Ako nema „održivog“ povratka u kosovske gradove, ima u skupštinske klupe

Славко Симић

Фото ГрачаницаОнлајн: Славко Симић

U našu redakciju je stiglo još jedno saopštenje, sada slobodno možemo reći, dela Srpske liste. Nije opet najjasnije da li je ovo obraćanje poslanicima Skupštine Kosova, Vladi Kosova ili široj javnosti, ali saopštenje opet, uz izvinjenje zbog nelektorisanog teksta, prenosimo u celosti. Napominjemo da su današnjoj sednici Parlamenta Kosova, prisustvovali: Slobodan Petrović, Slavko Simić, Milika Vuletić, Mirjana Vulićević i Bojan Mitić.


Dozvolite mi da vam se obratim u vezi povratka Srpske liste u današnjem radu Skupštinske sednice.
Poštovane kolege, posle dužeg vremena, danas nas vidite u skupštinskim klupama, želim da znate da politički uslovi za naš povratak realno jos uvek nisiu ispunjeni, jer svi moraju da budu svesni koliko je teško vratiti se u institucije gde politički ignorišu potrebe vaše zajednice I gde se ignorisu prava srpske zajednice. Poručujem kolegama iz parlamenta, članovima Vlade i medjunarodne zajednice, da je ovo poslednji pokušaj provere demokratije na Kosovu, shvatite nas i prihvatite kao partnere, ali ne samo na papiru kao do sada. Svi zajedno moramo menjati sve na bolje, počevši od naše komunikacije i uvažavanja mišljenja I stavova. Srpska lista će preko svojih političkih predstavnika nastaviti dosledno da se bori za prava srpske zajednice i borićemo se isključivo preko centralnih institucija i tako ispuniti naš cilj, a to je jače institucionalno pozicioniranje i poštovanje svih prava srpskog naroda na Kosovu.
Želim da znate da Srpska lista nastavlja da snažno bude protiv zakona o Trepči, i zakona o strateškim investicijam, Zakona koji su usvojeni bez konsultacija sa srpskom zajednicom i koja je bila izuzeta iz svakog procesa odlučivanja. Dakle, sigurno da su to zakoni koji ugrožavaju interese i opstanak Srba na Kosovu, ali da bismo bili u mogućnosti da branimo naše vitalne interese, mi moramo da se vratimo borbi unutar institucija i probati da osporimo ove zakone.
Samo preko našeg direktnog učešća možemo da budemo u poziciji da branimo interese našeg naroda i da zajednički sa našim partnerima radimo za bolju budućnost svih građana.
Naši koalicioni partneri treba da znaju da samo iskrenim i zajedničkim radom možemo prevazići ključne probleme i tako razvijemo naše zajedničke ciljeve, a to je zajednička budućnost koja će povratiti poverenje među našim zajednicama.
Želim da poručim koalicionim partnerima da ću kao šef poslaničkog kluba konstantno vršiti pritisak gotovo na svakoj sednici Skupštine i tražiti da se do kraja ispoštuje koalicioni dogovor, a isto tako da se ispoštuje i dogovor postignut u Briselu u vezi formiranja Zajednice srpskih opština.
To je prioritet našeg budućeg rada, a isto tako očekujemo da naši koalicioni partneri Demokratska partija Kosova I Demokratski savez Kosova ispoštuju dogovore, i odmah pokrenu proces formiranja Zajednice srpskih opština. Srpska lista će biti veoma aktivna i dati sve od sebe da se ispoštuju osnovni principi Briselskog sporazuma koji se tiču Zajednice srpskih opština i da se nastavi process koji će dovesti do njenog skorog formiranja.
Vi gospodine Mustafa, a i vi gospodine Veselji, nadam se da ćete najzad prvobitno da ispoštujete srpski narod na Kosovu, ispoštujete naš koalicioni dogovor, i ispunite sve vaše obaveze koje proizilaze iz Briselskog sporazuma.
Očekujemo da i vi preuzmete odgovornost koju je preuzeo Predsednik Vlade Republike Srbije  gospodin Aleksandar Vučić koji odgovorno implementira i poštuje sve principe Briselskog sporazuma, čak i one oko kojih je pristajao na teške kompromise. Očekujemo da prestanete da koristite opoziciju kao izgovor, jer i u Beogradu postoji opozicija, ali gospodin Aleksandar Vučić ume da se izbori sa tim jer ima viziju budućnosti i viziju pomirenja.
Osim toga, u procesu smo glasanja za budžetsku 2017. godinu, i smatramo da je naše prisustvo u procesu kreiranja I odobrenja budžeta ključno što se tiče javnih investicija u srpskim sredinama, a sve u cilju bolje budućnosti, opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu.
Vremena za gubljenje u prepucavanje u medijima više nema, zato moramo da se vratimo poslu, da bismo ispunili ono što smo obećali našim građanima.
Jos jednom ponavljam nemamo vremena da cekamo da porces uspostavljanja ZSO.
Gospodine Mustafa očekujem od vas da preuzmete odgovornost budete odlucni I krenete u proces formiranja ZSO a mi cemo Vam dati svu podrsku I ucestvovati u tom procesu. Pozivam albansku javnost I albanske politicke predstavnike da prestanu sa pruzanjem otpora Briselskim dogovorima I da private ZSO jer to je kljuc opstanka Srba na Kosovu.
Srpska lista

Anđelka Ćup