Ко је одобрио рушење дела школе „Бранко Радичевић“ у Обилићу?

Основна школа „Бранко Радичевић“

Основна школа „Бранко Радичевић“ у Обилићу, која ради у систему Републике Србије и у којој наставу похађају ученици ромске, бошњачке заједнице и египћанске заједнице, могла би ускоро нестати са простора општине Обилић.

Како је за ГрачаницуОнлајн изјавио одборник у Скупштини општине Обилић, Бобан Андрић, општинске структуре предвиђају прекид наставе и рушење једног дела школе.

„Тај део школе јесте неупотребљив, али се ми бојимо да ће се након рушења тог дела, урушити и читава зграда“, каже Андрић.

Директор школе „Бранко Радичевић“ у Обилићу, Александара Поповић, обавесто је одборника Андрића, да је информацију о рушењу, добио од представника предузећа, које треба да обави рушење дела школске зграде.

Основна школа „Бранко Радичевић“

„Ми смо се договорили са замеником градоначелника општине Обилић за заједнице, Славишом Јаковљевићем, у канцеларији заменика премијера, Бранимира Стојановића да се део школе не руши док се не изгради нова школаска зграда и он је на то тада пристао. Нажалост, то се изгледа неће испоштовати. Оно што је важно, јесте да Скупштина општине Обилић, није донела одлуку о рушењу тог дела школске зграде. Ја сам после информације коју сам добио од директора Поповића, обавестио представнике Уједнињених нација, али су ми они само потврдили да су се рушењем сложили и заменик градоначелника, Јаковљевић, као и мој колега одборник у општинској скупштини, Славиша Спасић“, каже Андрић.

Иначе, у дворишту ове школе, започета је и изградња зграде општине, још 2011. године, без претходне консултације са директором школе, српским представницима у општинској скупштини или са српским представницима у косовској влади.

Школа „Бранко Радичевоћ“,  изграђена је 1920. године и од тада је само једном прекинула свој рад, и то је 17.марта 2004. године, за време мартовског погрома Срба, када је демолирана.

Андрић каже да би рушењем школе, 27 наставника остало без посла, а такође би и био онемугућен повратак расељених, односно обесхрабрено седамдесетак породица које су се пријавиле за повратак у Обилић.

Анђелка Ћуп