Вирус грипа напунио чекаонице у Дому здравља

Фото: ГрачаницаОнлајн

Број оболелих од вируса грипа у порасту и на територији централног дела Косова. Најугроженије категорије становништва су хронични болсници, старије особе, али и деца. На Одељењу педијатрије Дома здравља у Грачаници дневно се обави више од 60 прегледа. У последњих неколико недеља, од како је епидемија грипа узела маха, прегледано је више од 600 пацијената, у  50% случајева код деце и одраслих се већ манифестовала нека вирусна инфекција, истичу лекари.


 Ако у последњих месец дана нисте прележали неки облик вирусне инфекције, онда спадате у ретке срећнике чији је имунитет одолева вирусима који ових дана „харају“. Више од 150 хиљада људи у Србији оболело је од неке врсте вируса грипа, стомачног или оног који захвата респираторне органе потврђују подаци Института за јавно здравље „Батут“.

Карактеристично за епидемију грипа је да се она брзо шири и  увек се јавља у периоду када се смењују годишња доба, али може се јавити и у току блаже зиме.

Број људи који су оболели од вируса грипа у протекле две недеље је у порасту и на теријторији централног дела Косова. Најугроженија категорије становништва су хронични болесници, старије особе, али и деца.

Евидентирано више од 600 прегледа у претекле две недеље, Фото: ГрачаницаОнлине

На одељењу педијатрије Дома здравља у Грачаници дневно се обави више од 60 прегледа деце, а готово у  50% случајева код пацијената који се затраже помоћ лекара већ се манифестовала нека од вирусних инфекција, каже за портал ГрачаницаОнлајн педијатар Соња Ракочевић.

Иначе, у последње две недеље, од када је епидемија вирусних инфекција узела маха, прегледано је више од 600 пацијената, одраслих и деце и већина се жалила на симптоме карактеристичне за вирус грипа.

Инфекције респираторног система најчешће код деце, Фото: ГрачаницаОлине

И на Одељењу педијатрије Интерне клинике у Лапљем Селу порастао је број специјалистичких прегледа. После прегледа и прописивања одговарајуће терапије деца се упућују на кућно лечење, осим у случајевима када је вирус изазвао нека тежа стања, бронхитис, упалу плућа или високу температуру која у кућним условима не може да се обори, речено је поралу ГрачаницаОнлајн на Одељењу педијатрије у Лапљем Селу.

Нагли раст телесне температуре код деце и одраслих карактеристична је појава за вирус грипа. Са болом у грлу, малаксалошћу, главобољом, сувим кашљем у почетној фази, појачаном секрецијом из носа, болесник пада у постељу.

„У прва три дана вирусне инфекције, телесна температура и код деце и код одраслих  је јако висока, углавном око 39,5 степени. Чим уоче да је код детета, старости до три године, температура већа од 38, 5 степени и уколико не могу да је оборе, родитељи дете треба да доведу лекару“, каже педијатар дома здравља у Грачаници др Соња Ракочевић. Ракочевићева додаје да децу старију од три године треба довести лекару уколио ни после 3 дана температура не спада или је већа од 38,5 степени.

др Соња Ракочевић, педијатар Дома здравља у Грачаници

„Ових дана су сви медији препуни информација да је вирус грипа у току, тако да родитељи лако могу да се информишу и препознају прве симптоме вируса грипа код свог детета. Не треба паничити, треба пратити понашање детета, ако је температура јако висока, уколико дете губи апетит и одбија да уноси храну, ако има компликација у виду повраћања или јаког кашља, треба затражити помоћ лекара и никако на своју руку укључивати антибиотске препарате“, упозорава др Ракочевић.

Антибиотици код вирусних обољења уопште нису ефикасни и чак могу да погоршају стање, нарочито ако се неки од антибиотика широког спектра деловања укључе на своју руку, саветује и упозорава др Ракочевић.

„Антибиотик уништи све бактерије, чак и оне одбрамбене које имамо у респираторним путевима. Онда те нормалне бактерије не могу да се изборе са штетним и имунитет потпуно опада.

Употреба антибиотика није нимало безазлена ствар изричити су педијатри:

„Ви доводите свој организам у ситурацију да после извесног времена постане резистентан на одређени антибиотик и шта ћемо онда?! –  Како да се личимо онда? …  Сигуно за 50 година нећемо моћи у лабораторијским условима да добијемо јачи и ефикаснији антибиотик.  Зато опрезно са антибиотицима! Њихова куповина без савета лекара и прописивања на рецепт представља велику злоупотребу лека! “, појаснила је др Ракочевић.

Фото: ГрачаницаОнлине

Најбоља превентива против вируса грипа је вакцинација. У Дому здравља у Грачаници напомињу да имају довољно доза вакцина. Уколико то нису учиниле до сада, старије особе и хронични болесници могу да се вакцинишу и у јануару јер се вируси јављају и у фебруару, марту, априлу упозоравају у Инититуту за јавно здравље „Батут“ у Београду.

Лична хигијена, прање руку, тоалета усне дупље, али и испирање носа физиолошким раствором код деце најбоља су превентива од вируса. Лекари посебно апелују на често прање руку,  јер се вирус преноси кијањем и кашљањем и има га на многим површинама. Проветравање просторија у којима се спава и борави још је једна од мера превенције јер топла средина погодује ширењу вируса.

„Треба боравити и на свежем ваздуху и избегавати затворен простор у коме се налази већа група људи“, каже др Соња Ракочевић и додаје:

„С обзиром на то да је децембар месец празника, породичних окупљања и славља, саветујем родитеље да док траје сезона вируса избегавају да децу воде на таква окупљања“, каже др Ракочевић.

Др Ракочевић напомиње да је исхрана док вируси „харају“  једнако важна превентивна мера.

„Она мора бити појачана, обогаћена витаминима, посебно Ц витамином кога највише имамо у воћу и поврћу. Зато треба јести што више воћа, али и туршије које у овом периоду има свако домаћинство“, саветује педијатар Дома здравља у Грачаници др Соња Ракочевић.

 

Иван Миљковић