За хуманост је потребна дозвола

Фото ГрачаницаОнлајн

Фото ГрачаницаОнлајн

После текста, објављеном на нашем порталу, Канцеларија за питања заједница Владе Косова, у сарадњи са општином Грачаница, обезбедила је три стамбена контејнера, хигијенске и прехрамбене пакете за осмочлану породицу Гзима Мехметија, шесточлану Аднана Ходићија и четворочлану породицу Фердија Шаћирија, који у нехуманим условима живе у Прилужју.

Помозите породици Мехмети из Прилужја!

Гзим Мехмети само моли да га не дирају док је зима, јер нема куда.

“Прехрањујемо породицу тако што скупљамо пластичне флаше и идемо у надницу. Молимо само да нас оставе овде”, каже Гзим, док његова снаха Слађана додаје: “Имамо болесно дете, које болује од леукемије. Треба да лечимо дете, а немамо чиме, јер ништа не примамо. Немамо ни дрва. Чиме да купимо?”

Ферди Шаћири би желео да обезбеди кров над главом за своју четворочлану породицу, јер тренутно у кући, у којој живи, станује двадесторо људи.

“Само да моје двоје деце презиме ову зиму, па ће ваљда следеће године да буде боље. Не радимо нигде, само сезонски, када има посла у селу”, прича Ферди.

Фото ГрачаницаОнлајн

Аднан Ходићи каже да је поплава оштетила објекат у коме је живела његова шесточлана породица:

“Контејнер је, надам се, привремено решење и да ће нам неко следеће године помоћи да направимо кућу. Много захтева сам до сада упутио, али ми нико није помогао. Живимо од социјале из Србије”.

Иван Томић: Полиција би требало да јури криминалце, а не хумане људе

Директор Канцеларије за заједнице, Иван Томић и заменик градоначелника Грачанице, Себастијан Шерифовић, уручили су и хигијенске и пакете са храном породицама Мехмети, Шаћири и Ходићи, уз обећање да су контејнери само привремено решење.

Фото ГрачаницаОнлајн

Иван Томић је обећао да ће за ове три породице, следеће недеље допремити и дрва.

“Контејнери су привремено решење, али сте видели да смо имали проблема и са Косовском полицијом, која очигледно нема паметнија посла него да се бави опструкцијама, поготову када се ради о социјлним случајевима. Ми се надамо да ћемо следеће године, са одређеноим министартсвима решити овај проблем”, рекао је Томић, поручивши полицији да се бави неким другим проблемима: “Полиција би требало да јури лоше људе, а не оне који су дошли да помогну да ови људи преживе ову зиму и опстану”.

Себастијан Шерифовић, заменик градоначелника Грачанице, захваливши се у име ромске заједнице на помоћи, како Ивану Томићу, тако и Привременом органу општине Вучитрн, рекао је да је згрожен поступцима Косовске плиције и општине Вучитрн.

Фото ГрачаницаОнлајн

“Како се данас понашала Косовка полиција и службеник општине Вучитрн, нажалост, тако се већина људи понаша према Ромима. Не може нико да каже породици која има болесно дете и која нема где да станује, која нема кућу и земљу, да не може да презими зиму у контејнеру на земљишту, које нико не користи. Они никоме не сметају, осим ако полицији не сметају зато што су Роми”, рекао је Шерифовић, позивајући ромске представнике у институцијама, али и све људе добре воље, да помогну свима који су на било који начин угрожени.

Председник Привременог органа општине Вучитрн, Аца Мишић, захвалио се Ивану Томићу, Бранимиру Стојановићу и општини Грачаница на помоћи за његове суграђане.

Фото ГрачаницаОнлајн

“Ја размишљам да убудуће направимо неко урбанистичко решење за ово ромско насеље, да обезбедимо ромској деци исте услове, као што имају сва деца”, рекао је Мишић, обећавши и своју и институционалну помоћ органа Републике Србије, како за ове три пордице, тако и за све угрожене породице, било које националности.

Приликом доделе контејнера, данас је дошло  до немилих инцидената, када су Косовска полиција и инспектор из општине Вучитрн захтевали да се уклони стамбени контејнер, постављен за породицу Мехмети,  јер је земљиште општинско власништво. Напомињемо да је породица Мехмети већ годину и по дана живела у импровизованом смештају, на истом том земљишту, које је поплављено приликом обилних киша пре  месец дана.

This slideshow requires JavaScript.

После дуже расправе са директором Канцеларије за заједнице, Иваном Томићем и замеником  градоначелника Грачанице, Себастијаном Шерифовићем, инспектор општине Вучитрн је обећао да ће у понедељак општина дати дозволу за смештај контејнера, а да до тада, породица Мехмети не може да се усели.

Анђелка Ћуп