Obeležena slava u crkvi Svetog Nikole u Prištini

Фото ГрачаницаОнлајн

Фото ГрачаницаОнлајн

Episkop Teodosije: Činimo dobro, dobru se nadajmo

Sveti Nikola (Sveti Nikolaj), najčešća krsna slava kod Srba, obeležena je i u Prištini. Oko stotinak Srba, raseljenih iz Prištine, ali i iz Đakovice, Štimlja i drugih gradova Kosova, okupilo se u crkvi koja nosi ime Svetog Nikole, velikog sveca, čudotvorca i zaštitinika putnika, moreplovaca, trgovaca, strelaca, dece, i studenata , gde su prisustvovali liturgiji i rezanju slavskog kolača.

“Nigde lipe ne mirišu kao u Prištini. Zima je, a ja ih osećam. I u Beogradu, osećam miris prištinskih lipa. Danas sam srećna što sam ovde, ali sam tužna, jer ovde ne mogu da ostanem”, sa suzama u očima priča Danica Canić, koja sa svojom porodicom nije više u svom gradu, kao i većina njenih komšija i prijatelja.

“Nažalost, otišli smo iz svog grada, ali se nadam da ćemo se vratiti. Sve dok u to verujemo, postoji šansa da se vratimo”, kaže Nemanja Jovanović, koji se rodio u Prištini i krstio upravo u ovoj crkvi.

Foto GračanicaOnlajn

A pored crkve, na nekoliko koraka, kuće porodica Trajković i Đorđević. Ponosno odolevaju onima koji su pokušali da zatru sve što je bilo srpsko. Ilija Trajković, pokazujući na svoju pustu i srušenu kuću ima samo jednu poruku:

“Barem kada su ove slave, želeo bih da dođe više ljudi. Ne zaboravite svoje korene i svoja ognjišta.”

Svetu arhijerejsku liturgiju, na dan Svetog Nikole, ovog 19. decembra, odlazeće 2016. godine, služio je Episkop raško prizrenski i kosovsko metohijski Teodosije, uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije raško- prizrenske. Episkop Teodosije je u svojoj besedi rekao da se ovaj mučenički hram, koji je bio zapaljen, polako obnavlja i da tom obnovom, ne samo da vraća svetlost koja dolikuje jednoj hrišćanskoj svetinji već i krije sramotu onih koji su činili zločine.

Foto GračanicaOnlajn

“Nije nama stalo da stalno pokazujemo ono što je neko loše učinio, nama je stalo da svojim delovanjem i dobrim delima, popravimo i onoga koji je činio zlo i koji je ovaj hram skrnavio i rušio.”

I pored toga što već godinama koriste imovinu Srpske pravoslavne crkve u Prištini, kosovske institucije već tri godine ne plaćaju kiriju za to, istakao je vladika raško- prizrenski, a sa tim sredstvima je trebalo da se nastavi obnavljanje crkve Svetog Nikole. Da li je to nastavak uništavanja srpskih svetinja i progona Srba, pita se vladika Teodosije:

“Naša je dužnost, ne da ćutimo, nego da kažemo svima kako danas postupaju institucije Vlade i ovoga grada prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i ovom jedinom hramu u ovom gradu. Imamo još jedan hram koji smo započeli, ali nam  ne dozvoljavaju ni da uđemo u njega, a kamo li da ga obnovimo. I to svi gledaju i svi ćute”.

Foto GračanicaOnlajn

Neka se oni koji čine zlo i koji uzimaju i uzurpiraju tuđe, zapitaju kakva je njihova budućnost i da li je uopšte imaju, rekao je vladika Teodosije.

“Pozivam ih, neka čine dobro, pa neka se i nadaju dobru, a mi ćemo, bez imalo mržnje, svedočiti svoju veru i nastaviti dobro delo. Ako neko ruši, mi ćemo obnavljati, jer tim obnavljanjem, mi obnavljamo i sebe”, zaključio je svoju besedu Episkop raško- prizrenski, Teodosije, sa porukom da se pomolimo za sve, pa i za naše neprijatelje.

Posle Svete arhijerejske liturgije u crkvi posvećenoj Svetom Nikoli, u Prištini, zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Dušan Kozarev rekao je da je u ovaj sveti hram danas došao bez političkih poruka i da su svi prisutni ovde danas zbog ljubavi, vere i crkvenih zvona ovog hrama, koji je, kao  i susedne srpske kuće odoleo svim naletima vandala i rušitelja.

Foto GračanicaOnlajn

“Mi smo tu da se bavimo životom, mi smo tu da se obnavljamo, da se sabiramo, da se volimo i da tu vrstu poruke šaljemo i onima koji rade suprotno….Onima koji napadaju srpske dečake, onima koji se plaše srpskog povratka na srpska vekovna ognjišta, poručujemo da smo ovde danas da bismo voleli jedni druge, sa porukom da ljudi treba slobodno da žive, slobodno da se   kreću i da slobodno misle”, poručio je Dušan Kozarev.

Foto GračanicaOnlajn

Današnjoj Svetoj arhijerejskoj liturgiji u crkvi svetog Nikole u Prištini, prisustvovali su i zamenik premijera Kosova, Branimir Stojanović, gradonačelnik Gračanice, Vladeta Kostić, predsednik privremenog organa grada Prištine, Ljubinko Karadžić i poslanik u Skupštini Kosova, Bojan Mitić.

Anđelka Ćup