Boban Stanković, novi zamenik ministra za rad i socijalno staranje

Бобан Станковић

Бобан Станковић

Umesto Mirjane Jevtić, koja prelazi na dužnost ministarke administracije i lokalne samouprave u Vladi Kosova, na mesto zamenika ministra za rad i socijalno staranje, kosovski premijer Isa Mustafa je imenovao Bobana Stankovića.

Stanković je kao kadar Samostalne liberalne stranke, bio ministar za povratak i zajednice, više od godinu dana, tačnije do septembra 2008. godine, kada je, kako je zvanično saopšteno, tadašnji “premijer Kosova, gospodin Hašim Tači, odobrio ostavku ministra u Ministarstvu za zajednice i povratak, gospodina Bobana Stankovića. Gospodin Stanković je svoju ostavku opravdao razlozima lične i objektivne prirode.”

U vreme Stankovićevog mandata na mestu ministra za povratak i zajednice, objavljen je niz dokumentovanih tekstova u medijima na Kosovu, da Stanković zloupotrebljava svoj položaj, ali i da zapošljava prijatelje i rodbinu.

Sadašnja ministarka za lokalnu samoupravu, Mirjana Jevtić, imenovana je posle razrešenja Ljubomira Marića sa tog mesta. Oko Marićevog razrešenja i imenovanja Jevtićeve, nema pouzdanih informacija. Dok se iz Kabineta premijera tvrdi da je sve urađeno u dogovoru sa Srpskom listom, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, kao i zamenik kosovskog premijera, Branimir Stojanović, tvrde da dogovora nije bilo.

Mirjana Jevtić je iz Leposavića i član je Pokreta socijalista Aleksandra Vulina. Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, juče je pozvao Jevtićevu da ne prihvati imenovanje, dok se Samostalna liberalna stranka, koja ima potpredsednika Skupštine Kosova u okviru Srpske liste, javnosti obratila saopštenjem u kome se kaže da je imenovanje Jevtićeve “razumljivo i prihvatljivo”.

Predsednik Srpske liste, Slavko Simić, još uvek se nije oglasio u medijima povodom smene ministra Marića.

 

Anđelka Ćup