Ko je odobrio rušenje dela škole „Branko Radičević“ u Obiliću?

Основна школа „Бранко Радичевић“

Основна школа „Бранко Радичевић“

Osnovna škola „Branko Radičević“ u Obiliću, koja radi u sistemu Republike Srbije i u kojoj nastavu pohađaju učenici romske, bošnjačke zajednice i egipćanske zajednice, mogla bi uskoro nestati sa prostora opštine Obilić.

Kako je za GračanicuOnlajn izjavio odbornik u Skupštini opštine Obilić, Boban Andrić, opštinske strukture predviđaju prekid nastave i rušenje jednog dela škole.

„Taj deo škole jeste neupotrebljiv, ali se mi bojimo da će se nakon rušenja tog dela, urušiti i čitava zgrada“, kaže Andrić.

Direktor škole „Branko Radičević“ u Obiliću, Aleksandara Popović, obavesto je odbornika Andrića, da je informaciju o rušenju, dobio od predstavnika preduzeća, koje treba da obavi rušenje dela školske zgrade.

Osnovna škola „Branko Radičević“

„Mi smo se dogovorili sa zamenikom gradonačelnika opštine Obilić za zajednice, Slavišom Jakovljevićem, u kancelariji zamenika premijera, Branimira Stojanovića da se deo škole ne ruši dok se ne izgradi nova školaska zgrada i on je na to tada pristao. Nažalost, to se izgleda neće ispoštovati. Ono što je važno, jeste da Skupština opštine Obilić, nije donela odluku o rušenju tog dela školske zgrade. Ja sam posle informacije koju sam dobio od direktora Popovića, obavestio predstavnike Ujedninjenih nacija, ali su mi oni samo potvrdili da su se rušenjem složili i zamenik gradonačelnika, Jakovljević, kao i moj kolega odbornik u opštinskoj skupštini, Slaviša Spasić“, kaže Andrić.

Inače, u dvorištu ove škole, započeta je i izgradnja zgrade opštine, još 2011. godine, bez prethodne konsultacije sa direktorom škole, srpskim predstavnicima u opštinskoj skupštini ili sa srpskim predstavnicima u kosovskoj vladi.

Škola „Branko Radičevoć“,  izgrađena je 1920. godine i od tada je samo jednom prekinula svoj rad, i to je 17.marta 2004. godine, za vreme martovskog pogroma Srba, kada je demolirana.

Andrić kaže da bi rušenjem škole, 27 nastavnika ostalo bez posla, a takođe bi i bio onemugućen povratak raseljenih, odnosno obeshrabreno sedamdesetak porodica koje su se prijavile za povratak u Obilić.

Anđelka Ćup