Амбуланти у Великој Хочи уручена медицинска опрема

Фото ГрачаницаОнлајн

Мештани Велике Хоче и Ораховца више неће морати у Грачаницу или Косовску Митровицу, како би урадили анализе крви и урина. Биохемијски анализатор и уринометар, данас су особљу  амбуланте у Великој Хочи, која ради у оквиру здравственог центра Призрен,  уручили заменица шефа Словачке канцеларије у Приштини, Дана Коелова и заменик премијера Косова, Бранимир Стојановић. Средства за куповину ових медицинских апарата, обезбедила је Словачка канцеларија преко пројекта Невладине организације „Комуникација за развој друштва“ (ЦСД).

У Здравственом центру Призрен, од 140 радника,  у амбулантама у Великој Хочи, Ораховцу, Мушњикову, Средској и у селу Новаке, радно је ангажовано 38 лекара, медицинских сестара и помоћног особља. Овај здравствени вентар пружа становништву само услуге примарне здравствене заштите. Донација  два медицинска апарата, биохемијског анализатора и уринометра, веома је важна за мештане, рекао је директор Здравственог центра Призрен, др Љубиша Недељковић.

Фото ГрачаницаОнлајн

„Људи који треба да ураде биохемијске анализе или за комплетну крвну слику  више неће морати да одлазе у КБЦ у Грачаници или у болницу у Косовској Митровици.То ће се од данас радити овде. Уједно, то је помоћ и лекарима, јер ће брже долазити до дијагнозе“,  истакао  је  др Недељковић.

Дана Коелова из Словачке канцеларије у Приштини, истакла је да њена канцеларија улаже средства у овакве пројекте, који су мањи, али веома важни за људе како би решили своје проблеме.

„Ми ћемо подржати овакве и сличне пројекте, ако их буде било у будућности, како бисмо помогли свим људима, без обзира на њихову етничку припадност“, рекла је Коелова.

Заменик премијера Косова, Бранимир Стојановић, рекао је да је ово мали пројекат који је од великог значаја за мештане Велике Хоче и Ораховца:

„Ова апаратура  ће омогућити овом малом здравственом центру да боље пружа услуге људима који овде живе, тиме што ће омогућити да се лакше и брже лече, а лекарима да лакше и брже раде свој посао. Малим корацима настављамо даље, како бисмо људима који овде живе обезбедили барем мало бољи и лакши живот“, истакао је Стојановић.


Бранимир Стојановић, заменик косовског премијера, представница Словачке канцеларије у Приштини, Дана Коелова и директор Канцеларије за заједнице, Иван Томић, обишли су данас у Великој Хочи центар тог места и  речно корито, чије је уређење финансирала Канцеларија за питања заједница, као и Господарску кућу, испред које се  изводе радови на изградњи летње позорнице.

Фото ГрачаницаОнлајн

Уређење центра Велике Хоче и сређивање речног корита, данас је званично завршено, рекао је Иван Томић.

„Радови су званично завршени прошле недеље, а пројекат је вредан 43.000 евра.  Пројекат је добро урађен и због тога је урађен и технички пријем. Уређење центра и речног корита, пре свега је значајано за локалне мештане, јер су раније имали доста проблема са поплавама, а овим је добрим делом тај проблем решен. Остало је још на неким деловима да се одради санирање, али то је нешто што овим пројектом није могло да се предвиди“, казао је Томић и најавио да ће његова Канцеларија у будућем периоду, када је овај крај у питању,  радити више на запошљавању младих.

У Великој Хочи се тренутно изводе радови на изградњи летње позорнице. Летња позорница се гради по пројекту пројектног тима из Грачанице, који ради у оквиру платформе „Наш план“, а средства за изградњу су обезбеђена преко Канцеларије за заједнице при општини Ораховац и Министарства за заједнице и повратак Владе Косова.


 

Анђелка Ћуп