Raseljeni Srbi iz Đakovice za Svetog Nikolu u Prištini i Gračanici

Udruženje raseljneih Srba iz Đakovice “Uspenije Presvete Bogorodice” današnju slavu Svetog Nikolu Čudotvorca obeležiće posetom crkvi u Prištini i obilaskom manastira Gračanica.

„ Potomci starih, uglednih domaćina sa prostora Kosova i Metohije sa svojim prijateljima organozovano i skromno, iz svih krajeva Srbije krenuli su da u crkvi Svetog Nikole, u Prištini obeleže slavu. Kao i obilalazak Manastira Gračanice. Svetog Nikolu obeležićemo uz žito, sveću i slavski kolač, koji ćemo posvetiti svim Srbima, a posebno interno raseljenima koji i posle 17 godna, nažalost, na obraz i na dušu međunarodnih institucija, i ovu slavu slave i slavski kolač seku van svojih vekovnih ognjišta“, navodi se u saopštenju Udruženja raseljenih Đakovčana.

“Na put krećemo sa dubokim ubeđenjem i nadom Božijom da dogodine svi interno raseljeni Srbi svoju krsnu slavu slave i dočekuju goste na svom vekovnom Kosovu i Metohiji.  Zahvaljujemo se Kancelariji za Kosovo i Metohiju koja nam je omogućila ovaj humani put sećanja, ponosa, nezaborava, neodricanja od vekovne pravoslavne tradicije“, zaključeno je na kraju saopštena Udruženja Đakovčana ”Uspenje Presvete Bogorodice“.