fbpx

„Jedinstvo“, kolevka srpske pisane medijske reči na Kosovu i Metohiji

Фото ГрачаницаОнлајн: Јединство

Фото ГрачаницаОнлајн: Јединство

Novinari i prijatelji lista „Jedinstvo“, u sastavu „Panorame“ (Ustanova za novinsko-izdavačku delatnost), obeležili su u Mitrovici sedamdeset drugi rođendan, uz prisustvo brojnih bivših i sadašnjih radnika, kolega i prijatelja. Nagradu Mirko Čupić, za istaknuto i pravovremeno izveštavanje i novinarsku hrabrost, dobila je novinarka TV Most iz Gračanice, Jasmina Stojković.

List „Jedinstvo“, jedini štampani medij na srpskom jeziku na Kosovu i Metohiji, proslavio je sedamdeset drugi rođendan. Veselo, kako i dolikuje kada se slavi rođendan, evocirajući uspomene na protekli period u svom radu, tužno, jer više nisu u svom gradu, ali sa zadovooljstvom, jer još uvek opstaju uprkos svim teškoćama. Gostiju puno: prijatelja, saradnika, bivših i sadašnjih radnika, a najviše kolega.

Foto GračanicaOnlajn: Rada Komazec

„Jedinstvo“ je list, koji već osmu deceniju izveštava i kritikuje, ali i zagovara slogu i, naravno, jedinstvo. Jedini štampani medij na Kosovu i Metohiji, još uvek traje, iako je proteran iz svojih prostorija u Prištini. I pored toga što je posle 1999. godine morao da krene od nule, „Jedinstvo“ i dalje svakog meseca stiže u domove svojih vernih čitalaca. Ovaj list je nastavio kontinuitet nasilno prekinutog života u Prištini 1999. godine, rekla je glavna i odgovorna urednica „Jedinstva“, Rada Komazec, pozdravljajući goste.

„„Jedinstvo“ nije samo informator srpskog naroda, već je i svedok i tumač sveukupnog životnog pulsiranja na ovim prostorima. „Jedinstvo“ je list koji nije težio senzacijama, iako je senzacionalizam trend i kod nas i u svetu, već su naša opredeljenja bila da naš list čuva jedinstvo srpskog naroda“,rekla je Rada komazec, naglašavajući da u svom višedecenijskom izaleženju, „Jedinstvo“ nikada nije izlazilo iz sfere objektivne stvarnosti, držeći se visokih kriterijuma novinarske etike i sopstvene principijelnosti.

Jedan od najboljih poznavalaca rada jedinih novina na srpskom jeziku na Kosovu i Metohiji, Setozar Vlahović, direktor „Panirame – Jedinstvo“, istakao je da je svako od sadašnjih i bivših novinara, ugradio sebe u ovaj list, a da je njegova želja da se pozicija ovog lista popravi, ali ne više, nego u onoj meri, u kojoj će se popraviti i položaj srpskog naroda na Kosovi i Metohiji.

Foto GračanicaOnlajn: Setozar Vlahović

„Mi nikada nećemo napustiti ove naše prostore, jer možemo iskreno i sa sigurnošću utvrditi da su upravo ovi prostori osnov svega što se u srpstvu događa u poslednjih možda 800 godina, a verovatno i više“, reči su Svetozara Vlahovića, koji izrazio i uverenje da će „Jedinstvo“, u narednom periodu ispuniti očekivanja svih onih koji su verovali u njega skoro sedam i po decenija.

Uvek uz novinare, uvek uz medije i na ovoj svečanosti, bio je Nino Brajović, državni sekretar Ministarstva kulture i informisanje Republike Srbije, doskorašnji generalni sekretar Udruženja novinara Srbije. Brajović je obećao da će nastaviti da bude pomoćipodrška „Jedinstvu“, kako bi opstalo u ovim turbulentnim vremenima.

Foto GračanicaOnlajn: Nino Brajović

„„Jedinstvo“ je kolevka srpske pisane medijske reči, ne samo na Kosovu i Metohiji, nego i u ovom delu Južne Srbije, a to je posebno važno jer je naša kultirna i politička istorija, istorija našeg privrednog razvoja i istorija naših nevolja, nemoguća ako nemamo jedinstvo. Zamislite koliko bismo bili siromašniji da nemamo stotine i stotine brojeva „Jedinstva“, u kojima je jedinstvena hronika svega onoga što se dešavalo i dešava na ovom prostoru“,  rekao je Nino Brajović,naglašavajući da je „Jedinstvo“ uspelo da obavi jednu značaju misiju, a to je da ostane i da opstane.

Foto GračanicaOnlajn: Milorad Arlov

Slavljenicima i njihovim gostima, obratili su se predsednik Odbora Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji, Milorad Arlov i član Odbora za Kosovo i Metohiju i Odbora za kulturu Skupštine Srbije, narodni poslanik, Mirko Krlić.

Po rečima poslanika Mirka Krlića, svi novinari na Kosovu i Metohiji su medijski heroji, a list „Jedinstvo“, nema čitaoce, već ima narod.

Foto GračanicaOnlajn: Mirko Krlić

„Biti prijatelj „Jedinstva“, znači biti prijatelj sloge. Takođe, „Jedinstvo“ nije novina, „Jedinstvo“ je oružje, „Jedinstvo“ je kultura i poslednja odbrana srpske reči na Kosovu i Metohiji“, naglasio je poslanik Krlić.

Ove godine, nagradu Mirko Čupić, ustanovljenu u znak sećanja na život i značajno delo preminulog novinara „Jedinstva“, Mirka Čupića, dobila je istaknuta noviarka Televizije Most, iz Gračanice, Jasmina Stojković. U obrazloženju žirija, koje je pročitala novinarka Večernjih novosti, Dragana Zečević, kaže se da je Jasmina, koja je u medijima od 1988. godine, profesionalna i odgovorna, ali da pre svega svojim izveštavanjem, obavlja patriotsku dužnost i da ima ugled srpskog neustrašivog žurnaliste.

Foto GračanicaOnlajn: Jasmina Stojković

„Ja ovo priznanje doživljavam kao jednu izuzetnu privilegiju da budem deo istorije, koju će nadam se, hroničari „Jedinstva“ još mnogo godina ispisivati“, rekla je Jasmina Stojković, zahvalivši se na nagradi.

A na proslavi sedamdeset drugog rođendana, nisu zaboravljeni ni doajeni ovog lista, kao i „Panorame“, poznati radnici i novinari, književnici, urednici i direktori. Dobitnici posebnih  priznanja za rad, na sedamdeset drugu godišnjicu „Jedinstva“ su: Radoslav Zlatanović, Petar Sarić, Petar Jakšić, Nikola Sarić, Giljšen Refki Prlinčević i Jordan Ristić.


Foto GračanicaOnlajn: Jedinstvo

List „Jedinstvo“, prvi put se pojavio u štampi, daleke 1944. godine.  Pomenućemo samo naka imena od plejade novinara, fotoreportera, urednika i lektora: Mita Miljković, Aco Kešeljević, Radonja Radonjić, Dragi Ristić, Milutin Bogićević, Živojin Ajdanić, Danilo Eraković, Rade M. Nikolić, Zarija Vukićević, Mihailo Stojaković, Milivoje Lučić, Milutin Vugdelić, Milisav Lalić, Milorad Vavić, ili oni iz novijeg perioda, kao što su Nikola Saveljić, Lazar Vučković, Radoslav Zlatanović, Aco Rakočević, Duško Vuković, Dobrivoje Ristić, Dragoljub Zbiljić, Milenko Jevtović, Mašan Bošković, Darinka Jevrić, Vukman Vidaković, Vojin Todić, Mirko @arić, Radosav Stojanović i Mirko Čupić. Poslednji u ovom redu pominjanja, posle svog zemaljskog kraja, dobio je zasluženu posthumnu nagradu – po njegovom imenu inaugurisana je nagrada za borbenost i širenje istine o Kosovu i Metohiji. U neviđenoj apokalipsi koja je uživo, kroz stradanja nastalih bombardovanjem od strane NATO-a, 1999. godine zadesila Srbe na Kosovu i Metohiji, i “Jedinstvo“ je proterano zajedno sa svojim narodom iz svog zavičaja, iz Prištine. Na novoj lokaciji, u Kosovskoj Mitrovici, Redakcija lista “Jedinstvo“ je uspela da očuva, naravno, u redukovanom obliku, sve najvitalnije programe lista (i “Panorame“ u celini, u čijem je sastavu, u novoj organizaciji medija na Kosovu i Metohiji, još pre toga nastavilo da radi). List je, uz mukotrpan rad pre svega veoma umanjenog novinarskog kadra redovno stizao do svojih starih i novih čitalaca.


Anđelka Ćup

%d bloggers like this: