Nešto je trulo na Medicinskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici

Поцепани индекси

Поцепани индекси

Grupa studenata Medicinskog fakulteta Priština, koji je 1999. godine, kao i ceo univerzitet izmešten i sada je sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, pokrenula je sajt, kako navode, po ugledu na Vikiliks, sa ciljem da ukažu na korupciju, kao i na nepravilnost rada i netransparemtmost rukovodstva Medicinskog fakulteta. Međutim, pristup sajtu je ubrzo bio onemogućen. Kako nezvanično saznajemo, taj sajt je hakovan, ali je zato dostupana na drugom domenu. (http://medicinskifakultetpristina-korupcija.org)

Na početnoj strani sajta je pisalo:

„Na Medicinskom fakultetu Priština sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, na sceni je najočitiji i najgori mogući kriminal. Fakultetom rukovodi osoba koja je osuđena za falsifikat, odnosno osoba koja se nagodila sa tužilaštvom i prihvatila krivicu, a onda bez trunke morala i griže savesti nastavila da vodi ovu visokoškolsku instituciju. Pitamo se kakvi će kadrovi proisteći iz ovog našeg fakulteta, kada nam se indeksi i matične knjige nalaze po kontejnerima, a diplome samo štancuju. Mi, studenti ovog fakulteta, želimo da ovim putem pružimo podršku grupi časnih i poštenih profesora koji su rizikujući sve, obelodanili mahinacije aktuelnog rukovodstva fakulteta, na čelu sa dekanom Radetom Grbićem. Najnoviji falsifikati diploma stranim državljanima govore u prilog tome da je aktuelna uprava fakulteta ogrezla u korupciji i kriminalu”.

This slideshow requires JavaScript.

Krenuli smo tragom ove priče i pokušali da razgovaramo sa dekanom Medicinskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, dr Radetom Grbićem, ali bezuspešno. Na telefonske pozive i imejlove nije odgovarao, ali je zato našoj redakciji stiglo pismo, koje je potpisalo 20 uglednih naučnih radnika i profesora ovog fakulteta (imena nisu navedena, ali su poznata redakciji). U pismu se kaže da je dr Grbić “počeo sa mahinacijama”, odmah po postavljenju na mesto dekana. Naime, sporazum o saradnji sa Kliničko-bolničkim centrom Priština, izmeštenim u Gračanicu, odnosno sa njegovim tadašnjim direktorom, dr Stojanom Sekulićem, navodno je potpisao dr Grbić, kao dekan Medicinskog fakulteta u seprtembru 2013. godine, iako je na mesto dekana izabran juna meseca, s tim što mu je mandat počeo tek 1. oktobra iste godine. Na mesto dekana, naravno, dr Grbić je izabran od strane Nastavno naučnog veća, na predlog katedri.

Od tada počinje agonija, kako se tvrdi u pismu nezadovoljnih profesora, koji zahtevaju samo da se ovoj renomiranoj naučno-školskoj ustanovi vrati ugled, kakav i zaslužuje zahvaljujući godinama uspešnog rada i stručnjacima koje je iznedrila. Zbog “falsifikata tog ugovora”, zbog kojeg je 40 lekara Kliničko- bolničkog centra ostalo bez angažovanja, i dr Rade Grbić i dr Stojan Sekulić su optuženi, ali su se nagodili sa tužilaštvom i umesto zatvorskih kazni, platili su novčane kazne, Grbić u iznosu od 200 000, a Sekulić, u iznosu od 100 000 dinara. “Postavlja se pitanje odakle moralni kedibilitet da se rukovodi Medicinskim fakultetom, ako ste priznali da ste učestvovali u falsifikovanju dokumenata!?”, pitaju se profesori koji su podneli krivičnu prijavu i procenili da im je načinjena šteta u iznosu od 2 miliona evra.

Uverenja

Kriminalne radnje se nastavljaju, tvrde potpisnici pisma, tako što počinje zapošljavanje na fakultetu po rodbinskim i prijateljskim linijama, upis studenata van rang liste i njihov prelazak na medicinski, sa neakreditovanih fakulteta, zapošljavanje uprkos zabrani Vlade Srbije i to uglavnom pomoćnog osoblja, vozača, čistača, ložača, a u isto vreme davanje otkaza docentima i asistentima. O zloupotrebama, kako kažu, obavestili su sve nadležne, od rektora, preko inspekcije, do Ministarstva prosvete.

I mi smo kontaktirali rektora prof. dr Srećka Milačića, pitanjem da li je upoznat sa stanjem na Medicinkom fakultetu i da li je istina da ne potpisuje diplome svršenih lekara?

“Upoznat sam sa situacijom na ovom fakultetu i situacija je zaista alarmantna. Rektor nema nadležnost da smeni dekana, jer fakulteti imaju autonomiju, ali smo imali sednicu Senata, na kojoj su predstvanici devet fakulteta glasali da dekan Grbić podnese ostavku. Jedini glas u njegovu korist, dao je on sam, ali ipak nije podneo ostavku. Što se tiče diploma, nije fer prema ljudima koji su zaista njih stekli svojim radom, tako da ja diplome potpisujem. Odbio sam da potpišem sporne diplome studenata koji su došli sa neakreditovanog privatnog i ugašenog fakulteta, U. S. Medical School, koji su primljeni na naš univerzitet, uprkos tome što je taj fakultet bio bez licence”, reči su rektora Prištinskog univerziteta, smeštenog u Kososvskoj Mitrovici.

Krivična prijava

Prva na listi takvih lekara, koji su došli sa spornog privatnog univerziteta U. S. Medical School, bila je diploma lekarke A.R., koja se sa U.S. Medical School prebacila na fakultet u Kosovskoj Mitrovici, gde je okončala studije, pa joj je zatim diploma poništena, a posle kraćeg vremena joj ponovo dodeljena titula doktora medicine, što je apsurd, kaže se dalje u pismu nezadovoljnih profesora. O ovom slučaju su u septembru mesecu ove godine, pisale i Večernje novosti. Takođe, grupa profesora i studenata sumnja da je izvesni J.M., primljen na šestu godinu studija, iako prethodno nije bio upisam ni na jedan medicinski fakultet u Srbiji.

Vrhunac je skorašnja falsifikovana diploma izvesnom Italijanu, M.P., a falsifikat je otkriven, tako što je dotični “doktor”, konkurisao za posao u Indiji, o čemu je nedavno pisao i Informer. Na diplomi se nalazi pečat Medicinskog fakulteta u Mitrovici, ali sa potpisima dekana i rektora, koji to nisu, odnosno, potpisi su lažni i na njima su imena i prezimena ljudi, koji su nepoznati. Prevara je otkrivena kada su iz Indije fakultetu podneli zahtev za verifikaciju diplome.

Dekanu Grbiću se na teret stavlja i naknadni upis studenata, posle završenog roka za upis, zatim upis studenata mimo rang liste, pa je tako u školsku 2013/2014. godinu, upisan 174. sa liste, a nije 81., kao i da je primljeno 30% studenata više, nego što je dozvoljeno u školskoj 2014/2015. godini. Isto krivično delo, navode pomenuti potpisnici pisma, dekan ponavlja i ove godine kada je na zvaničnom sajtu fakulteta, objavljen dodatni konkurs za upis studenata, i to krajem novembra, kada je semestar već pri kraju. U ovom “upisnom roku”, takođe su primljeni studenti koji nisu ispunjavali kriterijume upisa.

Odluke Univerzitet u Prištini

Nezadovoljni profesori takođe tvrde da je Grbić dao otkaz (asistentu specijalistai, magistru) ass. dr sci. Miri Stojanović, a na njeno mesto asistenta za predmet psihijatriju, doveo svog bratanca, dr Igora Grbića sa Klinike za psihijatriju “DR Laza Lazarević”.

“Moje šikaniranje od strane aktuelnog dekana počelo je dolaskom dekanovog rođaka, tek svršenog studenta Igora Grbića. Najpre, prof. dr Milutin Nenadović instruiše komisiju za polaganje specijalnog ispita, koja me tendenciozno na završnom specijalističkom ispitu ocenjuje ocenom dobar. Posle toga, onemogućava moj profesionalni rad na Medicinskom fakultetu, a kada sam se pobunila protiv mog prekida radnog odnosa, čita izmišljeno pismo prof. dr Slavice Đukić Dejanović. To izmišljeno pismo je pročitao pred 120 članova Naučno nastavnog veća u kojem nipodaštava moje stručne i profesionalne kvalitete. Na moj zahtev preko zaštitnika informacija, gospodina Šabića, tražim to famozno pismo koje mi uprava fakulteta nije htela dostaviti. Kasnije se ispostavilo da to pismo nikada nije ni postojalo, već je to sve lažirao sadašnji dekan Grbić. Informaciju o nepostojanju pisma sam dobila preko Poverenika za informacije gospodina Šabića”, navodi dr Mirjana Stojanović Tasić, koja je žalbu uputila i Odboru Skupštine Srbije za obrazovanje. (Zaključak o nepostojanju pisma Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u Sektoru za žalbe i izvršenja zaveden je pod brojem 07-00-04094/2015-03, sa datumom 14.12.2015 godine.)

Inače, prof. dr Slavica Đukić Dejanović, za koju potpisnici pisma dostavljenom našoj redakciji tvrde da je Grbićeva partijska drugarica, iako penzionisana na univerzitetu u Kragujevcu, na fakultetu u Mitrovici je predavač i član komisije za odbranu doktorata.

Zapisnik sa konstitutivne sednice Senata Univerziteta održane 12. 11. 2015.

Prosvetna inspekcija je prilikom kontrole rada Medicinskog fakulteta, otkrila više nepravilnosti u radu ove visoko- školske ustanove i naložila njihovo otklanjanje. Utvrdili su neusklađenost akata fakulteta, propuste u vođenju evidencije i priznavanja ispita sa drugih fakulteta, kao i prekomeran upis studenata, pa je podnešena i prekršajna prijava, sa zahtevom da se nepravilnosti otklone. Dekan Grbić je posle nalaza prosvetne inspekcije, selektivno poništavao diplome i ocene, ali deo nepravilnosti je ipak otklonjen. Ipak, posle svih afera koje su tresle ovu visokoškolsku ustanovu, Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Skupštine Srbije, 15.10.2015. godine, donosi odluku da dr Rade Grbić podnese ostavku, ali se Grbić oglušio i o tu odluku. Kako nam je već rekao rektor Milačić, univerzitet nema nadležnost da smeni dekana i pored svih problema i činjenica.

“Mi pokušavamo da očuvamo kredibilitet našeg univreziteta i u tome uspevamo i pored svih problema sa kojima se srećemo. Naš univerzitet je jedan od najboljih na jugoistočnom Balkanu, naši stručnjaci su veoma cenjeni u mnogim oblastima, pa i doktori medicine. Zato bismo želeli da se ovakve priče ne ponavljaju i ne urušavaju naš ugled”, rekao nam je rektor Milačić.

Zbog niza nepravilsnosti u radu dekana Grbića, grupa profesora je pokrenula krivični postupak, ali i zbog neprimanja zdravstvenog dela plate, koji od 2012. godine, nisu primili 43 nastavnika. Radi se o već spomenutom sporazumu između dr Grbića i dr Stojana Sekulića.

Vrhunac afera koje tresu Medicinski fakultet u Kosovskoj Mitrovici, ipak su pocepani indeksi i listovi matičnih knjiga, pronađeni u kontejneru u Mitrovici, koji su kasnije prosleđeni Policijskoj upravi u Kruševcu, gde je, kako kažu potpisnici pisma koji traže dekanovu smenu, i podignuta optužnica protiv Grbića. Našoj redakciji je dostavljen primerak prijave iz policije. Kako nam je rekao jedan od profesora, u kontejneru je pronađeno 927 predmeta, koji su bili spremni za uništavanje, odnosno pocepani indeksi i matična knjiga za 2004., 2005., 2006., 2007. i 2008. godinu, bez korica i bez jednog dobrog dela listova iz te knjige, kao i potvrde o upisu, potvrde za izdavanje diploma, uplatnice i slično. Kako je saznala naša redakcija iz izvora bliskih policiji u Kruševcu, Kruševljanin S.S. (40), radnik administritivne službe dekanata Medicinskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, osimnjičen je za  falsifikovanje diploma i drugih isprava studenata ove visokoškolske institucije.

Potpisnici pisma, grupa nezadovoljnih profesora, sumnjaju da se radi o retroaktivnom upisu studenata u 2004., 2005., 2006., 2007. i 2008. godinu i da je jedan deo dokumentacije uništen.

U izjavi za portal GračanicaOnlajn, šefica studenstke službe i osoba odgovorna za čuvanje arhive, Zorka Đorđević, tvrdi da su to sve priče onih koji pokušavaju da bace ljagu na fakultet i dekana, koji odlično radi svoj posao i koji je uveo red na fakultetu. Đorđevićeva tvrdi da se svake godine na fakultetu koriste nove matične knjige, da su sve stare ukoričene i da to možemo da proverimo.

“Ja životom garantujem da u radu studentske službe i dekana Grbića nema propusta. Ti iscepani listovi iz matičnih knjiga su prazni listovi i neko to pokušava da podigne na nivo i iskoristi protiv dekana i nas koji savesno radimo svoj posao. To se sve dešavalo, jer smo se selili iz starog u novi dekanat. Ponavljam da nema nikakvih nečasnih radnji, niti je iko pokušavao da uništi dokumenta”, tvrdi Zorka Đorđević.

Sa druge strane, profesori koji su prijavili ovaj slučaj, tvrde da je selidba iz starog u novi dekanat, bila maja 2015. godine, a iscepani listovi su pronađeni u avgustu 2015., dok je policija nakon operativne obrade dobijenih podataka, krivičnu prijavu podnela 10. februara 2016. godine, kao i da svaki list matične knjige ima serijski broj, tako da se ni prazni listovi ne smeju bacati.


Imena potpisnika pisma, u kome se tvrdi da na Medicinskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici, dekan Grbić sa grupom administrativnih radnika, profesora, ali i sa grupom studenata, vrši nezakonite radnje, poznata su redakciji.

Sednica sa zaključcima

KOPIRAN TEKST SA SAJTA SKUPŠTINE

  1. sednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo
Na sednici Odbora, održanoj 15. oktobra, razmotrena je informacija o pritužbama u vezi sa radom visokoškolskih ustanova-organa poslovođenja. Članovima Odbora izložena je predstavka profesora Medicinskog fakulteta iz Prištine sa trenutnim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, kao i predstavke dr Mirjane Stojanović Tasić i prof. dr Zore Konjović.
Nakon obrazlaganja predstavki, članovima Odbora obratio se dekan Medicinskog Fakulteta iz Prištine sa trenutnim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, prof. dr Rade Grbić.
Nakon četvoročasovne diskusije usvojeni su sledeći predlozi zaključaka:
1. Da se primedbe koje su iznete na sednici Odbora, posebno one koje se tiču nadležnosti, upravljačkih prava dekana, nadzora nad radom organa upravljanja i sprovođenja odluka inspekcije, uzmu u obzir prilikom izrade novog zakona o visokom obrazovanju.
2. Da prosvetna inspekcija ispita navode grupe profesora sa Medicinskog fakulteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici u vezi sa (ne)sprovođenjem zaključaka te inspekcije od 19.05.2015. godine.
3. Odbor predlaže da dekan Medicinskog fakulteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici podnese ostavku na funkciju.
Sednicom je predsedavala predsednik Odbora mr Aleksandra Jerkov.

Anđelka Ćup

Save

Save

Save

Save

Save

Save