Goran Rakić: Formirati ZSO, pre nego što Priština obesmisli njeno postojanje

Goran Rakić

„Ukoliko Priština i Brisel ubrzo ne sprovedu ono što je predviđeno i dogovoreno Briselskim sporazumom oko formiranja Zajednice srpskih opština, onda ćemo mi politički predstavnici Srba sa Kosmeta, od Sretenja, samostalno krenuti u formiranje ZSO. O tome smo i mi, gradonačelnici većinski srpskih opština, na jučerašnjem sastanku obavestili premijera Aleksandra Vučića, od koga smo zatražili podršku za realizaciju ove namere”, kaže se u saopštenju gradonačelnika Severne Mitrovice, Gorana Rakića, dostavljenom medijima.

Rakić naglašava da Priština, ne samo što ne poštuje osnovna demokratska prava Srba, već donosi i zakone kojima se Srbima uskraćuje pravo na odlučivanje i u opštinama u kojima su većina i da je formiranje Zajednice srpskih opština, prolongirala više puta

„Zato Zajednica Srpskih opština mora biti formirana pre nego što Priština potpuno obesmisli njeno postojanje, poništavajući njenu efektivnu moć. A da Priština nema nameru da uskoro krene u proces formiranja Zajednice Srpskih opština, svedoči i današnja izjava Edite Tahiri koja kao izgovor za neispunjavanje ovog sporazuma, ponovo koristi marginalni razlog, odnosno kaže da ZSO neće biti formirana dok se ne sruši zid nadomak mosta na Ibru u Severnoj Mitrovici, što se ne može dovesti ni u kakvu vezu, jer se Zajednica srpskih opština tiče  kolektivnih prava Srba, dok je zid deo dogovora oko mosta na Ibru i u odgovornosti je lokalne samouprave, odnosno severne Kosovske Mitrovice”, nastavlja Rakić u svom saopštenju.

Po Rakićevim rečima, ZSO je jedini način da se prekine političko marginalizovanje Srba. Pozivajući međuarodnu zajednicu da prestane da bude nemi posmatrač događaja na Kosovu i Metihiji, Rakić u saopštenju zaključuje:

„Našem strpljenju je došao kraj, jer očito da Priština ne shvata ozbiljno naše zahteve. I ukoliko budemo prinuđeni da samostalno formiramo ZSO, dobićemo ako ništa drugo, snažan instrument za kreiranje jedinstvene srpske politike na KiM i instituciju koja će biti ključni i vezivni faktor za naš narod na KiM, koji je teritorijalno, ali često i politički, rascepkan.“

Pre saopštenja Gorana Rakića, šefica pregovaračkog tima Prištine u dijalogu sa Beogradom, kosovska ministarka Edita Tahiri, izjavila je da će se početi sa formiranjem ZSO, kada bude uklonjen zid nedaleko od glavnog mosta na Ibru, u Severnoj Mitrovici. Tahirijeva je takođe naglasila da „nije Srbija ta koja diktira datume ili može da vrši pritisak“.

Anđelka Ćup