Б. Стојановић: Марић није смењен у договору са Српском листом

Фото ГрачаницаОнлајн

Поводом смене министра локалне самоуправе у Влади Косова, Љубомира Марића, огласио се Бранимир Стојановић, заменик косовског премијера. Стојановић тврди да никаквог договора није било са члановима Српске листе и да је министар Марић добро радио свој посао. Ко год је учествовао у смени Љубомира Марића, радио је то на личну иницијативу и због сопственог интереса, рекао је Бранимир Стојановић у Великој Хочи, где је са заменицом шефа Словачке канцеларије у Приштини, Даном Коеловом и директором Канцеларије за заједнице, Иваном Томићем, уручивао биохемијски анализатор и урионометар, тамошњој амбуланти.

„Очигледно је да наши партнери желе да се позабаве додатним стварањем хаоса и очигледно је да желе да помогну онима који у Српској листи стварају нејединство. Жалосна је та ситуација што се наставља политиканство, што се не бавимо озбиљним политичким темама, што се не бавимо оним око чега смо се договорили, а то је наш коалициони соразум, већ се очигледно неки више баве тиме како да поделе Србе и како да међу Србима нађу оне са којима би могли да спроводе своје марифетлуке. Оно што је сигурно, они који су у овоме учествовали од стране Српске листе, неће проћи без последица, трпеће сигурно политичке консеквенце због самосталног деловања и због деловања без консултација са читавом Српском листом“, рекао је заменик косовског премијера, наглашавајући да се партнери Српске листе у Влади Косова баве популизмом и стварима које би желели да чују и виде најрадикалнији елементи у албанском народу, што је поражавајуће.

Овакви потези, које повлачи премијер Косова, подсећају Стојановћа на предизборно деловање, али су они, по његовом мишљењу, потпуно погрешни.

„Ми ћемо наставити да се боримо за српске интересе, а време ће показати да је овакво политичко деловање потпуно погрешно.  Очигледно је потребно да се што више уради против Срба, како би се тиме показали већим патриотима и како би на тај начин прикупили више јефтиних политичких поена“, истакао је други човек Владе Косова, напомињући да ће се наредних дана установити и ко је из Српске листе учествовао у смени министра Марића.

Фото ГрачаницаОнлајн

„Да ли су ови марифетлуци дело појединца или групе, то ћемо тек испитати, али свакако је недопустиво да било какве мање групације као и појединци, своје интересе стављају испред интереса целокупне Српске листе и испред интереса српског народа. Али, као што су неки претходни трпели консеквенце због таквог самосталног деловања и сада ће поново неко трпети консеквенце и последице због неодговорног и некоординисаног деловања унутар Српске листе“, закључио је Бранимир Стојановић.

Премијер Косова, Иса Мустафа, данас је разрешио са дужности министра локалне самоуправе, Љубомира Марића, саопштила је Информативна служба Канцеларије премијера. Мирјана Јевтић је нова министрка у Влади Косова, која је на то место постављена у договору са Српском листом, каже се у саопштењу.

 

Анђелка Ћуп