„Активни јужни центар“, активан у развоју невећинских заједница

Завршна конференција програма „Јачање демократије кроз активно учешће грађана на Косову“, одржана је данас у Грачаници. Конференцију је организовала Невладина организација „Комуникација за развој друштва“ (ЦСД), уз подршку „Међународног центра Олоф Палме“.

Представљајући програм, директор Комуникације за развој друштва, Иван Николић, нагласио је да је циљ овог програма била изградња капцитета цивилног друштва и локалних самоуправа, а да је један од његових позитивних резултата, оснивање мреже невладиних организација, „Активни јужни цетар“. Мрежа, проистекла из програма „Јачање демократије кроз активно учешће грађана на Косову“, обухвата  11 организација из Грачанице, Штрпца и Косовског Поморавља.

На конференцији је говорила и Сања Вуковић, која је представљајући мрежу „Активни јужни центар“, истакла да је један од главних циљева њеног оснивања, развој невећинских заједница и њихових капацитета, са посебним акцентом на Србе.

О успешним пројектима и иницијативама,у оквиру програма  „Јачање демократије кроз активно учешће грађана на Косову“, а који је спровео ЦСД,  говорили су Иван Тодоровић, представник Грачаничке иницијативе за одрживи развој (ГИОР), Владимир Живковић из Младе активне Грачанице, Милица Јовановић из Новог Брда и Ана Сталетовић из Штрпца.

Анђелка Ћуп