ambasador Markus, pružili su punu podršku srpskim predstavnicima, uz obećanje da će se zalagati da se promene uslovi života srpske zajednice na bolje“, zaključuje se u saopštenju.

Anđelka Ćup