Марко Ђурић: Културна баштина се не штити паљењем или стављањем ланаца и катанаца

Храм Христа Спаса

„Они који су ставили катанце на Храм Христа Спаса у Приштини, још једном су показали каквом вредносном систему припадају, а тај систем је недвосмислено антицивилизацијски и антиевропски“, каже се у саопштењу директора Канцеларије Владе Србије за Косову и Метохију, Марка Ђурића и додаје: „Јасно је да се иза неовлашћеног забрављивања саборног православног храма у Приштини, крије настојање да се потпуно избришу сви трагови постојања српског народа у том граду, у којем је, подсетићу, до 1999. године живело више од 50 хиљада Срба.

Ђурић позива међународну заједницу да не допусти да се „насилничким узурпирањем храма Христа Спаса и симболички оконча брутално етничко чишћење Срба из Приштине.“

„Србима на Косову и Метохији је упућена јасна порука да њихова култура и религија нису добродошли на Косову и Метохији. Овим чином је још једном потврђен и бесмисао настојања самопроглашеног Косова да постане чланица Унеска, јер културна баштина се не штити паљењем или стављањем ланаца и катанаца“, каже Марко Ђурић, у саопштењу достављеном медијима.

Епархија рашко-призренска је обавестила јавност да Епископ рашко-призренски Теодосије, са свештеницима, монасима и грађанима, није могао да уђе у храм Христа Спаса у Приштини, 19. децембра, на дан Светог Николе, јер је неко променио катанац на вратима. Случај је пријављен Косовској полицији.

 

Анђелка Ћуп