Обележена слава у цркви Светог Николе у Приштини

Фото ГрачаницаОнлајн

Епископ Теодосије: Чинимо добро, добру се надајмо

Свети Никола (Свети Николај), најчешћа крсна слава код Срба, обележена је и у Приштини. Око стотинак Срба, расељених из Приштине, али и из Ђаковице, Штимља и других градова Косова, окупило се у цркви која носи име Светог Николе, великог свеца, чудотворца и заштитиника путника, морепловаца, трговаца, стрелаца, деце, и студената , где су присуствовали литургији и резању славског колача.

“Нигде липе не миришу као у Приштини. Зима је, а ја их осећам. И у Београду, осећам мирис приштинских липа. Данас сам срећна што сам овде, али сам тужна, јер овде не могу да останем”, са сузама у очима прича Даница Цанић, која са својом породицом није више у свом граду, као и већина њених комшија и пријатеља.

“Нажалост, отишли смо из свог града, али се надам да ћемо се вратити. Све док у то верујемо, постоји шанса да се вратимо”, каже Немања Јовановић, који се родио у Приштини и крстио управо у овој цркви.

Фото ГрачаницаОнлајн

А поред цркве, на неколико корака, куће породица Трајковић и Ђорђевић. Поносно одолевају онима који су покушали да затру све што је било српско. Илија Трајковић, показујући на своју пусту и срушену кућу има само једну поруку:

“Барем када су ове славе, желео бих да дође више људи. Не заборавите своје корене и своја огњишта.”

Свету архијерејску литургију, на дан Светог Николе, овог 19. децембра, одлазеће 2016. године, служио је Епископ рашко призренски и косовско метохијски Теодосије, уз саслужење свештенства и монаштва Епархије рашко- призренске. Епископ Теодосије је у својој беседи рекао да се овај мученички храм, који је био запаљен, полако обнавља и да том обновом, не само да враћа светлост која доликује једној хришћанској светињи већ и крије срамоту оних који су чинили злочине.

Фото ГрачаницаОнлајн

“Није нама стало да стално показујемо оно што је неко лоше учинио, нама је стало да својим деловањем и добрим делима, поправимо и онога који је чинио зло и који је овај храм скрнавио и рушио.”

И поред тога што већ годинама користе имовину Српске православне цркве у Приштини, косовске институције већ три године не плаћају кирију за то, истакао је владика рашко- призренски, а са тим средствима је требало да се настави обнављање цркве Светог Николе. Да ли је то наставак уништавања српских светиња и прогона Срба, пита се владика Теодосије:

“Наша је дужност, не да ћутимо, него да кажемо свима како данас поступају институције Владе и овога града према Српској православној цркви и овом једином храму у овом граду. Имамо још један храм који смо започели, али нам  не дозвољавају ни да уђемо у њега, а камо ли да га обновимо. И то сви гледају и сви ћуте”.

Фото ГрачаницаОнлајн

Нека се они који чине зло и који узимају и узурпирају туђе, запитају каква је њихова будућност и да ли је уопште имају, рекао је владика Теодосије.

“Позивам их, нека чине добро, па нека се и надају добру, а ми ћемо, без имало мржње, сведочити своју веру и наставити добро дело. Ако неко руши, ми ћемо обнављати, јер тим обнављањем, ми обнављамо и себе”, закључио је своју беседу Епископ рашко- призренски, Теодосије, са поруком да се помолимо за све, па и за наше непријатеље.

После Свете архијерејске литургије у цркви посвећеној Светом Николи, у Приштини, заменик директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, Душан Козарев рекао је да је у овај свети храм данас дошао без политичких порука и да су сви присутни овде данас због љубави, вере и црквених звона овог храма, који је, као  и суседне српске куће одолео свим налетима вандала и рушитеља.

Фото ГрачаницаОнлајн

“Ми смо ту да се бавимо животом, ми смо ту да се обнављамо, да се сабирамо, да се волимо и да ту врсту поруке шаљемо и онима који раде супротно….Онима који нападају српске дечаке, онима који се плаше српског повратка на српска вековна огњишта, поручујемо да смо овде данас да бисмо волели једни друге, са поруком да људи треба слободно да живе, слободно да се   крећу и да слободно мисле”, поручио је Душан Козарев.

Фото ГрачаницаОнлајн

Данашнјој Светој архијерејској литургији у цркви светог Николе у Приштини, присуствовали су и заменик премијера Косова, Бранимир Стојановић, градоначелник Грачанице, Владета Костић, председник привременог органа града Приштине, Љубинко Караџић и посланик у Скупштини Косова, Бојан Митић.

Анђелка Ћуп