Marko Đurić: Kulturna baština se ne štiti paljenjem ili stavljanjem lanaca i katanaca

Храм Христа Спаса

„Oni koji su stavili katance na Hram Hrista Spasa u Prištini, još jednom su pokazali kakvom vrednosnom sistemu pripadaju, a taj sistem je nedvosmisleno anticivilizacijski i antievropski“, kaže se u saopštenju direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovu i Metohiju, Marka Đurića i dodaje: „Jasno je da se iza neovlašćenog zabravljivanja sabornog pravoslavnog hrama u Prištini, krije nastojanje da se potpuno izbrišu svi tragovi postojanja srpskog naroda u tom gradu, u kojem je, podsetiću, do 1999. godine živelo više od 50 hiljada Srba.

Đurić poziva međunarodnu zajednicu da ne dopusti da se „nasilničkim uzurpiranjem hrama Hrista Spasa i simbolički okonča brutalno etničko čišćenje Srba iz Prištine.“

„Srbima na Kosovu i Metohiji je upućena jasna poruka da njihova kultura i religija nisu dobrodošli na Kosovu i Metohiji. Ovim činom je još jednom potvrđen i besmisao nastojanja samoproglašenog Kosova da postane članica Uneska, jer kulturna baština se ne štiti paljenjem ili stavljanjem lanaca i katanaca“, kaže Marko Đurić, u saopštenju dostavljenom medijima.

Eparhija raško-prizrenska je obavestila javnost da Episkop raško-prizrenski Teodosije, sa sveštenicima, monasima i građanima, nije mogao da uđe u hram Hrista Spasa u Prištini, 19. decembra, na dan Svetog Nikole, jer je neko promenio katanac na vratima. Slučaj je prijavljen Kosovskoj policiji.

 

Anđelka Ćup