Нешто је труло на Медицинском факултету у Косовској Митровици

Поцепани индекси

Група студената Медицинског факултета Приштина, који је 1999. године, као и цео универзитет измештен и сада је са седиштем у Косовској Митровици, покренула је сајт, како наводе, по угледу на Викиликс, са циљем да укажу на корупцију, као и на неправилност рада и нетранспаремтмост руководства Медицинског факултета. Међутим, приступ сајту је убрзо био онемогућен. Како незванично сазнајемо, тај сајт је хакован, али је зато доступана на другом домену. (http://medicinskifakultetpristina-korupcija.org)

На почетној страни сајта је писало:

„На Медицинском факултету Приштина са седиштем у Косовској Митровици, на сцени је најочитији и најгори могући криминал. Факултетом руководи особа која је осуђена за фалсификат, односно особа која се нагодила са тужилаштвом и прихватила кривицу, а онда без трунке морала и гриже савести наставила да води ову високошколску институцију. Питамо се какви ће кадрови проистећи из овог нашег факултета, када нам се индекси и матичне књиге налазе по контејнерима, а дипломе само штанцују. Ми, студенти овог факултета, желимо да овим путем пружимо подршку групи часних и поштених професора који су ризикујући све, обелоданили махинације актуелног руководства факултета, на челу са деканом Радетом Грбићем. Најновији фалсификати диплома страним држављанима говоре у прилог томе да је актуелна управа факултета огрезла у корупцији и криминалу”.

This slideshow requires JavaScript.

Кренули смо трагом ове приче и покушали да разговарамо са деканом Медицинског факултета у Косовској Митровици, др Радетом Грбићем, али безуспешно. На телефонске позиве и имејлове није одговарао, али је зато нашој редакцији стигло писмо, које је потписало 20 угледних научних радника и професора овог факултета (имена нису наведена, али су позната редакцији). У писму се каже да је др Грбић “почео са махинацијама”, одмах по постављењу на место декана. Наиме, споразум о сарадњи са Клиничко-болничким центром Приштина, измештеним у Грачаницу, односно са његовим тадашњим директором, др Стојаном Секулићем, наводно је потписао др Грбић, као декан Медицинског факултета у сепртембру 2013. године, иако је на место декана изабран јуна месеца, с тим што му је мандат почео тек 1. октобра исте године. На место декана, наравно, др Грбић је изабран од стране Наставно научног већа, на предлог катедри.

Од тада почиње агонија, како се тврди у писму незадовољних професора, који захтевају само да се овој реномираној научно-школској установи врати углед, какав и заслужује захваљујући годинама успешног рада и стручњацима које је изнедрила. Због “фалсификата тог уговора”, због којег је 40 лекара Клиничко- болничког центра остало без ангажовања, и др Раде Грбић и др Стојан Секулић су оптужени, али су се нагодили са тужилаштвом и уместо затворских казни, платили су новчане казне, Грбић у износу од 200 000, а Секулић, у износу од 100 000 динара. “Поставља се питање одакле морални кедибилитет да се руководи Медицинским факултетом, ако сте признали да сте учествовали у фалсификовању докумената!?”, питају се професори који су поднели кривичну пријаву и проценили да им је начињена штета у износу од 2 милиона евра.

Уверења

Криминалне радње се настављају, тврде потписници писма, тако што почиње запошљавање на факултету по родбинским и пријатељским линијама, упис студената ван ранг листе и њихов прелазак на медицински, са неакредитованих факултета, запошљавање упркос забрани Владе Србије и то углавном помоћног особља, возача, чистача, ложача, а у исто време давање отказа доцентима и асистентима. О злоупотребама, како кажу, обавестили су све надлежне, од ректора, преко инспекције, до Министарства просвете.

И ми смо контактирали ректора проф. др Срећка Милачића, питањем да ли је упознат са стањем на Медицинком факултету и да ли је истина да не потписује дипломе свршених лекара?

“Упознат сам са ситуацијом на овом факултету и ситуација је заиста алармантна. Ректор нема надлежност да смени декана, јер факултети имају аутономију, али смо имали седницу Сената, на којој су предстваници девет факултета гласали да декан Грбић поднесе оставку. Једини глас у његову корист, дао је он сам, али ипак није поднео оставку. Што се тиче диплома, није фер према људима који су заиста њих стекли својим радом, тако да ја дипломе потписујем. Одбио сам да потпишем спорне дипломе студената који су дошли са неакредитованог приватног и угашеног факултета, У. С. Медицал Сцхоол, који су примљени на наш универзитет, упркос томе што је тај факултет био без лиценце”, речи су ректора Приштинског универзитета, смештеног у Кососвској Митровици.

Кривична пријава

Прва на листи таквих лекара, који су дошли са спорног приватног универзитета У. С. Медицал Сцхоол, била је диплома лекарке А.Р., која се са У.С. Медицал Сцхоол пребацила на факултет у Косовској Митровици, где је окончала студије, па јој је затим диплома поништена, а после краћег времена јој поново додељена титула доктора медицине, што је апсурд, каже се даље у писму незадовољних професора. О овом случају су у септембру месецу ове године, писале и Вечерње новости. Такође, група професора и студената сумња да је извесни Ј.М., примљен на шесту годину студија, иако претходно није био уписам ни на један медицински факултет у Србији.

Врхунац је скорашња фалсификована диплома извесном Италијану, М.П., а фалсификат је откривен, тако што је дотични “доктор”, конкурисао за посао у Индији, о чему је недавно писао и Информер. На дипломи се налази печат Медицинског факултета у Митровици, али са потписима декана и ректора, који то нису, односно, потписи су лажни и на њима су имена и презимена људи, који су непознати. Превара је откривена када су из Индије факултету поднели захтев за верификацију дипломе.

Декану Грбићу се на терет ставља и накнадни упис студената, после завршеног рока за упис, затим упис студената мимо ранг листе, па је тако у школску 2013/2014. годину, уписан 174. са листе, а није 81., као и да је примљено 30% студената више, него што је дозвољено у школској 2014/2015. години. Исто кривично дело, наводе поменути потписници писма, декан понавља и ове године када је на званичном сајту факултета, објављен додатни конкурс за упис студената, и то крајем новембра, када је семестар већ при крају. У овом “уписном року”, такође су примљени студенти који нису испуњавали критеријуме уписа.

Одлуке Универзитет у Приштини

Незадовољни професори такође тврде да је Грбић дао отказ (асистенту специјалистаи, магистру) асс. др сци. Мири Стојановић, а на њено место асистента за предмет психијатрију, довео свог братанца, др Игора Грбића са Клинике за психијатрију “ДР Лаза Лазаревић”.

“Моје шиканирање од стране актуелног декана почело је доласком декановог рођака, тек свршеног студента Игора Грбића. Најпре, проф. др Милутин Ненадовић инструише комисију за полагање специјалног испита, која ме тенденциозно на завршном специјалистичком испиту оцењује оценом добар. После тога, онемогућава мој професионални рад на Медицинском факултету, а када сам се побунила против мог прекида радног односа, чита измишљено писмо проф. др Славице Ђукић Дејановић. То измишљено писмо је прочитао пред 120 чланова Научно наставног већа у којем ниподаштава моје стручне и професионалне квалитете. На мој захтев преко заштитника информација, господина Шабића, тражим то фамозно писмо које ми управа факултета није хтела доставити. Касније се испоставило да то писмо никада није ни постојало, већ је то све лажирао садашњи декан Грбић. Информацију о непостојању писма сам добила преко Повереника за информације господина Шабића”, наводи др Мирјана Стојановић Тасић, која је жалбу упутила и Одбору Скупштине Србије за образовање. (Заклјучак о непостојању писма Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности у Сектору за жалбе и извршења заведен је под бројем 07-00-04094/2015-03, са датумом 14.12.2015 године.)

Иначе, проф. др Славица Ђукић Дејановић, за коју потписници писма достављеном нашој редакцији тврде да је Грбићева партијска другарица, иако пензионисана на универзитету у Крагујевцу, на факултету у Митровици је предавач и члан комисије за одбрану доктората.

Записник са конститутивне седнице Сената Универзитета одржане 12. 11. 2015.

Просветна инспекција је приликом контроле рада Медицинског факултета, открила више неправилности у раду ове високо- школске установе и наложила њихово отклањање. Утврдили су неусклађеност аката факултета, пропусте у вођењу евиденције и признавања испита са других факултета, као и прекомеран упис студената, па је поднешена и прекршајна пријава, са захтевом да се неправилности отклоне. Декан Грбић је после налаза просветне инспекције, селективно поништавао дипломе и оцене, али део неправилности је ипак отклоњен. Ипак, после свих афера које су тресле ову високошколску установу, Одбор за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво Скупштине Србије, 15.10.2015. године, доноси одлуку да др Раде Грбић поднесе оставку, али се Грбић оглушио и о ту одлуку. Како нам је већ рекао ректор Милачић, универзитет нема надлежност да смени декана и поред свих проблема и чињеница.

“Ми покушавамо да очувамо кредибилитет нашег униврезитета и у томе успевамо и поред свих проблема са којима се срећемо. Наш универзитет је један од најбољих на југоисточном Балкану, наши стручњаци су веома цењени у многим областима, па и доктори медицине. Зато бисмо желели да се овакве приче не понављају и не урушавају наш углед”, рекао нам је ректор Милачић.

Због низа неправилсности у раду декана Грбића, група професора је покренула кривични поступак, али и због непримања здравственог дела плате, који од 2012. године, нису примили 43 наставника. Ради се о већ споменутом споразуму између др Грбића и др Стојана Секулића.

Врхунац афера које тресу Медицински факултет у Косовској Митровици, ипак су поцепани индекси и листови матичних књига, пронађени у контејнеру у Митровици, који су касније прослеђени Полицијској управи у Крушевцу, где је, како кажу потписници писма који траже деканову смену, и подигнута оптужница против Грбића. Нашој редакцији је достављен примерак пријаве из полиције. Како нам је рекао један од професора, у контејнеру је пронађено 927 предмета, који су били спремни за уништавање, односно поцепани индекси и матична књига за 2004., 2005., 2006., 2007. и 2008. годину, без корица и без једног доброг дела листова из те књиге, као и потврде о упису, потврде за издавање диплома, уплатнице и слично. Како је сазнала наша редакција из извора блиских полицији у Крушевцу, Крушевљанин С.С. (40), радник администритивне службе деканата Медицинског факултета у Косовској Митровици, осимњичен је за  фалсификовање диплома и других исправа студената ове високошколске институције.

Потписници писма, група незадовољних професора, сумњају да се ради о ретроактивном упису студената у 2004., 2005., 2006., 2007. и 2008. годину и да је један део документације уништен.

У изјави за портал ГрачаницаОнлајн, шефица студенстке службе и особа одговорна за чување архиве, Зорка Ђорђевић, тврди да су то све приче оних који покушавају да баце љагу на факултет и декана, који одлично ради свој посао и који је увео ред на факултету. Ђорђевићева тврди да се сваке године на факултету користе нове матичне књиге, да су све старе укоричене и да то можемо да проверимо.

“Ја животом гарантујем да у раду студентске службе и декана Грбића нема пропуста. Ти исцепани листови из матичних књига су празни листови и неко то покушава да подигне на ниво и искористи против декана и нас који савесно радимо свој посао. То се све дешавало, јер смо се селили из старог у нови деканат. Понављам да нема никаквих нечасних радњи, нити је ико покушавао да уништи документа”, тврди Зорка Ђорђевић.

Са друге стране, професори који су пријавили овај случај, тврде да је селидба из старог у нови деканат, била маја 2015. године, а исцепани листови су пронађени у августу 2015., док је полиција након оперативне обраде добијених података, кривичну пријаву поднела 10. фебруара 2016. године, као и да сваки лист матичне књиге има серијски број, тако да се ни празни листови не смеју бацати.


Имена потписника писма, у коме се тврди да на Медицинском факултету у Косовској Митровици, декан Грбић са групом административних радника, професора, али и са групом студената, врши незаконите радње, позната су редакцији.

Седница са закључцима

КОПИРАН ТЕКСТ СА САЈТА СКУПШТИНЕ

  1. седница Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво
На седници Одбора, одржаној 15. октобра, размотрена је информација о притужбама у вези са радом високошколских установа-органа пословођења. Члановима Одбора изложена је представка професора Медицинског факултета из Приштине са тренутним седиштем у Косовској Митровици, као и представке др Мирјане Стојановић Тасић и проф. др Зоре Коњовић.
Након образлагања представки, члановима Одбора обратио се декан Медицинског Факултета из Приштине са тренутним седиштем у Косовској Митровици, проф. др Раде Грбић.
Након четворочасовне дискусије усвојени су следећи предлози закључака:
1. Да се примедбе које су изнете на седници Одбора, посебно оне које се тичу надлежности, управљачких права декана, надзора над радом органа управљања и спровођења одлука инспекције, узму у обзир приликом израде новог закона о високом образовању.
2. Да просветна инспекција испита наводе групе професора са Медицинског факултета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици у вези са (не)спровођењем закључака те инспекције од 19.05.2015. године.
3. Одбор предлаже да декан Медицинског факултета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици поднесе оставку на функцију.
Седницом је председавала председник Одбора мр Александра Јерков.

Анђелка Ћуп

Save

Save

Save

Save

Save

Save