fbpx

Ambulanti u Velikoj Hoči uručena medicinska oprema

Фото ГрачаницаОнлајн

Meštani Velike Hoče i Orahovca više neće morati u Gračanicu ili Kosovsku Mitrovicu, kako bi uradili analize krvi i urina. Biohemijski analizator i urinometar, danas su osoblju  ambulante u Velikoj Hoči, koja radi u okviru zdravstvenog centra Prizren,  uručili zamenica šefa Slovačke kancelarije u Prištini, Dana Koelova i zamenik premijera Kosova, Branimir Stojanović. Sredstva za kupovinu ovih medicinskih aparata, obezbedila je Slovačka kancelarija preko projekta Nevladine organizacije „Komunikacija za razvoj društva“ (CSD).

U Zdravstvenom centru Prizren, od 140 radnika,  u ambulantama u Velikoj Hoči, Orahovcu, Mušnjikovu, Sredskoj i u selu Novake, radno je angažovano 38 lekara, medicinskih sestara i pomoćnog osoblja. Ovaj zdravstveni ventar pruža stanovništvu samo usluge primarne zdravstvene zaštite. Donacija  dva medicinska aparata, biohemijskog analizatora i urinometra, veoma je važna za meštane, rekao je direktor Zdravstvenog centra Prizren, dr Ljubiša Nedeljković.

Foto GračanicaOnlajn

„Ljudi koji treba da urade biohemijske analize ili za kompletnu krvnu sliku  više neće morati da odlaze u KBC u Gračanici ili u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.To će se od danas raditi ovde. Ujedno, to je pomoć i lekarima, jer će brže dolaziti do dijagnoze“,  istakao  je  dr Nedeljković.

Dana Koelova iz Slovačke kancelarije u Prištini, istakla je da njena kancelarija ulaže sredstva u ovakve projekte, koji su manji, ali veoma važni za ljude kako bi rešili svoje probleme.

„Mi ćemo podržati ovakve i slične projekte, ako ih bude bilo u budućnosti, kako bismo pomogli svim ljudima, bez obzira na njihovu etničku pripadnost“, rekla je Koelova.

Zamenik premijera Kosova, Branimir Stojanović, rekao je da je ovo mali projekat koji je od velikog značaja za meštane Velike Hoče i Orahovca:

„Ova aparatura  će omogućiti ovom malom zdravstvenom centru da bolje pruža usluge ljudima koji ovde žive, time što će omogućiti da se lakše i brže leče, a lekarima da lakše i brže rade svoj posao. Malim koracima nastavljamo dalje, kako bismo ljudima koji ovde žive obezbedili barem malo bolji i lakši život“, istakao je Stojanović.


Branimir Stojanović, zamenik kosovskog premijera, predstavnica Slovačke kancelarije u Prištini, Dana Koelova i direktor Kancelarije za zajednice, Ivan Tomić, obišli su danas u Velikoj Hoči centar tog mesta i  rečno korito, čije je uređenje finansirala Kancelarija za pitanja zajednica, kao i Gospodarsku kuću, ispred koje se  izvode radovi na izgradnji letnje pozornice.

Foto GračanicaOnlajn

Uređenje centra Velike Hoče i sređivanje rečnog korita, danas je zvanično završeno, rekao je Ivan Tomić.

„Radovi su zvanično završeni prošle nedelje, a projekat je vredan 43.000 evra.  Projekat je dobro urađen i zbog toga je urađen i tehnički prijem. Uređenje centra i rečnog korita, pre svega je značajano za lokalne meštane, jer su ranije imali dosta problema sa poplavama, a ovim je dobrim delom taj problem rešen. Ostalo je još na nekim delovima da se odradi saniranje, ali to je nešto što ovim projektom nije moglo da se predvidi“, kazao je Tomić i najavio da će njegova Kancelarija u budućem periodu, kada je ovaj kraj u pitanju,  raditi više na zapošljavanju mladih.

U Velikoj Hoči se trenutno izvode radovi na izgradnji letnje pozornice. Letnja pozornica se gradi po projektu projektnog tima iz Gračanice, koji radi u okviru platforme „Naš plan“, a sredstva za izgradnju su obezbeđena preko Kancelarije za zajednice pri opštini Orahovac i Ministarstva za zajednice i povratak Vlade Kosova.


 

Anđelka Ćup

%d bloggers like this: